четвер, 27 грудня 2007 17:46

Баклажани запікають із трьома видами сиру

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Кухар Олександр Циганчук приготував італійську страву ”Терріна деламінезе” на кухні в Київському національному торгово-економічному університеті. Овочево-сирну запіканку поливає солодким соусом із гранатового соку ”Наршараб”
Кухар Олександр Циганчук приготував італійську страву ”Терріна деламінезе” на кухні в Київському національному торгово-економічному університеті. Овочево-сирну запіканку поливає солодким соусом із гранатового соку ”Наршараб”

Ставити на святковий стіл треба те, що любить тварина-символ Нового року. Тоді рік для господарів буде вдалим. Столичний кухар Олександр Циганчук, 25 років, радить приготувати побільше сирних страв. Нині він навчається на п"ятому курсі Київського національного торгово-економічного університету на інженера-технолога. У 2001-му був кращим кухарем Вінниччини.

— Зустрічатиму Новий рік на кухні київського ресторану "Декаданс хауз", — зітхає Олександр. Там він працює кухарем. — "Терріна деламінезе" має Мишці сподобатися, — каже про італійську страву. Її він готує в університетській кухні, де проходять майстер-класи.

Тоненько нарізає три баклажани й обсмажує їх із одного боку на темному соусі "Бальзамік" із оливковою олією. Від рельєфної плити на баклажанах залишаються смужки.

— Удома смажу на сковороді з гофрованим дном. Головне, щоб на баклажанах був малюнок, — Олександр швидко знімає баклажани з плити та залишає холонути.

Глибоку пательню кухар змазує олією. Дно та стінки вистилає посмаженими овочами, трохи накладаючи смужки одна на одну. Малюнок має бути зверху. У середину віялом викладає по три шматки сирів — російського, пекоріно та моцарели.

На сир — кружальця помідорів, запечених зі спеціями орегано. Потім усе посипає орегано і знову накриває сиром. Має вийти кілька шарів. Наверх кладе баклажани, змазує їх олією та кидає гілочки розмарину й тим"яну. Пательню накриває фольгою і ставить у духовку на 20 хв. при температурі 100 градусів.

На "Сирну тарілку" нарізають пармезан, пекоріно, камамбер, рокфор

— Треба слідкувати, щоб сир не дуже розплавився, — радить Циганчук.

Перевертаючи пательню, Олександр кладе вистиглу запіканку  на квадратне блюдо. Вона нагадує круглий тортик із сіткою темної шоколадної глазурі. Потім ріже її на шматки та поливає темним солодким соусом "Наршараб" із гранатового соку. Цей соус продається в маркетах.

Страва вийшла смачна та ситна. Шматочки смугасті, жовтувато-червоні. Сир розплавився й утворив овочево-сирний корж. Пікантної кислинки надають помідори. Тоненькі баклажани на смак майже не відчуваються. До цієї страви якнайкраще підходить солодкий соус.

Із сиру Циганчук на новорічний стіл радить зробити "Сирну тарілку". Нарізати різні сорти — пармезан, пекоріно, камамбер, рокфор. Шматочки викласти на тарілку, посипати смаженими кедровими горішками, покласти гілочку м"яти.

— Обов"язково до сиру треба додати виноград, — говорить він.

Щоб задобрити Мишу, можна купити шматок сиру з великими дірками. У найбільші "поселити мишок" — повтикати редиску. Трояндами з тоненьких сирних пластинок можна прикрасити й інші салати. Олександр каже, що з м"якого сиру виходять гарні квітки.

— Хоча зараз салати прикрашають лише тим, із чого його готують, — додає чоловік.

Кухар переконаний, що для доброго застілля, крім холодних страв і чотирьох легких салатів, на святковому столі має бути м"ясо. Із рибних страв достатньо однієї. Солодке — не обов"язкове.

— Його заміняють фрукти, — підсумовує Циганчук. — Але їх треба кілька видів.





Що потрібно

Три великі баклажани, кілограм помідорів, по 300 г сирів — російського, мацарели, пекоріно, кілька столових ложок оливкової олії, соуси "Бальзамік" та "Наршараб" (можна замінити соєвим), спеції орегано та сіль за смаком.
Зараз ви читаєте новину «Баклажани запікають із трьома видами сиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі