понеділок, 09 грудня 2019 07:56

Чанахи по-гуцульськи готують на свинячих ребрах

Автор: ФОТО З САЙТА rud.ua
  Страву запікають у горщиках протягом 20 хвилин. Подають зі сметаною та подрібненою зеленню
Страву запікають у горщиках протягом 20 хвилин. Подають зі сметаною та подрібненою зеленню

— Чанахи — грузинська страва, — говорить 36-річна Марія Стечишин із міста Яремче Івано-Франківської області. — Раніше її готували з баранини, тушкували з овочами в глиняному горщику. А ми удосконалили під наш посуд і продукти.

Рецепт розрахований на шість порцій.

— Беру 800 грамів свинячого ошийку, — каже Марія Стечишин. — Можна взяти ребра, але додати трохи піснішого м'яса. Нарізаю шматками розміром 3 на 3 сантиметри. У глибокій сковорідці на сильному вогні обсмажую до скоринки. Якщо виділилося мало жиру, додаю ложку смальцю чи олії. До м'яса всипаю чотири столові ложки борошна, підсмажую ще 3 хвилини.

Напередодні звечора заливає окропом склянку червоної квасолі.

— Півкілограма картоплі чищу, нарізую на менші кубики, ніж м'ясо. Подрібнюю дві цибулини, кружальцями ріжу морквину. Чотири помідори ошпарюю окропом та знімаю шкірку. Дрібню на кубики. Замість помідорів можна взяти столову ложку томатної пасти.

Картоплю обсмажує на олії чи смальці так, щоб була майже готова. Відварює квасолю.

— Додаю у сковорідку цибулю й моркву, — про­довжує. — Перемішую, смажу 10–15 хвилин на середньому вогні. Додаю помідори й смажу ще стільки ж. Якщо томатну пасту, готувати треба 5 хвилин.

Викладає обсмажене м'ясо й овочі в каструлю. Доливає 1,5 л води. Доводить до кипіння, кидає два лаврових листки. Солить і перчить. Накриває кришкою, варить на слабкому вогні чверть години.

— Щоб надати страві особ­ливого смаку, чанахи після варіння запікаю в горщиках. На дно викладаю підсмажену картоплю, зварену квасолю. Далі — м'ясо з овочами. Заливаю юшкою. Має покривати вміст горщика. Якщо її мало, доливаю окропом.

Накриває кришкою й ставить у розігріту до 220°C духовку. Запікає 20 хв.

— У кожен горщик вичавлюю по зубчику часнику, накриваю кришкою і залишаю настоятися 10–15 хвилин, — додає. — Перед подачею посипаю зеленню. Можна вкинути ложку бринзи або сметани.

Зараз ви читаєте новину «Чанахи по-гуцульськи готують на свинячих ребрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі