Національну азербайджанську страву з баранини — піті — радить приготувати шеф-кухар столичного ресторану "Вогні Баку" Елшад Мустафаєв, 40 років.
— Для страви потрібні баранина, каштани й великий горох, — каже Елшад. Горох та баранину в ресторан привозять з Азербайджану. — В Україні такого сорту не вирощують.
Але великий горох-нохуд можна купити на ринках столиці. Перед приготуванням його замочують на 2–3 год. в теплій воді. Інакше, за словами Мустафаєва, він не звариться.
— Піті готується порціями в невеличкому глиняному горщику, в ньому й подають, — веде далі кухар.
Елшад наповнює посудину замоченим горохом, який збільшився вчетверо. Додає до нього шматок сирої баранини без кісток, курдюк і куркуму. Зверху кладе чотири половинки їстівних каштанів.
— Їх я вже відварив і почистив, — додає смаглявий чоловік. Глиняний горщик кухар заливає водою і ставить на 6–7 год. тушкуватися. Вогонь робить маленьким. — Усе має стушкуватися і стати м"яким, як пюре.
Піті — це перша страва. У ресторані вона коштує близько 25 грн.
Коментарі