четвер, 27 грудня 2012 17:35
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

"Свобода" братиме участь у кастингу на участь у президентських виборах

Олег Тягнибок заявив, що опозиції не варто виставляти у перший тур президентських перегонів лише одного кандидата від опозиції. Це власний опосередкований прояв його президентських амбіцій. Це означає, що "Свобода" буде брати участь у кастингу на участь у першому турі президентських виборів. Скоріше за все, це майже неминуче.

Тягнибок натякає, що зараз недоречно вирішувати питання, хто буде балотуватися від опозиції, і що воно буде вирішуватися у 2014 році. Саме тоді, виходячи з наявних рейтингів, будуть вирішувати, хто саме може стати кандидатом від опозиції.

Те, що він пропонує — найбільш реалістичний сценарій визначення кандидата від опозиції: хто вийде у другий тур, той і буде єдиним кандидатом від опозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок натякнув, що Новий рік — не таке вже й свято

Інша справа, що це не зовсім відповідає інтересам "Батьківщини", та й УДАРу теж.

Тягнибок має рацію, що дійсно — занадто ризиковано виставляти одного кандидата вже в першому турі. Теоритично шанси на перемогу в першому турі у нього можуть бути.

Поки що Тягнибок поступається рейтингом Кличку і Яценюку. За останніми замірами, найбільший рейтинг серед опозиції у Тимошенко, потім йдуть Кличко і Яценюк з приблизно однаковими результатами. У Тягнибока рейтинг вдвічі менший.

Звичайно, Тягнибок сподівається, що рейтинг "Свободи" буде зростати, а, відповідно, зростатиме і його особистий. Хоча, є така цікава тенденція, яку помітили соціологи: в останні роки особистий президентський рейтинг Тягнибока трохи менший за рейтинг "Свободи".

Це цікавий соціально-психологічний феномен. Він означає те, що коли голосують за "Свободу", для людей важливіший чинник ідеологічності, саме образ партії. Особистий чинник Тягнибока грає тут меншу роль. Порівняно з іншими опозиційними партіями, де головну роль відіграє особистість лідера. В УДАРі і певною мірою у "Батьківщині" рейтинг визначає рівень популярності Кличка і Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок розвінчав міф про антисемітську "Свободу"

Проте, саме партійний образ буде тягнути Тягнибока. Якщо буде зростати популярність "Свободи", будуть зростати і шанси Тягнибока на президентських виборах.

Є ще одна цікава річ, яка потребує досліджень: шанси у другому турі. За даними минулорічних досліджень Тягнибок був єдиним опозиційним кандидатом, у якого без проблем вигравав Янукович. Тобто, у другому турі Янукович може програти і Кличку і Яценюку, і Тимошенко. Думаю, зараз ситуація уже не така однозначна.

Проте, для "регіоналів" Тягнибок може бути прийнятним варіантом для таких змагань. Можуть розіграти карту націоналістичної загрози, русофобії і таким чином мобілізувати російськомовних виборців на підтримку Януковича, як єдиного важеля протидії загрози українського націоналізму.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" братиме участь у кастингу на участь у президентських виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі