понеділок, 21 липня 2008 14:49

Яйця-пашот варять у воді з оцтом

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Шеф-кухар столичного ресторану ”Хорив” Людмила Руденко викладає яйця-пашот на білий хліб. Щоб страва вийшла смачною, беруть лише свіжі яйця, яким не більше чотирьох днів
Шеф-кухар столичного ресторану ”Хорив” Людмила Руденко викладає яйця-пашот на білий хліб. Щоб страва вийшла смачною, беруть лише свіжі яйця, яким не більше чотирьох днів

У столичному ресторані "Хорив" на вул. Старокиївській, 10а сніданок готують і подають за 10 хв. Меню діє з 10 до 12 год., має 17 страв. Коштують вони від 8 грн за какао до 29 грн за омлет із беконом та грибами.

— До нас часто приходять на ділові сніданки, — каже бренд-менеджер ресторану Тетяна Белініна, 27 років. — Особливо популярні яйця-пашот на тості під сирним соусом.

Зали ресторану схожі на князівські хороми. Стіни і стеля закладу оформлені справжнім камінням, кованим залізом і дубовим деревом. Скрізь на вікнах — кольорові вітражі. У великому залі на ньому зображений старий Київ із Дніпром. У віп-залі — камін, напроти якого на стіні намальована птиця фенікс. За масивними дубовими столами стоять дерев"яні стільці.

На просторій кухні шеф-кухар Людмила Руденко, 34 роки, на сніданок готує шакшуку — омлет із яєць та помідорів. Додає куряче філе. Страву подають у тонкому хлібі піті.

— На приготування й оформлення йде навіть менше десяти хвилин, — говорить Руденко. На жінці голубий фартух і високий білий ковпак. Темне волосся зібране на потилиці. — І сніданок буде небуденним, оригінальним і ситним.

Людмила дрібно ріже цибулю й одразу перекладає її на розігріту пательню з олією. Доки та смажиться, шеф-кухар ріже на смужки куряче філе, потім — на маленькі кубики. М"ясо додає до цибулі.

— Спеції я люблю тільки наші, домашні, — сіль і перець, — Людмила солить, перчить і ретельно перемішує шакшуку. Далі ріже стиглий помідор кубиками й додає до м"яса. — Чим більше помідорів, тим смачніша страва вийде. Але томати треба різати некрупними кубиками, щоб швидше протушкувалися і страву було приємно їсти. Можна додати часник, але на сніданок він не бажаний.

У пательню на овочі з курятиною Руденко розбиває й ретельно перемішує два яйця. Вони одразу густіють.

Страва нагадує відкриту мушлю

— Піту розрізайте не до кінця, — радить шеф-кухар. Вона обережно крає тонкі круглі хлібці уздовж і півхвилини підігріває у мікрохвильовій печі.

У теплі хлібці Людмила кладе листок салату. Він на сантиметр виглядає. Потім середину піти заповнює шакшукою і кладе на тарілку. Прикрашає зеленим кропом. Страва нагадує відкриту мушлю із перлиною.

— Шакшуку їдять, як бутерброд, руками, — пояснює Руденко. — За смаком її можна полити майонезом чи кетчупом. А піту замінити лавашем.

Цей омлет у піті їдять гарячим. Страва ситна і смачна. Порція коштує 20 грн.

— Яйця-пашот на тостах під сирним соусом готуються ще швидше, — Людмила закладає в тостер скибки білого хліба і ставить кип"ятити воду. — Деякі відвідувачі просять зробити страву на канапках із чорного хліба.

Для сирного соусу в маленькій каструлі Людмила розтоплює вершкове масло, додає тертий твердий сир і трохи сметани. На вогні все перемішує до однорідної густої консистенції. Наприкінці додає подрібнений кріп.

У гарячу воду шеф-кухар ллє оцет. На літр рідини бере столову ложку. Вода має повільно кипіти. Обережно вбиває два яйця. Вони згортаються, спливають наверх і тримаються купи, нагадуючи дві білі хмаринки.

— На маленькому вогні варити 2–5 хвилин, — веде далі Руденко. — Хто любить яйця у смятку, варить менше. Круті — довше. Яйця не солять, бо соус доволі насичений.

Людмила по одному витягує яйця шумівкою і тримає над каструлею, доки стече вода. Далі викладає їх на підсмажені тости жовтком догори й поливає сирним соусом. Він швидко густіє і тягнеться за ложкою. Страву прикрашає зеленню — гілочками кропу, петрушки й листям салату. Порція з двох тостів коштує 15 грн.

Співачка Руслана починає день із салату

Українські зірки снідають переважно овочами, кашами й салатами. Співачка Руслана часто готує собі салат із курятини, селери, яблука й апельсина. Заправляє його гранатовим соком й оливковою олією. Співачка Міка Ньютон вживає овочі на пару й бульйони. У сім"ї телеведучого Ігоря Кондратюка уранці смажать заморожені овочі з яйцями. Останні готує також ведуча Сніжана Єгорова. Вона їх смажить на вершковому маслі у скибці батона. Доповнює сніданок легким овочевим салатом. Дизайнер Андре Тан їсть усе, але у вихідні надає перевагу фруктам.
Під час приїзду до Москви на вручення премії "Муз-ТВ 2008" співачка Дженіфер Лопес замовила на сніданок для себе і своєї групи страви з яєць, млинці, ковбасу, шинку з індички, бекон, різні види хліба, тости, продукти зі злаків, каву, свіжі соки, цільне, знежирене й соєве молоко.
Актриса Джулія Робертс їсть зранку вареного лосося, вівсяну кашу на воді й зелене яблуко. запиває усе мінеральною водою.
Російський актор Валерій Золотухін любить снідати вівсяною кашею.

Зараз ви читаєте новину «Яйця-пашот варять у воді з оцтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі