понеділок, 21 січня 2019 00:30

Домашній коньяк рік настоюють на дубових гілках

Автор: www.samogonman.com
  Для настоювання коньяку обирають  дуб, якому не менш як 50 років. Гілку розрізають на друзки завтовшки п’ять-сім міліметрів
Для настоювання коньяку обирають дуб, якому не менш як 50 років. Гілку розрізають на друзки завтовшки п’ять-сім міліметрів

— Процес приготування домашнього коньяку довгий, — каже 46-річний Микола Колесник із Полтави. — Щоб отримати ідеальний напій, потрібно строго виконувати рецептуру. Але результат того вартий.

30 кг винограду чавить руками разом із кісточками.

— Важливо, щоб був немитий. Бо на поверхні ягід є винні дріжджі, що сприятимуть бродінню. Отриману масу поміщаю в емальований посуд. Додаю цукру з розрахунку — 2 кілограми на кожні 10 літрів розчавленого винограду. Кількість цукру може змінюватися залежно від того, наскільки солодкі та соковиті ягоди. Посудину накриваю чистою тканиною і ставлю в темне тепле місце на п'ять-сім днів.

Бродіння починається з другого. Сусло слід перемішувати двічі-тричі на день.

— Коли роздавлений виноград видає характерний винний запах, настає час фільтрації. Сік переливаю в іншу посудину. На кожні 10 літрів додаю 2 кілограми цукру й перемішую. Потім виливаю в скляні ємності, на які встановлюю гідрозатвори, — говорить Микола Колесник.

Бродіння триває майже 20 днів.

— Молоде вино заливаю в перегінний куб дистиляційного апарату. Перегонка йде зі швидкістю приблизно 3 літри на годину. Перші 50 мілілітрів дистиляту викидаю, бо містять метанол і ацетон. Далі збираю основну частину продукту. Як міцність напою падає нижче 30 градусів, відбір спирту припиняю.

Після першої перегонки отриманий виноградний напій розбавляє водою в пропорції 1:1 і проводить другу перегонку. А потім третю за принципом першої.

— Коли винний спирт міцністю 70–80 градусів готовий, переходжу до настоювання. В ідеалі необхідна дубова бочка, але можна використати дубові гілки. Найкраще підійде дуб, якому не менш як 50 років. Бажано, щоб дерево кілька років лежало спиляне.

Дубову гілку 10–20 см завдовжки розрізає на друзки завтовшки 5–7 мм і укладає по 20–30 штук у 3-літрові банки.

— Спирт розбавляю водою до міцності 42–45 градусів. Його необхідно додавати у воду. Якщо робити навпаки, рідина стане каламутною. Наповнюю банки з дубовими гілками й закриваю кришками. Ставлю на півроку-рік у підвал. Потім проціджую через товстий шар вати й розливаю у пляшки, — каже Микола Колесник.

Зараз ви читаєте новину «Домашній коньяк рік настоюють на дубових гілках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі