понеділок, 25 червня 2007 15:29

Гаспачо подають холодним із сухариками та сметаною

Автор: фото: REUTERS
  Борці сумо в японському Токіо збираються їсти традиційний суп чанко-набе. Він густий і дуже калорійний. Страву готують із обсмаженою свининою, рибою, картоплею, соєвим сиром і овочами. Але на турнірах чанко-набе варять тільки з курки, бо їсти м’ясо тварин
Борці сумо в японському Токіо збираються їсти традиційний суп чанко-набе. Він густий і дуже калорійний. Страву готують із обсмаженою свининою, рибою, картоплею, соєвим сиром і овочами. Але на турнірах чанко-набе варять тільки з курки, бо їсти м’ясо тварин

У кінці травня в Києві відкрився літній ресторан "Зозуля" на вул. Паркова дорога, 16, недалеко від метро Арсенальна. Заклад готує п"ять видів супів. У ресторані кажуть, що літній іспанський суп гаспачо користується популярністю на рівні з окрошкою.

На білих скатертинах ресторанних столиків стоять свічки. Навколо багато зелені — квіти у горщиках звисають зі стелі. Офіціанти носять шампанське післяобіднім відвідувачам. Адміністратор ресторану Анна Роженко, 30 років, у довгому коричневому фартуху, проводить на кухню. Розповідає, що крім літніх супів, у них часто замовляють салати з морепродуктів та страви з мангал-меню.

Шеф-кухар Олена Максимчук, 29 років, каже, що в "Зозулі" готують томатне гаспачо. А буває ще з огірком та солодким перцем. Вона кладе на білу дошку чотири помідори, неглибоко надрізає їх навхрест і кидає у киплячу воду. За її словами, на порцію достатньо трьох великих томатів.

— Помідори треба брати стиглі. Бланшуємо їх секунд 30, — Олена в білій робочій блузці витягає шумівкою один помідор, відриває надрізану шкірочку. — Якщо шкірка легко знімається, треба витягати їх з окропу й поставити у мисці на лід.

Томати у великій мисці з льодом холонуть кілька хвилин. Кухар знімає з них шкірку, розрізає на чотири частини.

Відвідувачі змішують гаспачо зі смаженими грибами

— Зелену серединку треба вирізати, — кидає помідори у стаканчик для блендера.

Олена приносить жменю почищеного часнику. Для гаспачо, каже, достатньо півтора зубчика. Розрізає зубок навпіл і кидає до томатів у блендер. Солить і перчить.

— Краще брати білий молотий перець. Його не видно в супі, — радить Максимчук. У блендерний стакан додає кілька крапель соусу "Табаско". Його роблять з перцю чилі та оцту. — Це для гостроти. Вдома його можна замінити четвертинкою гострого перцю. Ще додаю столову ложку майонезу.

Олена збиває усе блендером до однорідної маси, виливає у сито й мішає ложкою. На ситі залишається трохи гущі. Готове гаспачо кухар ставить на лід.

— Подають його холодним зі сметаною та сухариками, — ділиться Олена, наливає суп у миску. Прикрашає кількома колами з оливкової олії, ставить пару крапочок соусу, кладе кілька листків базиліку.

Гаспачо вийшов однорідним і густим, червоного кольору. Гострий, із відчутним присмаком часнику, освіжаючий.

— Я помітила, що наші відвідувачі змішують гаспачо зі смаженими грибами, сухариками, — додає кухар.

Порція гаспачо (280 г) у "Зозулі" коштує 39 грн.

Що потрібно

Три великі спілі помідори, півтора зубчика часнику, столова ложка майонезу, кілька крапель соусу "Табаско" або четвертина гострого перцю, білий молотий перець, сіль.

Зараз ви читаєте новину «Гаспачо подають холодним із сухариками та сметаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі