вівторок, 18 грудня 2007 15:26

Хачапурі начиняють сиром сулугуні

У Тбілісі кореспондент "ГПУ" снідав у кафе вірменки Анжели. Вона орендує кімнатку зо 20 метрів у цокольному поверсі багатоповерхівки біля станції метро Авлабарі. У кутку стоять плитка, холодильник, барна стійка. Решта площі обладнана стоячими місцями для їжі: біля стіни стоять неширокі стільниці, обтягнуті клейонкою.

— Метушливе тут місце, людей багато, — каже водій маршрутки Федір. Він народився в Україні, але 30 років живе у Грузії. Українську мову ще розуміє, хоча говорить дуже повільно. Грузинською спілкується вільно.

На невеличкому майданчику біля метро сходяться чимало маршрутів. Водії відпочивають, їдять, увечері — випивають чарку.

— У Анжели чашку кави можна випити за 0,5 ларі (1,55 грн), а пообідати — за 2,5 ларі (7,8 грн), — розповідає Федір. Водій маршрутки у столиці Грузії заробляє в середньому 10 ларі на день — менше, ніж у Києві.

Тбіліські хачапурі смачніші за київські. Прошу Анжелу розказати рецепт.

— Є багато видів хачапурі. Я роблю, як біля моря в Аджарії, — каже господиня. — Там готують із начинкою із сулугуні. Беремо борошно, сулугуні, мацоні...

— Анжело, українці не знають мацоні, — перебиває Федір.

На кожен шар тіста кладемо начинку завтовшки півсантиметра

— Якщо у вас там у Києві не чули про мацоні, то беріть кефір або кисле молоко. Це майже те саме. А сулугуні можна замінити будь-яким твердим сиром.

Для начинки треба взяти півкіло сулугуні, яйце і півпачки вершкового масла. Сир потовкти або перемолоти, додати в суміш вершкове масло і яйце.

— Тепер тісто. Для нього беремо дві склянки борошна, вливаємо півлітра мацоні, — веде далі хазяйка шоферської забігайлівки. — Вбиваємо туди два яйця, кидаємо півпачки вершкового масла. Ну і солимо за смаком. Отож замісили некруте тісто, — Анжела показує рукою, як треба місити. — Розділимо його на чотири частини.

Заходять два грузини-водії, замовляють хачапурі. Прислухаються до розмови. Схвально кивають, дістають із кишені пластикову пляшечку, не поспішаючи п"ють чачу — самогон із винограду.

— Потім треба кожен із цих чотирьох кавалків розкатати на тонкі млинці, аби помістилися на сковороду, де випікатиметься хачапурі, — веде далі жінка. — Намащуємо на кожен шар тіста сирну начинку завтовшки півсантиметра. Зверху кладемо трохи менший млинець із тіста. Треба добре защипати пальцями краї.

Анжела докладно розповідає, а хачапурі у неї шкварчать на сковороді. Кілька готових лежать на тарілці. Заходять ще водії, майже кожен замовляє хачапурі.

— Люблю їх, бо недорогі та смачні, — каже один із відвідувачів.

— Чавунну сковороду змащуєш маслом, кладеш на неї хачапурі, закриваєш кришкою. Випікати треба 8–10 хвилин. Коли один бік зарум"яниться, треба перевернути і ще випікати, але вже без кришки. От, тримай свіжий хачапурі — з тебе півларі (1,55 грн).

Куштую — справді вдалий.

М"ясо для люля-кебаб маринується на холоді

Власниця тбіліського кафе Анжела поділилася кількома рецептами грузинських страв — лобіо та люля-кебаб.
Для лобіо треба кілограм квасолі, три цибулини, склянку почищених волоських горіхів, 3–4 зубчики часнику, сіль, перець і зелень. Квасолю залити холодною водою на 10 см вище за її рівень у каструлі. Варити 2 год., постійно підливаючи холодну воду — аби рідини не ставало менше. Потім додати покришену цибулю і доварити на повільному вогні. Зняти з плити, додати товчені горіхи, часник, перець і зелень.
А для приготування двох порцій люля-кебаб треба 300 г баранини, 50 г баранячого жиру, три цибулини, дві столові ложки топленого масла, лимон, мелений чорний перець, зелень петрушки і сіль. М"ясо необхідно промити, порізати на невеликі шматки. Покришити цибулю. Усе пропустити через м"ясорубку. У фарш додати сіль, мелений перець, лимонну кислоту (або сік лимона), добре перемішати. Винести на холод на 2–3 год., аби м"ясо добре промаринувалося. Потім цю масу зліпити у вигляді ковбасок і запікати в духовці або мікрохвильовці 7–8 хв. Ковбаски можна настромити на шашличні палички. Люля-кебаб подається зі скибочками лимона і зеленню петрушки. Смакує до червоного вина.

Зараз ви читаєте новину «Хачапурі начиняють сиром сулугуні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі