середа, 17 квітня 2013 18:30
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Опозиція хоче зберегти страшилку у вигляді пенсійної реформи

Сьогодні, 17 квітня, Верховна Рада провалила голосування за скасування пенсійної реформи. "За" проголосувало 223 народні депутати, при необхідних 226. При чому низка нардепів від опозиційних фракції були відсутніми, чи не голосували.

Опозиції не потрібен результат, а потрібна демонстрація своєї опозиційності. Вони хочуть лише показати: опозиція за скасування пенсійної реформи, але влада цього не хоче. Тому результат у цьому випадку їм не потрібен.

Крім того, як не парадоксально, для опозиції варто зберегти цю страшилку у вигляді пенсійної реформи. Якщо ця тема зникне, то не буде вже такої вагомої проблеми, яку можна використовувати у виступах проти влади.

Водночас зрозуміло, що саме по собі голосування за скасування пенсійної реформи не вирішує, на привеликий жаль, самої проблеми цієї реформи. Оскільки, щоби скоригувати пенсійну реформу, потрібна спільна робота уряду і депутатів. У цьому питанні вже не можна повернутися назад у нульову точку. Оскільки вже частково ця реформа почала діяти і є певні нормативні і підзаконні акти, які також треба готувати. Тут потрібна серйозна системна робота — виправляти помилки і проблеми треба, але це не можна вирішити одним голосуванням.

Однак, у цьому випадку йдеться про політичну демонстрацію. Прості люди все рівно не слідкують за голосуванням. Це, як правило, справа журналістів та експертів — дивитися, хто не голосував, чому питання не пройшло. Тому опозиція знову скаже: у нас немає голосів немає відповідної більшості, але ми голосували, ми намагалися щось змінити.

Є ще одна проблема - спільна як для влади, так і для опозиції. Це невміння, або небажання мобілізувати всі свої сили, всі депутатські резерви для результативного голосування. Бо більшість голосувань не результативні. Хтось у відрядженні, хто якісь проблеми вирішує і, в решті-решт, виявляється, що не вистачає декількох голосів. І це вже не в перший раз. Опозиція могла б декілька разів провести результативні голосування у своїх інтересах, якби майже 100%, за виключенням 1-2 депутатів, були на місці, якби домовилися з тими ж комуністами і позафракційними. Тоді був би результат.

Зараз же немає або бажання, або мобілізаційної готовності і вміння мобілізовувати всіх. Я не хочу гадати, чого саме не вистачило. Але результат очевидний — немає ефективного голосування по темі, яка, нібито, є однією з основних для опозиції.

Тому, можливо, найближчим часом депутати повернуться до питання призначення одного дня для голосування, аби вирішити цю проблему. Але опозиції це не потрібно. Це проблема влади, зокрема Партії регіонів. Бо для них якраз результативні голосування потрібні набагато більше, ніж опозиції. Тому, скоріш за все, депутати подумають над цим і виділятимуть на голосування один, чи два дні. Так буде легше мобілізовувати своїх депутатів, особливо на принципові голосування.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція хоче зберегти страшилку у вигляді пенсійної реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі