середа, 07 травня 2008 17:23

Березовий квас настоюють на хвої

48-річний кандидат технічних наук Володимир Кожухар із Полтави ціле літо п"є напої з березового соку. Готує їх навесні. Під селищем Опішня на Полтавщині має дачу. За городом — березовий гай.

— Цього літа ми з дружиною зібрали тонну соку. Минулого — дві. Свіжий сік п"ємо. Він очищає організм від шкідливих речовин. Його навіть коровам дають, щоб підвищувалися надої, — каже Володимир Кожухар. — Варимо з соку борщі й чаї. А решту консервуємо, робимо квас, фруктовий оцет і вино.

Квас готують зі свіжого чи консервованого соку. Два тижні перед тим він бродить.

— Коли настоїться, стає мутнуватим. Тому я проціджую його через марлю, щоб прибрати осад, — веде далі чоловік. Для 1,5 л квасу бере 300–400 г процідженого соку, вливає у каструлю й підігріває. Всипає 2 ч. ложки цукру і 4 ч. ложки сиропу зі смородинового варення. Усе перемішує.

— Можна брати варення з будь-яких ягід. Зі смородини смачно і корисно. Пробували з малиновим, не так смакує — засолодке, — додає дружина Валентина, 46 років.

Жінка знімає напій із плити, проціджує крізь марлю і вливає в банку. Дає скуштувати. Він кисло-солодкий, нагадує хлібний квас.

— Це не квас, — заперечує Кожухар. — Для квасу в сік дріжджів додають, щоб краще перебродив і загазувався. А цей напій роблю за десять хвилин. Він добре втамовує спрагу влітку, в холодному льосі може зберігатися до осені.

Квас можна настоювати на хвої. Для 10 л напою Кожухарі беруть 250 г свіжих голок хвої, миють їх і подрібнюють. 2 л соку підігрівають до кипіння і заливають ним 50 г хвої. Додають 600 г цукру і 15 г лимонної кислоти. Настоюють 5–7 год. Тоді беруть решту соку, підігрівають так само і змішують із настоєм. Варять, помішуючи, 5 хв. Після цього ставлять у холодне місце. Квас буде готовий за два дні.

Зараз ви читаєте новину «Березовий квас настоюють на хвої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі