понеділок, 16 квітня 2007 15:51

Грецьку мусаку готують із восьми шарів

Автор: фото: REUTERS/Yiorgos Karahalis
  У грецькому ресторані на острові Крит салат ”Дакос” заправляють оливковою олією. На розмочений ячмінний сухарик кладуть помідори, козлячий сир ”фета” та маслини. У столичному грецькому ресторані ”Олвіо” готують схожий салат ”Теремосалато”. Він коштує 35 г
У грецькому ресторані на острові Крит салат ”Дакос” заправляють оливковою олією. На розмочений ячмінний сухарик кладуть помідори, козлячий сир ”фета” та маслини. У столичному грецькому ресторані ”Олвіо” готують схожий салат ”Теремосалато”. Він коштує 35 г

Грецька їжа дуже схожа на українську. Так вважає шеф-кухар столичного ресторану грецької кухні "Олвіо" 23-річний Володимир Шмаргун, який два роки працював із шеф-кухарем із Греції у готелі "Дніпро". На столі у греків, каже Володимир, теж є суп, голубці, картопля. Улюблена страва з овочів та м"яса — мусака.

— Мусаку готують із восьми шарів: перший — картопля, третій — фарш, п"ятий— баклажани, сьомий — помідори, решта — твердий сир.

Спершу на оливковій олії смажать цибулю кубиками. Очищену від сухожилля яловичину двічі пропускають через м"ясорубку. Фарш кидають до цибулі й обсмажують до сірого відтінку. Додають біле сухе чи напівсолодке вино, якщо є. Через 10 хв. — томатні пасту та сік, перець, сіль, мелену гвоздику та часник. Посипають страву білими сухарями й вимішують.

Баклажани очищають від шкірки і нарізають кільцями товщиною в сантиметр, солять. Коли овочі пустять сік — промивають. Шматочки обкачують у муці і смажать на сковороді.

При варінні соус стає густим. Його солять, додають мускатний горіх і жовтки

Почищену картоплю нарізають кільцями товщиною півсантиметра. Обсмажують, як і баклажани, але без муки.

— До мусаки готують молочний соус. Вершкове масло смажать із мукою до бежевого кольору. Поступово доливають молока. При варінні соус стає густим. Його розмішують, солять, додають мускатний горіх і жовтки. Рідину збивають міксером, щоб не було грудок.

На велике деко викладають картоплю так, щоб було вкрите дно. Посипають її натертим сиром. Так само інші шари: фарш — сир, баклажани — сир, помідори (кільцями без шкірки), соус і знову сир. Страву тушкують в духовці до рум"яної скоринки 20–30 хвилин.

— Греки також люблять рибу, баранину, бобові, маслини й оливки, — розповідає Володимир Шмаргун. — На Різдво вони запікають індичку і варять із неї суп. На Масляну подають суп з овочами та потрошками та фарш із печінки та легенів, запечений у кишці. А на Пасху печуть пиріжки з дірочками всередині.





Що потрібно для мусаки

300 г картоплі, 250 г баклажанів, 200 г помідорів, 300 г яловичини, 80 г цибулі, 50 г білого вина, 30 г томатної пасти, 50 г томатного соку, 50 г білих сухарів, 50 г твердого сиру, зубець часнику

На соус: 50 г вершкового масла, 40 г муки, 80 г молока, 2 жовтки

Баклажани запікають у духовці 15 хвилин

Одна з найпопулярніших грецьких страв — фаршировані квасолею баклажани. Овоч розрізають уздовж і виймають середину. Її нарізають кубиками — це один зі складників начинки. Також подрібнюють цибулину й печериці. В окропі ошпарюють помідор, щоб легко зняти з нього шкірку — теж ріжуть. Усі наповнювачі смажать окремо на олії. Потім змішують. Додають натертий на терці зубець часнику, консервовану або відварену квасолю. Солять, заправляють зеленню та перцем. І тушкують все разом ще 10 хв.
— Щоб половинки баклажана не гірчили, греки натирають їх сіллю. Через 10–15 хвилин овочі розм"якають і пускають сік. Їх промивають, кладуть начинку і запікають на маленькому вогні до золотистого відтінку в духовці 15 хвилин, — каже шеф-кухар столичного ресторану грецької кухні "Олвіо" Володимир Шмаргун.

Зараз ви читаєте новину «Грецьку мусаку готують із восьми шарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі