понеділок, 11 листопада 2019 00:55

Червоний борщ мліє на сироватці

Автор: vsviti.com.ua
  Молочну сироватку наливають у борщ  у кінці приготування, як зваряться овочі. Додає страві пікантного смаку
Молочну сироватку наливають у борщ у кінці приготування, як зваряться овочі. Додає страві пікантного смаку

Анатолій Бердник із села Томилівка Білоцерківського району Київської області варить червоний борщ із сироваткою. Для пахощів кидає листя смородини. Малинові не підходять через слабкий аромат.

— Цей рецепт мені передала бабуся, — розповідає Анатолій Бердник, 56 років. — Із молочною сироваткою борщ виходить пікантним. Її наливаю уже майже в кінці приготування, як зваряться овочі. Якщо линути відразу, стануть дубові. Сироватка в борщу майже не відчувається. Тільки додає легкої кислинки.

Заливає водою 200 г свинини, щоб вимокла десь із годину. Її підсмажує і кладе в холодну воду. Підмішує і кидає по п'ять листків смородини та вишні, дві парасолі кропу і листок хрону. Як закипить, зменшує вогонь і ложкою знімає піну. Варить бульйон, доки м'ясо не стане м'яке. Виймає листя із кропом. Вони вже віддали всі аромати. Кладе три-чотири великі порізані картоплини. Чистить одну цибулину та морквину. На сковороду наливає 3 ст. л. олії й обсмажує порізану кубиками цибулю та соломкою моркву. Перемішує та чекає 2 хв. Додає 1 ст. л. томатної пасти й перемішує. За 4 хв. знімає з вогню. Ріже соломкою один столовий буряк й обсмажує 3 хв. Додає 50 мл бульйону з борщу, щоби протушкувався.

— Тут якраз і наливаю сироватку. У рецепті немає її точної кількості, бо кожна людина наливає води скільки любить. А вже від цього треба відштовхуватися щодо сироватки. Наливаю її сорок відсот­ків від загальної кількості води.

Тонко січе півкачана капусти і кладе в бульйон. Через 5–7 хв. додає засмажку з буряком та одне терте яблуко. Перемішує. Насипає 1/3 ч. л. чорного меленого перцю. Солить за смаком. Вимикає вогонь і накриває кришкою на 10 хв., щоби борщ умлів. Тоді подає на стіл.

Зараз ви читаєте новину «Червоний борщ мліє на сироватці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі