пʼятниця, 14 січня 2011 00:15

Домашній лаваш не черствіє

Автор: фото з сайта www.romantic-online.com
  Лаваш начиняють м’ясом, цибулею, морквою і баклажанами
Лаваш начиняють м’ясом, цибулею, морквою і баклажанами

— Якось прийшли до мене на чай подруги. З тих продуктів, що були в хаті, приготувала закуску.

Я часто для рідних роблю шаурму, то мала в запасі кілька листків лаваша. Гостям сподобався мій рецепт, — розказує 26-річна Інна Горобець з Умані. Вона зробила для подруг млинці. Для цього взяла чотири листи лаваша, двоє яєць, домашній сир, запарені в гарячій воді родзинки.

— Сир розтерла з цукром та вершковим маслом, додала родзинки. Лаваш порізала на невеликі прямокутники. В них загорнула творожну начинку. Далі блендером змішала яйця. Кожен млинець з обох сторін змазала яйцем та обсмажила на сковорідці. На все витратила хвилин 15, а вийшло дуже смачно. Подавала гарячими зі сметаною. У такі млинці можна загортати грибну, м'ясну начинку чи твердий сир із кропом.

25-річна Віка Каландай зі Львова у лаваш замотує м'ясо. 300 г свинини, баранини або яловичини обсмажує на гарячій сковороді без жиру. Кришкою не накриває. Важливо м'ясо не пересушити. Додає дрібно нарізані цибулину, дві морквини, чищений баклажан. Трохи тушить. Далі солить, перчить, приправляє. Окремо смажить нарізану дрібними кубиками картоплю. Начинку викладає на лаваш, закручує і зв'язує ниткою. Поверх перемотує неширокою стрічкою з лаваша. Ставить страву в розігріту духовку на 20–30 хв.

— Можна їсти і без запікання. Але лаваш тоді не буде таким хрустким. Подавати страву можна також розгорнутою. Головне, аби вона була гаряча.

Віка каже, лаваш можна приготувати самому. Для цього треба змішати склянку кефіру або несолодкого йогурту із чайною ложкою солі та стільки ж соди. Додати столову ложку олії, дві склянки борошна і замісити тісто. Воно має бути таким, як на вареники. Накрити рушником, дати постояти 40 хв. Потім розділити тісто на шматки.

— Можна пекти великий лаваш у духовці. Але я частіше смажу його на сковороді. Якщо сковорідка має сантиметрів 20–22, то тісто розділіть на вісім частин. Розкачайте товщиною десь у три міліметри й смажте на сухій сковороді, як млинці. Готові паляниці змащую маслом. А потім начиняю чим завгодно. Домашній лаваш смачний навіть холодний. Він не черствіє.

Зараз ви читаєте новину «Домашній лаваш не черствіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі