середа, 25 червня 2008 17:53

Черешні з хвостиками заливають сиропом із коньяком

"Хазяєчкі, підходь! Вишні-черешні покупай! Недорого! — закликає на столичному виноградарському ринку чорнявий чоловік. Він продає ягоди по 12 грн, в одній купі — великі й малі. Поряд відбірні великі — по 20–35 грн. — Зараз поїсте, варення-кампотів наварите!"

Огрядна киянка Валентина Миронівна, 53 роки, бере 2 кг черешень. Продавець пошепки вмовляє взяти більше.

— У нас черешень багато, то так дешево і продаємо, — каже. — Беріть по десятці за кіло.

Валентина не погоджується. Каже, щоб самій поїсти і зварити сиропу, вистачить і 2 кг.

— Удома ягоди помию, переберу. Кращі з"їм, а з решти зварю сироп, — пояснює киянка.

Для сиропу Валентина видаляє з черешень або вишень кісточки. Кожну ягоду одразу розриває на кілька частин, складає в каструлю, додає кілька серцевин з черешневих кісточок і залишає на кілька діб у холодильнику. Черешні мають пустити сік.

— Треба, щоб було якнайбільше соку, тому м"якоть ще віджимаю через декілька шарів марлі, — каже жінка. — Сік має бути прозорим, тоді й сироп вийде красивим.

Сік киянка додає до розтопленого в невеликій кількості води півкілограма цукру. Черешневий сироп варить із півгодини, постійно знімає пінку. Щойно трохи охолоне, переливає у стерилізовану банку. Зберігає в холодильнику під капроновою кришкою.

Із вичавленої м"якоті варю компот

— По ложечці додаю в домашній сир, до крему для торта, у желе, — продовжує Валентина. — А з вичавленої м"якоті черешень варю смачнючий компот.

У гарячу воду господиня кладе черешневий жом і кілька ложок цукру. Як закипить, вичавлює сік із половинки лимона й кидає порізану лимонну цедру. За 5 хв. знімає компот із вогню.

Киянин Дмитро Говор, 27 років, купує три кілограми відбірних великих черешень насиченого темного кольору. Він сам готує черешні у сиропі. Потім консервованими ягодами прикрашає коктейлі, морозиво.

— Перебираю і мию кожну ягідку, — ділиться Говор. Він тримає прозорий пакет із черешнями. — Окремо відкладаю черешні із хвостиками. Їх так із плодоніжкою й консервуватиму. Вони підуть на коктейлі. Без хвостика — на тістечка й морозиво.

Як помиті ягоди підсохли, перекладає у глибоку каструлю і заливає підготованим цукровим сиропом. На кілограм черешень бере стільки ж цукру і склянку води.

— Черешні варю хвилин 15–20, аби ягоди проварилися і в той же час залишились цілими, — продовжує Дмитро.

Доки черешні гарячі, чоловік обережно виймає їх і перекладає у стерильні півлітрові банки. У сироп, що залишився, додає коньяк. Каже, що його можна замінити на горілку. На літр сиропу бере склянку спиртного напою, ретельно перемішує й заливає ягоди.

— Банки можна закатати кришками чи просто закрити металевими закрутками, але тоді їх краще зберігати у прохолодному місці, — радить Говор.



Що потрібно

Для консервованих черешень беруть кілограм ягід, 700 г цукру, склянку води, 200 г коньяку чи горілки.
Зараз ви читаєте новину «Черешні з хвостиками заливають сиропом із коньяком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі