понеділок, 18 серпня 2008 16:16

Для джему з персиків знімають шкірку

"Якщо на зиму не заготую варення та джемів, із чого ж я потім пиріжки з пирогами пектиму? — каже вінничанка Єфросинія Соловейко, 57 років. — Оце тільки на пенсію пішла, то чим же ще займатися, як не пиріжки пекти та погріб банками наповнювати? У варення я люблю додавати апельсини та лимони".

Найекзотичніші джеми в льоху Соловейко — з персиків і абрикосів. Їх у родині з"їдають першими.

— Із персиків лише декілька літрів повидла варю, — каже Єфросинія. — Вони ж у нас не ростуть, а купувати дорого. Можу тільки кілограмів на п"ять розщедритися.

Для персикового джему Соловейко миє фрукти. Далі по кілька персиків на шумівці опускає в окріп на 2 хв. й одразу занурює в холодну воду.

— Щоб шкірка швидко й тонко знімалася, — пояснює господиня.

Єфросинія знімає з кожного персика шкірку, виймає кісточки та перекручує на м"ясорубку. Пюре варить із півгодини, постійно помішуючи. Потім додає цукор. На 5 кг персиків бере 1 кг цукру.

— Варю, поки сік не випарується й повидло стане густеньким, — веде далі Соловейко. — Але хвилин за десять до кінця приготування вичавлюю сік з одного лимона та додаю до десятка серединок із персикових кісточок. Їх я перед цим ретельно розтираю товкачкою в порошок.

Готове повидло розкладає в півлітрові банки. Як охолоне, накриває папером і капроновими кришками.

— Абрикосове повидло теж так варю, тільки цукру кидаю на півкілограма більше, — додає Єфросинія Матвіївна.

Киянка Людмила Самсонова, 39 років, лимон додає у варення з кабачків. Очищені від шкірки й насіння молоді кабачки вона нарізає тонкими скибочками й викладає на глибоку пательню.

— На верх кабачків я кладу маленькі шматочки очищеного апельсина та лимона, — розповідає Самсонова. На стихійному базарі біля столичного Житнього ринку вона вибирає молоді кабачки. — Апельсин і лимон можна і з цедрою класти, але їх тоді варто добряче помити гарячою водою. Аби не гірчили.

Кладе лимон у варення з кабачків

Зверху фрукти посипає цукром за смаком, накриває кришкою й тушкує на маленькому вогні. Коли кабачки стануть прозорими, збільшує вогонь і проварює варення 5–10 хв.

— Таке варення я зберігаю в холодильнику, добре, що він у мене великий, — усміхається Людмила.

Жителька столиці Роза гостей пригощає апельсиновим варенням з яблуками.

— Ніхто не вірить, що воно з яблуками, — зітхає чорнява маленька жінка з хвилястим волоссям. — Їдять його ложками, а я кажу, щоб на печиво намазували.

Для варення Роза бере тверді яблука. Чистить їх, вирізає серцевину та нарізає кубиками 1х1 см. З апельсинів вичавлює сік, додає цукор і нагріває. У гарячий апельсиновий сироп опускає кубики яблук і залишає просочуватися на ніч.

— Ранком яблука ставлю на вогонь і варю хвилин 10, — розповідає. — Після обіду знову кип"ячу на повільному вогні 10–15 хвилин. Яблука залишаються цілими, стають прозорими й золотими.

Гаряче варення киянка розкладає по стерилізованих банках, закатує кришками.

— У таке варення можна додати кілька ложок апельсинового лікеру, якщо є в господарстві, — каже жінка. — Ним страви не споганиш.



Що потрібно

Для 1 кг яблук для яблучного варення в апельсиновому соку беруть 2 ск. свіжовичавленого апельсинового соку, 1 кг цукру.

Ягоди начиняють горіхами


Киянка Владислава Анищенко, 32 роки, гаряче варення розділяє на сироп і джем.

— Варю звичайне варення з ягід, — ділиться Владислава. — Але розливаю його в банки через друшляк. Знизу витікає сироп, зверху залишається джем.

Джем Анищенко подає до чаю, кави, кладе як начинку в пироги. Густий сироп додає до кремів, мусів, готує із ним млинці.

— А от аґрус я варю в меду — дітей за вуха не відтягнеш! — усміхається господиня. — Із середини ягід видавлюю насіння. А замість нього засовую шматочки грецького горіха й варю в рідкому меду.

Зараз ви читаєте новину «Для джему з персиків знімають шкірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі