вівторок, 16 жовтня 2012 11:57
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

"Батьківщина" та "Удар" зараз обмінюються емоціями: серйозні переговори почнуться після виборів

14 жовтня "Удар" зняв з реєстрації 32 кандидата в мажоритарних округах: 26 - на користь кандидатів від Батьківщини, інших - на користь інших рейтингових представників опозиції-мажоритарників. Наступного дня "Батьківщина" зняла з передвиборної гонки 26 кандидатів у депутати по мажоритарних округах на користь "Удару". Партія Віталія Клична висловила подив списком кандидатів, яких Об'єднана опозиція вирішила зняти з виборів на користь "Удару", та вважає, що в "Батьківщині" узяли гору амбіції.

16 жовтня Об'єднана опозиція "Батьківщина" повторно звернулася до партії "Удар" Віталія Кличка щодо підписання угоди про створення коаліції демократичних сил у Верховній Раді VII скликання.

Емоції "Удару" зрозумілі, тому що головною метою домовленості були ті округи, де була реальна небезпека перемоги кандидатів партій "третіх сил". Йдеться про Київ та команду Черновецького. Саме заради цього треба було домовитись. "Удар" зробив перший крок. В першу чергу, очікування стосувалися Києва, але цього не сталося. Таке розчарування в "Ударі" - це певні емоції. Добре, що досягли компромісу щодо частини кандидатів, це вже досягнення.

Враховуючи, наскільки складно робити певні кроки в політиці, і знаходити компроміси, то це можна вважати досягненням. Але є величезний мінус, що вони не домовились по Києву, і думаю причиною є амбіції певних кандидатів, від Батьківщини, які не захотіли поступатися, навіть враховуючи результати соціологічних досліджень. Як приклад, іншої чесної позиції, наведу ситуацію на окрузі, на якому досягли такого компромісу. Юрій Ганущак сам був готовий до зняття, враховуючи таку ситуацію, спільні інтереси, переговори між кандидатами. Це мужній та чоловічий вчинок, адже все було по-демократичному і по-чоловічому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тільки підтримка Тимошенко дасть змогу Яценюку чи Кличку виграти президентські вибори - політолог

В інших округах, на жаль, вийшло інакше: ми бачили гостру реакцію. В окремих округах була рівність рейтингів, важко було визначитись, але є методика, яка дозволяє визначити, не в кого вищий рейтинг, а хто може більше консолідувати навколо себе опозиційних виборців. А в деяких округах був розрив дуже великий, хоча може бути дуже відома людина, але підтримка і рейтинг не великий.

Мені здається, що взяли вгору і партійні інтереси, але, і вагомими були особисті амбіції та небажання кандидатів зніматися. Скандальна реакція, яких вплинула і на Батьківщину.

Звернення Об'єднаної опозиції до "Удару" щодо підписання угоди про створення коаліції демократичних сил у Верховній Раді VII скликання нормальне, і те, що опозиційним силам треба створити коаліцію — немає сумнівів. Вони просто приречені на те, щоб домовлятися, інша справа, що те, що відбулося вчора, то воно не сприятиме таким домовленостям, і воно буде ускладнювати створення коаліції.

Таке взаємне зняття кандидатів — це не лише намагання збільшити кількість депутатських мандатів по мажоритарних округах, це лише одне із завдань. Інше завдання — демонстрація партнерських стосунків, готовність співпрацювати один з одним. Зараз проблеми із зняттям кандидатів ..буде посилювати недовіру виборця, і перешкоджати партнерським стосункам, але домовлятися доведеться. Думаю, що переговори треба вести, перейти через ці емоції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк вимагає у Кличка відповіді, чи підпише він угоду про коаліцію ще до виборів

Чи домовляться? Думаю, що, скоріш за все, домовляться, але це предмет переговорів. Коли ви пропонуєте домовлятися, то не можна ставити ультиматуми. Більшість умов по цій угоді, вони мають бути спільними завданнями опозиції, але політика — є політикою. Не можна ультимативно домовлятися, це фактично, передвиборна технологія, а не спроба реально домовитись, Тональність, в якій це було зроблено, вона не зовсім правильна. Треба діяти делікатно, зараз треба не на громадськість грати, не займатися передвиборчими маневрами, а вести серйозні переговори. Врешті-решт вони домовляться, але не відразу. Буде обмін емоціями, але серйозні переговори почнуться після виборів.

Конкуренція може бути, головна перешкода на майбутнє — питання про участь в президентських виборах. Хто може бути кандидатом від опозиції на президентських виборах, як його визначати? Той факт, що Віталій Кличко зараз вийшов на 2 місце по соціологічним дослідженням по президентських виборах, то звичайно це дратує деяких представників опозиції, але якщо опозиції треба співпрацювати в Верховній Раді, то, зокрема, треба обговорювати і це питання.

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" та "Удар" зараз обмінюються емоціями: серйозні переговори почнуться після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі