субота, 19 січня 2013 11:47

Яскраві плафони відволікають увагу дітей: поради окуліста до вибору настільної лампи

Яскраві плафони відволікають увагу дітей: поради окуліста до вибору настільної лампи

Кожна 10-а дитина втрачає зір через неправильне освітлення за робочим столом, ігри на мобільному телефоні та сидіння близько біля телевізора або комп'ютера. У цьому переконаний столичний окуліст Олександр Гаврилюк.

"Короткозорість у дітей розвивається у першу чергу через погане освітлення робочого столу, - говорить Олександр Романович. - Світло погане, дитина низько схиляється над зошитами і підручниками і так по трохи сліпне. Батьки не одразу це помічають, медогляди у школах відмінили два роки тому. Батькам легше справку про медогляд купити, ніж його проходити. А у 7-8 класі дитина бачить тільки "Ш" і "Б" - літери у верхньому рядку, які написані найбільшим шрифтом".

Окуліст рекомендує батькам правильно оформити робоче місце дитини. Особливо це стосується учнів молодших класів, які самі не можуть подбати про себе, як старшокласники.

"Настільна лампа є головним атрибутом робочого місця як дорослих, так і дітей. Вона повинна відповідати гігієнічним нормам. А саме достатньо освітлювати робочу поверхню, захищати очі від прямого попадання світла. Школярі проводять дуже багато часу за письмовим столом, тому до вибору настільної лампи треба поставитись серйозно. Не завжди вдається робити уроки при денному світлі, особливо взимку".

Коли батьки вибирають настільну лампу, повинні звертати увагу на форму її плафона.

"Найкраще, якщо лампа має форму трапеції. Є вузькою біля основи і широкою по краях. Тоді вона забезпечує комфортне для очей освітлення приміщення, робочого столу, зошита і підручника".

Лікар не радить купляти плафони яскравих кольорів, бо вони будуть відволікати увагу дитини від виконання домашніх завдань.

"Віддайте перевагу нейтральним кольорам. Добре на дитину діє зелена лампа. Цей колір заспокоює, врівноважує увагу школяра. Коли купуєте плафон із пластику, подивіться на внутрішню його поверхню. Лампа не повинна прилягати до стінок плафона, бо під час тривалого використання стінки плафона почнуть плавитися. Дитина також може обпектися, якщо захоче нагнути чи повернути плафон".

Краще вибирати матові лампочки для освітлювального приладу, які не так сильно діють на зір. Потужність лампочки повинна бути 100 ват. Вона не повинна виходити за краї плафона світильника, бо тоді буде засліплювати дитину. Очі будуть червоними, виснаженими, може розболітися голова".

Відмовитися від покупки лампи денного світла, яка дає неприємне для очей мерехтливе освітлення, рекомендує столичний продавець Ольга Фомицька

"Вибирайте настільний світильник зі штативом, який добре гнеться і дозволяє зафіксувати плафон в зручному положенні. Так ви зможете регулювати освітленість поверхні столу. Зараз для дитячих кімнат батьки з задоволенням купують яскраві і розмальовані світильники. Для дівчаток беруть червоні, жовті і рожеві. Хлопчикам - сині або зелені. Дітям подобаються світильники з малюнками. За такими приємно працювати. Добре, якщо штатив лампи дротяний. Він довговічний, добре згинається і розгинається. Дуже зручні світильники, які мають гвинтове кріплення. Така лампа не займає багато місця, кріпиться до будь-якої поверхнях і повертається в різні сторони".

Зараз ви читаєте новину «Яскраві плафони відволікають увагу дітей: поради окуліста до вибору настільної лампи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі