вівторок, 05 січня 2010 18:40

Брати Капранови додають до кулеша 20 грамів коньяку

Автор: фото: Світлана Цибульська
  На столичній виставці ”Книжковий світ” письменники Віталій та Дмитро Капранови показують, як варити куліш. Рецепт написали у книзі ”Розмір має значення”
На столичній виставці ”Книжковий світ” письменники Віталій та Дмитро Капранови показують, як варити куліш. Рецепт написали у книзі ”Розмір має значення”

42-річних письменників Віталія та Дмитра Капранових їхній дід навчив варити очаківський куліш. Аби страва була смачною, радив змащувати казан салом.

Рецепт брати описали у романі "Розмір має значення". Приготували куліш на презентації книжки на виставці "Книжковий світ" 19 грудня.

— Посічену цибулю підсмажте на салі. Додайте подрібнені моркву, селеру, болгарський перець. Окремо підсмажте кабачок. Він пускає воду, тому з іншими овочами змішуйте під кінець. Щоб не вийшла каша.

Віталій уливає у страву 20 г коньяку.

— У справжньому кулеші є дух. Щоб його задобрити, поділіться тим, що п"єте. Одразу смак стане кращим. Часто мішайте овочі, щоб не пригоріли. Майстерність кухаря визначається по дну казана. У нездари воно пригарене.

Два качиних стегна Дмитро рубає на шматки. Каже, вони мають бути не більшими за  товщину в чотири пальці. Всипає півкіло пшона, три столових ложки сухофруктів, доливає літр кип"яченої води.

Яблука, сливи та виноград додадуть кислинку

— Із сухофруктів найбільше пасують яблука, сливи та виноград. Вони додадуть кислинку.

Солить, перчить і нюхає куліш.

— Не вистачає паприки. Досвідченим кухарям немає потреби куштувати страву. Готовність визначають за ароматом. Солі не жалійте — пшоно зайве забере. Після того, як додали спеції, збільшіть вогонь. Куліш має перетворитися на вулкан. Останнім інгредієнтом є часник. Його до кінця не чистіть — залишіть в останній "сорочці". Хвилин 5 нехай покипить під накритою кришкою. Потім вогонь зменшіть і тримайте до готовності. Куліш — це самостійна страва, до нього салати не потрібні.

Дмитро Капранов каже, що чоловіча кухня має бути екстремальною, інакше жінки заставлять готувати щодня.

Зараз ви читаєте новину «Брати Капранови додають до кулеша 20 грамів коньяку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі