понеділок, 01 вересня 2008 18:38

Для лікерів беруть стиглі ягоди

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Ірландський лікер ”Бейліз” міцністю 17 відсотків виготовляють з віскі та вершків. Із нього готують десятки коктейлів. Півлітрова пляшка лікеру коштує приблизно 90 гривень
Ірландський лікер ”Бейліз” міцністю 17 відсотків виготовляють з віскі та вершків. Із нього готують десятки коктейлів. Півлітрова пляшка лікеру коштує приблизно 90 гривень

— Знайома на заробітки в Італію їздила. Каже, там місцеві майже всі спиртні напої лікерами називають, — розповідає киянка Марія Олєксєєва, 61 рік. — Це вона після обіду натякала, щоб я її своїм домашненьким пригостила. Особливо їй подобаються густий сливовий і яєчний.

Яєчний лікер Олєксєєва готує взимку, коли немає свіжих ягід. Улітку й восени в киянки сезон ягідних напоїв. Для лікерів Марія Олексіївна вибирає найстигліші ягоди.

Зі слив Олєксєєва виймає кісточки. Кілограм ягід заливає літром холодної води і кип"ятить півгодини. Потім відставляє з вогню і настоює 3–4 год.

— Ягоди віддадуть воді всі свої аромати, колір і вітаміни, — пояснює Марія Олексіївна.

У настояні сливи жінка додає кілограм цукру та літр горілки. Напій доводить до кипіння і залишає на добу. Потім рідину двічі-тричі проціджує крізь кілька шарів марлі й розливає у скляні пляшки.

— Лікери випивають за півроку, — продовжує Олєксєєва. — Та й зберігати ягідні більше року не варто — вони втрачають аромат і смак.

За таким же рецептом  киянка готує лікер із чорної смородини й абрикосів. При варінні вишень для лікеру вона додає з десяток серцевин із кісточок та вишневого листя.

Зараз ви читаєте новину «Для лікерів беруть стиглі ягоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі