четвер, 10 грудня 2009 19:47

Горілка з чорного чаю легко п"ється

— Щоб "сахаровка" мала приємний запах, у брагу можна кинути кілька гілок кропу або гілки вишні чи смородини, — радить Олексій Чорний, 57 років, із райцентру Хмільник на Вінниччині. — От розказують: горілка на березових бруньках. А то всього-на-всього у брагу кинуте молоде листя берези. Не скажу, що запах буде гарний, але вона буде м"якшою за щот добавок.

Згадує, як дід гнав горілку із вишневого соку. Олексій так не робить. Бо напій вийде "золотий".

— Відро вишень кидали в дубову бочку і м"яли — прямо ногами по тих вишнях ходили. Туди ж — листя з вишень і смородини. Дід добавляв 5 кіл цукру, дріжджі та ставив бродити. Горілка мала приємний запах, була, як вишневе вино. Дід виставляв її тільки на особі случаї. Я пробував лише раз — перед своїм весіллям. Але смак запам"ятав на все життя. Куди цим казьонкам з ароматизаторами.

Чорний запевняє, що горілку можна вигнати із будь-чого, що бродить: сік груш, яблук, винограду, суміш соків.

— Якось гнав горілку із чорного чаю. Вийшла, як коньяк. Узяв півкіло цейлонського чаю, висипав у брагу, а тоді перегнав. Горілка мала темнуватий колір, пахла чаєм, легко пилася.

Таку пробував лише раз перед своїм весіллям


Аби після випитого не боліла голова, напій треба очистити.

— Знаєте, як перевірити, чи самогон має градуси? На ложці підпалити його. Як горить, — значить, гарний первак, ні — можна виливати. Але коли перегорить, на дні ложки бачимо маслянистий залишок. Це сивушні масла. Якщо їх у самогоні багато, на ранок страшно болітиме голова. Найчастіше погано буває від бурячихи.

Для очищення самогону Олексій Віталійович радить кинути у 3-літрову банку 2–3 г марганцівки. Почекати кілька днів, доки вона осяде, і процідити горілку крізь фільтр для води.

— Останнім часом купити марганцівку в аптеці проблема, то я роблю вугільний фільтр. Спалюю гілки берези чи груші. Коли вони перегоріли, но ще є жар, набираю вугілля в глиняний горщик, щоб воно там дотліло. Тоді дрібню і використовую замість фільтра. Як лінь цідити, то кидаю вугілля в банку із самогоном — неповну столову ложку на літр.

Зараз ви читаєте новину «Горілка з чорного чаю легко п"ється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі