середа, 30 грудня 2009 16:41

До куті додають чорницю або ананаси

Автор: фото з сайту www.puzatahata.com.ua
  Родзинки до куті почали досипати після війни
Родзинки до куті почали досипати після війни

— У кожному регіоні кутю готують по-своєму. Одні з перловки, інші з пшона, рису. Але класична кутя має бути з крупної пшениці, — говорить музикант зі львівського гурту "Люди добрі" 22-річний Юрко Рафалюк. Він грає народну музику, вивчає традиції.

— На Хмельниччині її готують найправильніше. Вибираючи зерно, пробують його розкусити. Суха пшениця кришиться, волога приминається. Беруть суху, бо вона краще розварюється. Дають закипіти. Тоді збавляють вогонь, настоюють до готовності. Яра пшениця вариться бистріше, озима довше. Зайву воду зливають. Горіхи до куті дають наприкінці, бо від них може гірчити. Родзинки почали досипати після війни. Мак запарюють і перетирають у макітрі з цукром. Змішують із пшеницею перед самим столом.

На Львівщині кутя найгустіша, на Черкащині — найсолодша.

— Черкащани мед розводять у воді. Дають в останню чергу. Кутю довго не зберігають, бо від меду вона швидко заграє. Гречаний мед найпахучіший. Щоб трохи покислити смак, дають кілька жмень сушених ягід, переважно чорниць.

24-річний диякон Олександр з міста Кременчук на Полтавщині знає, як готувати суху кутю.

— Відварену пшеницю викладають на полотно та просушують. Окремо підсмажують кілька ложок борошна до золотистого кольору. Змішують його з пшеницею, медом і посіченими горіхами.

Найсолодша кутя на Черкащині

— У селах нашого регіону готують козацьку кутю, — каже Поліна Сирба із села Гаркушинці Миргородського району. — Мед дають до пшениці, коли вона ще вариться. Маку не труть. Прикрашають страву грушками з узвару або калиною.

На Закарпатті прижилася лемківська кутя. Її роблять із маку, січених горіхів, меду та бобальок.

— Бобальки — від слова біб. Це дрібні кульки з прісного дріжджевого тіста, як на хліб, — каже художниця Мирослава Росул з Ужгорода. — Розкочую його на столі та кришкою від газованої солодкої води вирізаю маленькі кульки. Коли трохи підійдуть, викладаю на змащене олією деко та ставлю в духовку. Печу бобальки за день до Різдва, щоб встигли настоятися. Аби були м"якші збризкую водою. Потім змішую із тертим маком, горіхами та медом.

На Житомирщині кутю заливають виноградним соком, додають кілька ложок кагору або рому. Посипають корицею. У ресторанах кухарі пропонують екзотичну кутю з кокосовою м"якоттю, маракуйєю та шматками ананасу.

Зараз ви читаєте новину «До куті додають чорницю або ананаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі