середа, 06 червня 2007 16:24

Для випічки беруть молодий ревінь

"Найбільше люблю випічку з яблуками. Але поки ше нема яблук, можна дуже смачно спекти пляцка з румбарбаром, — каже Любов Бриндак, 54 роки, бухгалтерка в аптеці міста Турка на Львівщині. Румбарбаром там називають ревінь. — Нас у мами було п"ятеро дітей. Пам"ятаю, як прийде літо, ми пляцок накраяли і з молоком на цілий день мали шо їсти".

Любов Михайлівна пояснює: головне для випічки вибирати молодий ревінь. Підходять стебла середньої товщини, які ще не цвіли. Якщо купувати на базарі, обрізані краї стебла не мають виглядати підсушеними.

— Робиться тісто, як на медівник. На корж для п"яти і більше порцій беремо 5 яєць, на три порції — 2–3 яйця, — розповідає жінка. — Відокремлюємо з яєць жовтки й розтираємо їх зі стаканом цукру. Потім змішуємо зі стаканом сметани. Сиплемо зверху чайну ложку соди, погашеної оцтом. Додаємо муки, доки тісто стане досить густим — щоб у ньому стояла ложка.

Білки треба збити з 200-грамовою склянкою цукру в окремій посудині. Масу обережно викласти і змішати з тістом. Бриндак робить це дерев"яною ложкою.

— Після того як тісто змішане з білком, а духовка добре прогрілася, чистимо від шкірки три-чотири стебла румбарбару, — веде далі жінка. — Треба добре дивитися, щоб румбарбар не вспів пустити сік. Ріжемо його на дрібні кусочки, шириною десь до сантиметра. Так само акуратно викладаємо і змішуємо з приготованим тістом. У гарячу духовку ставимо на 40–45 хвилин.

Готовність господиня перевіряє, встромляючи сірник у випічку. Якщо на ньому нічого не налипло — тісто спечене. Корж має охолонути на декові. Потім Любов Михайлівна ріже його квадратами і посипає цукровою пудрою.

— Такий пляцок не перемащують кремами. Можна не боятися нагодувати ним дитину в жарку погоду. Дуже добре йде на десерт із компотом зі свіжих полуниць і того самого румбарбару, — радить жінка.

Зараз ви читаєте новину «Для випічки беруть молодий ревінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі