четвер, 09 лютого 2012 13:08

Як лікувати закрепи у дітей

 

Ольга Савчук із Вінниці виховує 4-річного сина. Через проблеми із травленням хлопчик рідко ходив у туалет.

"Закрепи почалися ще в півроку, коли годувала його грудним молоком. Доводилося ставити клізму. Педіатр взяла аналізи, сказала, що моє молоко надто жирне. Порадила більше пити води, — розповідає. — Удруге закрепи почалися в 3 роки. Міг годину просидіти на унітазі, плакав і жалівся, що болить. Змусити його сходити в туалет частіше, як раз на тиждень, не могла.

Ольга стала шукати інформацію в інтернеті. Вичитала про користь знежиреного кефіру на ніч.

"Змушувала пити, бо син ненавидить молочне. Але результату не було, та й в лікарню соромилась йти. Лікарі звинуватили б мене в тому, що не додивляюся за дитиною, неправильно годую. Змінила раціон сина. Спочатку виключила цукерки, печиво. Варю вівсянку, до неї давала заморожені ягоди. Щоб малий їв, викладала їх у формі сонечка. Даю гризти яблучко, моркву, менше їмо смаженого. Через день заставляю малого йти в туалет, як не хоче сам — роблю клізму з відвару ромашки".

Якщо дитина не опорожнюється принаймні тричі на тиждень, варто звернутися до лікаря. Щоб з'ясувати причину закрепу, роблять рентген кишківника.

"Батьки приходять із жалобами, що діти по 4-10 днів не мають стула, — каже гастроентеролог дитячої обласної лікарні Тетяна Маланіна, 50 років. — Торік у нашому відділенні пролікувалися 540 дітей. У багатьох виявляли вроджену патологію кишечника — подовжена ділянка товстої кишки. Через це їжа довше проходить кишківником. Такі пацієнти мають бути під наглядом лікаря".

При закрепах діти втрачають апетит, мають підвищену температуру. Часто роздратовані або мляві.

"Страждають на інтоксикацію організму. Назначаємо препарати, які зміцнюють стінки кишечника. Направляємо на фізпроцедури, рекомендуємо масувати м'язи черевної стінки. Лікування слід проходити двічі на рік, також оздоровлюватися в санаторії".

Лікар радить більше їсти продуктів, багатих на клітковину. Це ягоди, овочі, хліб із висівками. Варто частіше варити вівсяну, ячмінну, гречану, пшеничну каші.

"Діти перейшли на сладкі газовані води, чіпси, сухарики, їжу з фаст-фудів. Також забагато сидять. Раніше грали у футбол, волейбол. А тепер бавляться за комп'ютером."

Зараз ви читаєте новину «Як лікувати закрепи у дітей ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі