середа, 09 квітня 2014 18:10

У сім'ях з роздільним бюджетом ніколи не буде довіри - сімейний психолог

У сім'ях з роздільним бюджетом ніколи не буде довіри - сімейний психолог

Катерина Герасимюк завела щоденник витрат. У ньому занотовує, що купила за день і скільки грошей витратила.

"Вести щоденник почала у січні, бо чоловік каже, що ми стали забагато витрачати, - розказує Катерина. – Бюджет у нас спільний. Так домовилися, від коли почали жити разом. У грудні ми витратили дуже багато грошей. І це при тому, що купили на подарунки не все, чого хотіли. І стіл новорічний у нас був скромний. Тоді зрозуміла, що треба економити. Бо я у декреті, а чоловіку на роботі часто затримують зарплату".

Герасимюк отримує 930 грн на дитину. Її чоловік Леонід – 5600 грн. Працює в інтернет-магазині.

Як ділять сімейний бюджет у київських сім'ях, ми поцікавилися у підприємця, бухгалтера і стоматолога.

Олексій Салончак, підприємець:

"Працюємо з дружиною обоє, але живемо тільки на мою зарплату. Її відкладаємо на квартиру. Вже зібрали понад 20 тисяч доларів. Але востаннє валюту купували у січні. Коли долар почав рости, тримаємо зароблене у гривнях. Не хочу віддавати спекулянтам кровно зароблені гроші. Поки дітей не маємо. Все витрачаємо на себе. 400-500 гривень платимо за комуналку, з травня буде удвічі менше, бо перестануть приходити квитанції за опалення. 1-1,5 тисячі витрачаємо на одяг, 2-2,5 на їжу, ще 500 гривень на побутову хімію і косметику".

Світлана Руденко, бухгалтер:

"На роботі я бухгалтер, але весь сімейний бюджет довіряю чоловікові. За продуктами їздимо у супермаркет в суботу. Беремо одразу на весь тиждень. Так дешевше, ніж якщо щодня у магазин заходити. Стараємося економити на комунальних послугах. Купили квартиру у новому будинку, там автономне опалення. Усі лампочки замінили на енергозберігаючі. Приймаємо душ замість ванни".

Олена Гроцька, стоматолог:

"У нас з чоловіком спільного бюджету нема. Кожен живе на свої гроші, а на спільні покупки складаємося. Зараз живемо у цивільному шлюбі. Може, коли поберемося, будемо мати спільну касу. У березні зарплату затримали на тиждень, то Назар заплатив за квартиру 3 тисячі гривень сам".

У сім'ях з роздільним бюджетом ніколи не буде довіри. Так вважає сімейний психолог Ольга Філіпчук.

"Між партнерами повинна бути довіра, - каже психолог. – Спільна сімейна казна не тільки створює таку довіру, але й дисциплінує, дає відчуття уваги, взаємовиручки, підтримки. Це дуже важливо у такі часи кризи, які маємо зараз. Людина, яка ділить сімейний бюджет з партнером, легше переносить невчасну виплату заробітної плати і навіть звільнення".

Зараз ви читаєте новину «У сім'ях з роздільним бюджетом ніколи не буде довіри - сімейний психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі