— Знайома на заробітки в Італію їздила. Каже, там місцеві майже всі спиртні напої лікерами називають, — розповідає киянка Марія Олєксєєва, 61 рік. — Це вона після обіду натякала, щоб я її своїм домашненьким пригостила. Особливо їй подобаються густий сливовий і яєчний.
Яєчний лікер Олєксєєва готує взимку, коли немає свіжих ягід. Улітку й восени в киянки сезон ягідних напоїв. Для лікерів Марія Олексіївна вибирає найстигліші ягоди.
Зі слив Олєксєєва виймає кісточки. Кілограм ягід заливає літром холодної води і кип"ятить півгодини. Потім відставляє з вогню і настоює 3–4 год.
— Ягоди віддадуть воді всі свої аромати, колір і вітаміни, — пояснює Марія Олексіївна.
У настояні сливи жінка додає кілограм цукру та літр горілки. Напій доводить до кипіння і залишає на добу. Потім рідину двічі-тричі проціджує крізь кілька шарів марлі й розливає у скляні пляшки.
— Лікери випивають за півроку, — продовжує Олєксєєва. — Та й зберігати ягідні більше року не варто — вони втрачають аромат і смак.
За таким же рецептом киянка готує лікер із чорної смородини й абрикосів. При варінні вишень для лікеру вона додає з десяток серцевин із кісточок та вишневого листя.
Коментарі