пʼятниця, 29 серпня 2008 16:13

Фруктовий оцет бродить два місяці

Полтавець Володимир Кожухар, 46 років, робить оцет зі свіжих яблук. Фрукти миє й очищає від червоточини та гнилизни. Подрібнює їх на тертці з найбільшими отворами.

— Дехто готує з айви чи винограду, — каже Кожухар. — Груші використовують рідко, бо такий оцет матиме менші лікувальні властивості. Можна брати шкірки, зернятка, вичавки із соковижималки.

У підігрітому до кипіння сокові для прискорення бродіння чоловік розчиняє 200 г дріжджів. Подрібнену масу виливає у скляний бутель, додає 7,5 кг яблучної м"якоті, 6,3 л соку, 2 кг цукру або 3 кг меду, 400 г сухарів із житнього хліба. Усе добре перемішує до повного розчинення цукру.

— Бутель відкритим ставлю в шафку на кухні. При нижчій температурі й доступі сонячних променів повільніше бродитиме, — пояснює чоловік. — Десять днів три рази на день суміш треба помішувати, бо м"якоть постійно спливатиме доверху.

На десятий день сік відціджують, фільтрують і підсолоджують. Тоді переливають у каструлю, накривають марлею і знову ставлять у темне місце.

— Оцет бродить від 45 до 70 днів. Рідина заспокоюється і повністю світлішає, — розповідає Кожухар. — Тоді шлангом зливаю його до осаду, фільтрую через три-чотири шари марлі. Готовий оцет через лійку розливаю в банки й закриваю кришками.

Фруктовим оцтом заправляють страви. Ним протирають рани й опіки, п"ють при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Зараз ви читаєте новину «Фруктовий оцет бродить два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі