Тому повітряна смачна страва вийде лише в тому випадку, якщо інгредієнти будуть найвищої якості. Купіть сільський зернистий сир. Щоб видалити з нього зайву вологу, на ніч покладіть на друшляк з марлею, підставте вниз тарілку і приберть в холодильник. Потім протріть сир через сито, щоб вийшла пишна однорідна маса. Тепер додайте жирну сметану, вершкове масло, родзинки без кісточок, подрібнені горішки, цукор або какао. Класична паска повинна бути у вигляді усіченої піраміди - символу Труни Господньої, тому для її приготування потрібна спеціальна дерев"яна або пластмасова пасочниця (вона іноді з"являється у продажу). Якщо не знайдете потрібну форму, скористайтеся будь-яким домашнім посудом - піалою, глибокою тарілкою і потім руками сформуйте пірамідку. Для того, щоб паска добре трималася, масу треба утрамбувати в посуді, покласти на ніч до холодильника.
Паска червона на кислому молоці
Вам знадобиться:
2 л топленого молока
2 л кислого молока
3 стакани сметани
1 яєчний жовток
1 стакан цукру
ванілін
Топлене молоко нагріваєм, вливаєм кисле молоко і сметану, заправляємо яєчним жовтком. Все це кип"ятимо, помішуючи, на слабкому вогні, поки не почне відділятися сироватка. Отриманий сир проціджуємо і протираємо через сито. У масу, що вийшла, всипаємо стакан цукру і ванілін. Все перемішуємо і викладаємо у форму. Паску можна прикрасити цукатами, свіжими ягодами, сухофруктами або тертим шоколадом.
Монастирська паскаВам знадобиться:
10 яєць
4 стакани сметани
1,5 л сливок
цукор і сіль на смак
ванілін
цедра
Яйця, сметану і сливки добре змішуємо і ставимо на вогонь. Безперервно помішуючи, доводимо до кипіння. Як тільки сироватка почне відділятися, знімаємо з плити і перекладаємо масу в полотняний мішечок. Підвісьте його, щоб вся сироватка стікла, але не виливайте її. Вона може вам стане в нагоді для приготування тосту, солодкої каші, млинців. Відціджену масу перетираємо, додаємо цукор, сіль, ванілін і цедру. Після чого перекладаємо у форму.
Паска царська
Вам знадобиться:
1 кг сиру
вершкового масла
500 г цукру
6 яєчних жовтків
300 мл жирних сливок
родзинок
мигдаля
жменя цукатів
ванілін на смак
Вершкове масло розітріть з цукром дочиста. Потім поступово вбийте по одному яєчні жовтки і ванілін. Сир перетріть через сито або ретельно розімніть до однорідної маси, додайте підготовлені родзинки і горіхи. В останню чергу додайте збиті міксером сливки. Тепер перемішайте ще раз все разом, помістіть масу в дерев"яну форму або пасочницю, що заздалегідь вистлана вологою марлею. Зверху покладіть гніт і поставте в холодильник.
Шоколадна паска
Спосіб приготування:
1. Візьми якісний сир - жирний, сільський, зернистий - і протри його через сито.
2. Розм"якшене вершкове масло розітри з цукром, додай порошок-какао, густу жирну сметану і ще раз все гарненько перемішай. Це можна робити віночком або міксером.
3. З"єднай просіяний сир з готовою масою і все ретельно перемішай, щоб вийшла однорідна суміш - легка, повітря, без грудочок і крупинок цукру.
4. Візьми піалу і поклади в неї целофан (він допоможе тобі легко позбавитися від форми). Вивали масу для паски в блюдце, утрамбуй її, закрий зверху плівкою і на дві години помісти до холодильника.
5. Дістань блюдце з холодильника, прибери плівку, переверни паску на тарілку і зніми піалу разом з целофаном. Готову паску посип тертим шоколадом.
Коментарі