Ексклюзиви
вівторок, 11 березня 2008 14:45

Гіві Габелія готує суміші зі спецій

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Гіві Габелія на центральному ринку Полтави продає спеції. Кожні десять днів йому передають їх кораблем із Грузії
Гіві Габелія на центральному ринку Полтави продає спеції. Кожні десять днів йому передають їх кораблем із Грузії

45-річний грузин Гіві Габелія чотири роки продає спеції на центральному ринку в Полтаві. Готує суміші для різних страв, навчає правильно маринувати шашлик.

На низькому столику стоять спеції в поліетиленових пакетах. У кожному — ложка. Поряд у коробці гілки розмарину, зелене лаврове листя. Рудоволоса жінка в гарній шубі схиляється над столиком. Принюхується.

— Завжди в нього беру, — каже, випроставшись. — У пакетиках не той аромат. У Гіві спеції свіжі. Як принесу — пахнуть на весь дім.

Спеції з Грузії Гіві Габелії кораблем передає мати Катерина. Там вона вирощує їх на плантації біля будинку.

— Ростуть під мандариновими деревами, — весело каже Гіві.

Пакунки він кожні десять днів зустрічає в порту Севастополя або Одеси. Везе їх до Полтави.

— Є коріандр, кардамон, базилік, кінза, суха аджика, кориця, куркума, шафран, кондарі, — перелічує чоловік.

До м"ясних, рибних страв, у маринади радить брати зелений лавровий лист. Бо той, що в пачках, буває пересушений, ламається. У страву не варто додавати ламане лаврове листя. Є в  нього також гілки розмарину.

— Спробуйте спекти картоплю або м"ясо з розмарином. Пальчики оближеш, — прицмокує.

Маринувати шашлик треба з сухою аджикою, шафраном та базиліком

До супу харчо додають хмелі-сунелі, суху аджику. Хмелі-сунелі — це суміш приправ: подрібнені базилік, червоний перець, петрушка, селера, кріп, коріандр, лавровий лист, чабер (кондарі), м"ята, майоран, шафран. Вони смакують до салатів, овочевих рагу, м"яса.

— Але треба сипати за 15 хвилин до готовності, — зауважує Гіві. — Якщо раніше — спеції втрачають аромат. Лише у фарш треба додавати відразу.

Блідо-зелені зернята — це кардамон. Їх радить додавати в каву, випічку, вино. Кориця також добра для тіста та фруктових запіканок.

— Сипніть трохи кориці, як запікатимете баранину, — ділиться продавець. — Такий приємний смак!

Говорить, що до риби добре додавати кінзу. Можна сушену, а можна свіжу зелену. Кінза і коріандр — це дві назви однієї спеції. Коріандром називають круглі зернята. Вони легко розтираються в порошок, але швидко втрачають аромат та смак.

— Маринувати шашлик треба з сухою аджикою, шафраном, базиліком. Залити м"ясо зі спеціями двома стаканами сухого червоного вина. Витиснути гранат, лимон, — пояснює Гіві Габелія.

Розповідає, що грузини плов не готують, але в нього є набір традиційних спецій для цієї страви — барбарис, кмин, куркума. Куркума робить рис яскраво жовтим, ароматним. Барбарис сиплять для кислинки.

— Візьміть куркуму та всипте в борошно, в якому обкачуєте рибу перед смаженням, — радить Гіві. — Вона буде рум"яною і запах матиме приємний. А якщо покласти дрібку шафрану в рибну юшку, вона матиме янтарний колір та чудовий аромат.

Велика столова ложка спецій у Габелії коштує 2–3 грн. Гілки з лавровим листям — від 2 грн.

Приправами запасатися не варто

Зберігати спеції потрібно у щільно закритих скляних банках у темному прохолодному місці. Але довго тримати їх не варто. Сухі, навіть герметично закриті спеції зберігаються не більше року. Молоті — 9 місяців. Аби продовжити термін зберігання, можна поставити баночки зі спеціями на нижню полицю холодильника.


Лавровий лист виводить шлаки

Для оздоровлення потрібно брати свіжі гілки лавру. На дві склянки води кинути три-чотири гілки та закип"ятити. Продавець спецій у Полтаві Гіві Габелія радить охолоджений напій пити по одній столовій ложці вранці до сніданку. Можна й перед вечерею. Вживати лавровий відвар слід до покращення самопочуття.

Зараз ви читаєте новину «Гіві Габелія готує суміші зі спецій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути