У родині 42-річної львів"янки Данути Лущай додержуються римо-католицької віри, Різдво святкують 25 грудня. Напередодні Лущаї зібралися на Святвечір. Господиня приготувала пісні страви — кутю, борщ із вушками, грибну підливу, наліпила вареників із картоплею та капустою, напекла пампушок із маком.
— На першу страву у нас подають борщ із грибними вушками, — розповідає Данута. — Варимо на грибному бульйоні. Додаємо картоплю, моркву, буряк і кисленьку борщову заправку. Окремо готуємо вушка. З пісного тіста маленькою скляночкою вирізаємо заготовки. Усередину кладемо перемелені на м"ясорубці гриби з підсмаженою цибулею та заліплюємо як вареник, а в кінці схоплюємо вушка докупи.
Борщ подають у горнятах, де плавають 3–4 вушка.
Окрім пісних страв, Данута запекла гуску, зварила холодець і зробила шубу з оселедцем. Усі ці страви родина їла вже на католицьке Різдво.
Коментарі