понеділок, 24 серпня 2020 05:51

Цибулеві котлети за смаком нагадують тефтелі

Автор: NEHUDEEM.RU
  Котлети з цибулі ­тушкують з морквою і болгарським перцем
Котлети з цибулі ­тушкують з морквою і болгарським перцем

— Другий рік сушу цибулю, — каже 53-річна Зоя Добровольська з Черкас. — Заготовлюю ті овочі, які пошкодила сапою.

Цибулини ріже півкільцями.

— Дека застеляю силіконовими листами, насипаю цибулю. Залишаю на 6 годин у духовці за температури 80 градусів. Періодично перемішую. Цибуля стає як чипси.

Також висушує овочі на відкритому балконі.

— У спеку розклала на дека, вкрила тюлем, щоб мухи не сідали, — продовжує. — За тиждень цибуля висохла, аж трішки пригоріла.

Половину сушки переклала в банки, закрила капроновими кришками. Використає взимку для піци і м'ясних страв. Другу частину перебила блендером на порошок. Додає у тісто для хліба, запіканок, соусів.

Зоя Добровольська робить цибулеві бутерброди.

— Беру шість скибок батона. Кубиками нарізую велику цибулину. Додаю збите яйце, ложку борошна, тертий сир. Солю, перчу, перемішую. Обвалюю у суміші хліб. Смажу на олії до золотистої скоринки з обох боків. Замість сиру можна додати терту картоплю.

Цибулю також маринує.

— Пів кілограма червоної цибулі ріжу напівкільцями, вкладаю у банку. Для маринаду кип'ячу 270 мілілітрів яблучного оцту і 140 грамів цукру. Заливаю. Як охолоне, ставлю у холодильник. За добу можна їсти. Цибуля хрумка, пахне і має кисло-солодкий смак. Ідеально підходить до салатів, шашлика, м'ясних страв.

Для цибулевих котлет готує фарш.

— Подрібнюю 500 грамів цибулі. Додаю чотири зубці часнику, 100 грамів манної крупи, двоє яєць і дрібку перцю, — каже Зоя Добровольська. — Залишаю на 15 хвилин, щоб манка набухла. Формую і смажу котлети. Якщо не тримаються купи, всипаю кілька столових ложок борошна.

Готує підливу.

— У сковороді кип'ячу півтори склянки томатного соку, — продовжує. — Якщо немає, то розводжу в такій кількості води столову ложку томатної пасти. Вкидаю натерту морквину і два порізані соломкою болгарські перці. Кипить хвилин 20. Підливою заливаю котлети і тушкую ще 15 хвилин. Смак цибулевих котлет нагадує тефтелі. Можна їсти гарячими і холодними.

Ділиться рецептом цибулевої начинки для піци.

— Пів кілограма цибулі ріжу кубиками та підсмажую на олії до прозорості. Додаю порізані 50 грамів бекону. Солю, перчу. За кілька хвилин доливаю 50 грамів сметани. Як приготується, вбиваю яйце.

Для тіста бере 450 г борошна, 2 ч. л. сухих дріжджів, 250 г теплої води, 2 ст. л. олії, столову ложку цукру і пів чайної солі.

— Тісто виходить липким, але стане сухішим, коли підійде. Розкачую лист і викладаю на змазане олією деко. Розкладаю начинку. Ставлю випікатися. Цибулевою піцою не соромно друзів пригостити, — додає Зоя Добровольська.

Зараз ви читаєте новину «Цибулеві котлети за смаком нагадують тефтелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі