пʼятниця, 18 березня 2011 07:30

До картопляної запіканки треба кілограм фаршу

Автор: фото з сайта www.essen-und-trinken.de
  Для запіканки бульби варять на пару. Їх не чистять, лише труть щіткою. Потім картопля настоюється із часником протягом 45 хвилин
Для запіканки бульби варять на пару. Їх не чистять, лише труть щіткою. Потім картопля настоюється із часником протягом 45 хвилин

"Восени стільки картоплі вродило, як ніколи. Через день її їмо", — розповідає 52-річна Христина Марченко із села Біле Львівської області.

— Донька Катя живе у Львові, то я їй тоже дала трохи картохи. Вона робить у ресторані приватної фірми. Такі різні рецепти знає. Недавно приїжджала, начистила дуже дрібної картоплі і посмажила в олії. Вийшли коричневі м'ячики. Дала олії, часнику, кропу. Об'їдєніє. І головне — скоро робиться.

Катерина Марченко, 25 років, часто відвідує кулінарні форуми. Побачила на одному страву "Картопля по-шведськи".

— Фотка на форумі дуже вже смачна була, — каже. — Вирішила одразу приготувати той рецепт. Запросила на вечерю подругу, вона принесла біле сухе вино. Я стіл накрила. У картоплі по-шведськи мав бути розмарин і масло. Їх у хаті не мала, то замінила на часник і сало. Готувала небагато, бо страва смачна тільки свіжа.

У почищених картоплинах Катерина зробила поперечні надрізи, але так, щоб вони трималися купи. У надрізи виклала тонко нарізане сало і вичавлений часник. Зверху накрила шматком сиру і скріпила картоплини зубочистками. Сало, що залишилося, виклала на дно посудини. Запікала упродовж 50 хв. при +200°С.

— До картоплі накришила салату зі свіжих огірків, оливок, болгарського перцю. Понаїдалися і дивилися кіно. Знаю ще один цікавий рецептик із картоплі — запіканку. Треба десь із кілограм бульбин. Тру їх щіткою, не чищу. Нарізаю на шматки розміром близько 5 сантиметрів, солю і варю на пару з чотирма зубчиками часнику. Десь за півгодини перекладаю картоплю і часник у каструлю, накриваю рушником на 45 хвилин. Але картопля не повинна охолонути до того моменту, коли її буду товкти, інакше вийде липкою. Додаю вершкове масло і товчу.

Окремо Катерина Марченко нарізає кружальцями шість середніх цибулин. Смажить на оливковій олії із сіллю.

— У мене така цибуля завжди є напоготові. Можна навіть за тиждень до запіканки її насмажити і в холодильнику тримати. Потім готую начинку. У глибокій сковороді тушкую нарізані кружальцями три морквини. Коли зм'якнуть, додаю кілограм фаршу, пів чайної ложки порізаного свіжого чебрецю, солю. Через 10 хвилин обережно зливаю весь жир. Посипаю фарш двома ложками борошна, даю томатну пасту. Готую ще кілька хвилин, весь час помішую. Тоді доливаю півлітра курячого бульйону і додаю більшу частину цибулі.

Через кілька хвилин начинка має трохи загуснути. Господиня перекладає її в чавунну каструлю. Каже, можна у круглу чи овальну форму для випічки. Зверху на фарш викладає картоплю, посипає цибулею і тертим сиром. Випікає до хрусткої скориночки, близько 20 хв.

Із картоплі Катерина також робить човники. Для цього відварює її у мундирах, охолоджує.  Чайною ложкою вибирає середину. Змащує зсередини і ззовні олією. І вбиває по яйцю у кожну картоплину.

— Бульби вибираю великі, тоді човники виходять глибші. Яйця дуже акуратно збиваю, щоб жовток не пошкодився. Солю і перчу. Запікаю у розігрітій духовці. Подавати страву слід  гарячою із зеленню та кетчупом.

Зараз ви читаєте новину «До картопляної запіканки треба кілограм фаршу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі