субота, 09 квітня 2016 11:03

Дитина стає підлітком: як не зробити процес болючим

Дитина стає підлітком: як не зробити процес болючим

Основна проблема, що виникає у підлітків, - це проблема взаємин з батьками. В юнацькому віці дитина позбавляється від дитячої залежності і переходить до відносин, які засновані на взаємній довірі, повазі і відносній, але неухильно зростаючій рівності.

У більшості сімей процес проходить болісно і сприймається як зухвала поведінка. Але якщо дитина починає грубити батькам, то причина завжди в батьках. Про це розповідає Дмитро Карпачов, ведучий телеканалу СТБ.

У підлітків є певна особливість - вони вважають себе дорослими людьми. Батьки розуміють, що це не так і, на жаль, припускаються великої помилки - намагаються переконувати дитину, що вона - не доросла. І це викликає масу негативних реакцій.

Перше питання, яке батьки повинні задати собі.

Чи ставлюся я до дитини, як до дорослої людини?

Чи висуваю я їй вимоги, як до дорослого? Розмовляю з нею, як з дорослим? Або в чомусь я веду себе з нею, як з дорослим, а в чомусь як з дитиною. Це прекрасно, якщо дитина в підлітковому віці відчуває себе дорослою і прагне бути такою. Погано, якщо підліток цього не робить. Відповідно, якщо ми бачимо дорослу людину, то і поводитися з нею треба, як з дорослим, у якого є свої обов'язки і своя відповідальність. Багато батьків про це забувають. З точки зору обов'язків – вважають підлітка дорослим, а з точки зору своєї відповідальності за нього - вважають його дитиною.

Тому виникає друге питання.

Чи проявляю я повагу до своєї дитини?

У кожної людини є базова потреба в повазі і визнанні, в тому числі, і у дітей. Дуже важливо, щоб цю потребу підлітків батьки могли враховувати. Для цього з ними потрібно спілкуватися на рівних - шанобливо. Батьки про дітей дбають, люблять, роблять все, тільки не поважають. Адже поважати потрібно у всіх сферах. Дорослішання – це не тільки самостійно винести сміття, приготувати собі сніданок і зібрати портфель до школи. Якщо немає поваги дітей до батьків - це завжди річ взаємна.

І останнє запитання.

За що мене повинна поважати дитина?

Я іноді запитую у батьків: "За що вас поважати?". Вони одразу губляться, що відповісти. Єдине, що спадає на думку: "Тому що я - мама, тому що я - тато, бо я годую і одягаю". Але годувати і одягати - не за це потрібно поважати. Це почесний обов'язок, що регламентується законодавством. Дитині потрібно давати більше.

Але якщо вже виникла напруга, якщо дитина почала грубіянити або скандалити, потрібно з нею сісти і поговорити. Але головне питання - коли з нею потрібно говорити. Якщо дитина вже поводиться обурливо, швидше за все, це буде марно. Тому що підліток втратив контроль над своєю поведінкою. У цей момент правильніше буде сказати: "Давай, ти зараз заспокоїшся, а потім ми все обговоримо". Але деякі батьки ведуться на провокації і затівають скандали з власними дітьми, а далі вже не пам'ятають, з чого все почалося. Вони, як і зухвалий підліток, втрачають над собою контроль, чого категорично не можна допускати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно критикувати підлітка: 10 порад психолога

Зараз ви читаєте новину «Дитина стає підлітком: як не зробити процес болючим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі