— Готую з імбиру ель. Це напій швидкого бродіння, один із видів пива, — каже Олег Сугай, 44 роки, із Козятина Вінницької області. — Люди звикли кидати імбир у чай для зігріву, проте ель охолоджує.
На 5 літрів напою беру 300 грамів цукру, чайну ложку дріжджів, два лимони і 200 грамів кореня імбиру. Чим він свіжіший, тим більше соку пустить, відповідно й ель буде пекучіший. Корінь дрібно натираю. Хто не любить гострих напоїв, досить покласти п'ять столових ложок тертого імбиру. Розрізую на дві частини лимони і вижимаю сік. Додаю до імбиру та цукру. Сиплю чайну ложку дріжджів і заливаю 5 літрами теплої води.
Щоб напій нагадував шампанське, воду можна брати мінеральну з газом. Тоді не треба купувати заводського ігристого.
Переливаю суміш у банку. Натягую на горловину гумову рукавичку — як гідрозатвір. Із ним легко відстежувати бродіння напою. Знімаю рукавичку через дві доби, закриваю бутель кришкою. Ставлю на добу в холодильник. Потім проціджую і розливаю по склянках. Додаю трохи льоду та гілочку м'яти.
Коментарі