понеділок, 23 липня 2007 16:54

Чанахи замінює першу і другу страву

Автор: фото: Світлана СЕКЕРА
  Любов Свистун зі Львова любить чанахи зі свининою. Вона навчила готувати страву родичів із Чернігівщини, коли приїздила до них у травні
Любов Свистун зі Львова любить чанахи зі свининою. Вона навчила готувати страву родичів із Чернігівщини, коли приїздила до них у травні

Львів"янка Любов Свистун, 26 років, навчила своїх родичів із Новгорода-Сіверського на Чернігівщині готувати чанахи. Вона працює кухарем у львівській кав"ярні "Струмок". Каже, що чанахи дуже популярна страва у Львові. Її замовляють найчастіше.

— Чанахи готують із квасолі, бульби і м"яса. Густа і ситна виходить, — розповідає Люба. — Вона піде за першу і другу страву.

У п"ятилітровій каструлі жінка відварює півкілограма квасолі. Пояснює, що підійде будь-який сорт. Але з невеликою червоно-білою страва виходить кращою.

— У кав"ярні готуємо з телятини. А вдома беру свинину, бо вона м"якша, — львів"янка ріже м"ясо невеликими шматочками, підсмажує його. У сковороді солить та перчить. У кінці смаження додає цибулю, нарізану кубиками.

Із майже готової квасолі Люба зливає темну воду. Додає до бобів смажене м"ясо і порізану як для супу картоплю. Заливає чистою гарячою водою і ставить на вогонь.

Страва на очах загусає

Тим часом тре на середній терці моркву, підсмажує її на олії з 5–6 ложками томатного соусу або 3 ложками пасти. Якщо більше — це страви не зіпсує. Моркву додає у чанахи, коли картопля вже готова.

— Головку-півтори часнику ліпше потерти на тій терці, що й моркву. Він надасть чанахи файний запах і смак. Приправляю чорним і червоним перцем, курячою чи овочевою приправою.

За кілька хвилин до кінця приготування Люба вливає розведене водою борошно. Перед цим його підсмажує до бежевого кольору, залишає, аби вистигло, і розводить холодною водою. Потім проціджує через металеве сито — щоб не було грудочок.

— Однією рукою мішаємо чанахи, іншою — вливаємо розведене борошно, — радить львів"янка. — Страва на очах загусає. Та якщо стає сильно густою, борошно до кінця не доливайте. Потім закипить — і знімаю з вогню.

У "Струмку" чанахи подають у глиняних горщиках. Порція коштує 5,20 грн. Львів"яни їдять страву з чорним хлібом.


Що потрібно

На п"ятилітрову каструлю — 0,5 кг квасолі, 0,5 кг телятини або свинини, 1 кг картоплі, по одній великій цибулині і морквині, три ложки томатної пасти чи 5–6 ложок томатного соусу, 1–1,5 головки часнику, склянка борошна, чорний і червоний перець, приправа, сіль за смаком.


Зараз ви читаєте новину «Чанахи замінює першу і другу страву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі