пʼятниця, 07 червня 2013 13:44

Відразу до паління у дітей викликають з перших років життя
8

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

За кількості випалених цигарок на людину Україна займає 2 -е місце у світі. Палить 15, 5 млн. українців. Через це кожного року помирає понад сотню тисяч людей. Соціальні дослідження показують, з 11-12 років цигарку в руки бере кожен п'ятий школяр.

На всесвітній день боротьби із палінням у Вінниці місцеві активісти закликали людей не вживати тютюн міні-виставою. У сквері імені Козицького акторів-аматорів одягнули у смерть з гігантською цигаркою та в маленького Бетмена. Під час боротьби маленький рятівник світу подолав смертоносця й розірвав тліючу цигарку. Бетмена зіграв чотирирічний Андрій Капітан. Психологи зауважують, долучати дітей до подібних акцій – це корисно для їхнього здорового майбутнього.

"Коли діти беруть участь в подібних акціях, у їхній підсвідомості вже закладається відраза до паління. Відтак, з перших років життя не просто пояснюйте синочкам та дочкам, що цигарки – це погано. Нехай активно журять курців. Починаючи з ваших родичів, які палять", - каже дитячий психолог Яна Шафран.

Психолог стверджує, дорослим в першу чергу потрібно звернути увагу на самих себе.

"Коли дорослі, зокрема батьки, при дітях починають вживати алкоголь та курити цигарки, в дитячій голові формується думка: "Якщо це роблять мої батьки, робитиму і я". У підсвідомості дитини складається позитивне ставлення до таких речей. Варто відмовитись від пагубних звичок. Хоча б при дітях. Малеча обирає модель поведінки дорослих людей. Потрібно показувати правильний приклад, а не з дитинства закладати схвалення до алкоголю та цигарок, а потім самим же й дивуватися, чому діти починають курити у 7 років", - продовжила Шафран.

Батькам необхідно зайнятись дитячим вихованням у здоровому напрямку.

"Частіше виїжджати сім'єю на природу, разом займатися спортом, їздити на пікніки, вести активний спосіб життя. Найближчі люди прищеплюють любов до спорту - все та ж "модель поведінки". Привчаємо змалечку до корисних звичок. Бувають такі ситуації, коли сім'я будь-що намагається відгородити дитину від пагубного впливу шкідливих звичок, проте в житті рано чи пізно діти з цим поняттям зустрінуться : будь-то екран телевізора, вулиця чи люди. Отож, треба усіма способами пояснювати та давати молодшому поколінню зрозуміти, що чекатиме їх попереду при тому чи іншому виборі. Потрібно проводити своєрідне виховання, агітацію за здоровий спосіб життя, створювати рекламу та пропаганду, які забезпечать інформацією про вплив та наслідки алкоголю та куріння, що у майбутньому дозволить дитині зробити свій вибір", - додала Шафран.

 

Зараз ви читаєте новину «Відразу до паління у дітей викликають з перших років життя ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі