29-річна киянка Ірина Дворова постує сім років. У ці дні їсть багато овочів, фруктів і чорного хліба.
— Бувають грішки. Іноді не втримаюся — з"їм макаронів, яйце чи переїм солодкого, — ділиться Ірина. Висока русява жінка обута в чоботи на високих тонких підборах. — В останні дні посту намагаюся триматися на воді з хлібом.
У піст Дворова повніє, бо їсть багато хліба з олією. Потім худне, хоча ні в чому собі не відмовляє. А найулюбленіша Іринина страва у піст — голубці з картоплі.
— Накручу в неділю й їм майже тиждень, — каже киянка. — Розігрію в мікрохвильовці — наче свіженькі.
Ірина відварює картоплю, добре товче. Додає багато засмажки з цибулі та моркви. Як начинка охолоне, загортає її у відварене капустяне листя.
— Голубці з обох боків обсмажую на сковорідці і складаю в гусятницю, — веде далі жінка. — Заливаю підсоленою теплою водою, додаю ложку томатного соусу. За півгодини знімаю страву з вогню.
Із гороху й квасолі Дворова готує котлети. На ніч Ірина заливає холодною водою горох. Зранку солить і варить до готовності. Добре товче або тричі перекручує на м"ясорубці. Додає трохи борошна, молотого перцю, притрушує будь-якою приправою, кидає смажену цибулю й розмішує. Із маси формує маленькі котлети, обкачує в борошні, смажить на олії.
— Так само готую і котлети з квасолі. Щоправда, вони в мене виходять гіркуватими, — знизує плечима Ірина. — Коли полінюся, — сміється господиня, — не панірую, а просто викладаю фарш ложкою на сковорідку. І маю бобові оладки.
До них киянка готує жовту мариновану капусту. У літрі кип"яченої води розводить столову ложку солі, дві столові ложки цукру і 100 г оцту 9%. Розчином заливає пошинковану капусту.
— Щоб капуста мала жовтий колір, додаю трохи сухої гірчиці, — розкриває секрет Дворова. — Для червоного кольору — кілька шматочків темного червоного буряка.
За 2–3 дні капусту можна їсти. На смак вона солодкувата та хрумка.
Коментарі