пʼятниця, 03 вересня 2010 03:32

Іранці не маринують м"яса перед запіканням

Автор: фото з сайта www.kebab_staraya.krepost.ru
  Іранську страву кубідє готують із телятини або баранини. Якщо м’ясо не жирне, до нього додають яйця, аби трималося купи
Іранську страву кубідє готують із телятини або баранини. Якщо м’ясо не жирне, до нього додають яйця, аби трималося купи

В Івано-франківському ресторані "Фран-Ко" шеф-кухар посольства Ірану в Україні Хасан Алі Нежад, 30 років, провів майстер-клас із приготування іранських страв.  Пригощав гостей рисом, люля-кебабом та барбекю.

— Рис — наша національна страва. Якщо приготований без нічого, називається перенце, — Хасан Алі дістає з духовки каструлю, накриту фольгою. — Підійде довгий індійський або пакистанський рис. Його двічі промивають і замочують на ніч у солоній воді. На шість порцій треба кіло рису. Варити з вершковим маслом до напівготовності, а потім пересипати у друшляк. Дно каструлі змастити олією, застелити лавашем або тонко нарізаною сирою картоплею і засипати туди рис без води. Накрити каструлю фольгою і поставити у духовку на 40 хвилин на маленький вогонь. Тим часом беремо сухий джафаран (шафран. — "ГПУ") і заливаємо водою. Коли вода стане жовтою, змішаємо її з кількома ложками готового рису. На тарілку накладаємо білий рис, зверху посипаємо жовтим, а збоку кладемо трохи вершкового масла.

Хасан Алі каже, іранська кухня — не гостра. Основні приправи — шафран та чорний перець.

— М"ясо перед запіканням ми зовсім не маринуємо. Для баргу (барбекю. — "ГПУ") беремо вирізку молочного телятка, але лише свіжу, морожене м"ясо не підійде, — кухар розрізує шмат повздовж на пластини завтовшки до півсантиметра. Відбиває їх великим ножем і нанизує на шампури. — Кусок має бути шириною у чотири пальці. Солити і перчити не треба. Достатньо перед тим, як класти на мангал, двічі обмочити у соусі з соком цибулі. Для соусу змішую сік цибулі з ложкою молока, кидаю трохи шафрану, чорного перцю і солі. Під час запікання м"ясо слід поливати соусом через кожні 2 хвилини.

Телятина запікається на мангалі за 7 хв. Виходить дуже соковита. У духовці готувалася б удвічі довше.

Для люля-кебаба Хасан Алі дістає із холодильника готовий фарш, додає до нього меленої цибулі і добре вимішує.

Для соусу змішую сік цибулі з ложкою молока, кидаю трохи шафрану, чорного перцю і солі

— В Ірані люля-кебаб називають кубідє. Готують з телятини і жирної баранини. Якщо брати нежирне м"ясо, то до нього добре додати яєць, аби не розпадалося. Фарш треба трохи підсолити і поперчити.

Кухар бере шампур товщиною 3 см і обгортає його повздовж тонким шаром фаршу. Через кожні 2 см притискає двома пальцями, наче ножицями.

— Якщо хочете приготувати кубідє максі, беріть 150 грамів фаршу і у кожну вм"ятину від пальців кладіть тонкий шматок курячого філе. Його перед тим вимочіть у воді з шафраном. Аби курятина не випадала, постукайте по шампуру ножем.

До готових м"ясних страв Алі Хасан пропонує приготувати лимонний соус. На сковороду наливають трохи олії, додають кілька ложок сметани, пучок шафрану, солять, перчать, витискають багато лимонного соку, аби соус був кислим. Тільки-но маса закипить — знімають з вогню.

Зараз ви читаєте новину «Іранці не маринують м"яса перед запіканням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі