середа, 20 січня 2021 22:26

Зросла вартість біометричних паспортів

Субота, 9 січня, 15:50

Вогонь освітлює кімнату в будинку 47-річної Людмили Конько із села Калайдинці Лубенського району на Полтавщині. Спалахи бачить через вікно. Вибігає надвір.

– Гуділо, ніби поїзд їде. Земля двигтіла, – каже Людмила. – Думала, зірвалася хата на краю села. Надворі зрозуміла, що все сталося за кілька кілометрів. Хвилин за 20 по даху почали тарабанити грудки обгорілої землі.

У полі неподалік Калайдинців вибухнув магістральний газопровід Уренгой – Помари – Ужгород. Розгерметизувалася труба. Полум'я сягало вгору більш як на 10 метрів. Без палива залишилися 17 населених пунктів сусіднього Оржицького району.

Першим про аварію за 30 хвилин у фейсбуку написав ­екснардеп Ігор Мосійчук, 48 років:

"Вибух був величезної сили, досі стоїть гул. Дрижали вікна в сусідніх селах. Вважаю це диверсією. Під кришуванням Лубнигазу відбувалася несанкціонована врізка в магістраль із метою крадіжки газу й газоконденсату. Для подальшого продажу на своїх нелегальних заправках".

Лубнигаз таку версію заперечує. Звинувачують Мосійчука у намаганні захопити підприємство. Просять перевірити його на причетність до вибуху. Екснардеп планує захищати честь і гідність у суді.

Станом на 11 січня, газопостачання відновлене. Вогонь загасили

  Жорсткий карантин триватиме в Україні до 24 січня. Закриті спортзали, торговельні центри, непродовольчі ринки, кінозали й театри, навчальні заклади, крім дитсадків. Кафе працюють на виніс. Відкриті банки, аптеки, заправки, пошта, салони краси – за попереднім записом. ”Щоб позбутися коронавірусу, українцям потрібно влаштувати йому імпічмент”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Жорсткий карантин триватиме в Україні до 24 січня. Закриті спортзали, торговельні центри, непродовольчі ринки, кінозали й театри, навчальні заклади, крім дитсадків. Кафе працюють на виніс. Відкриті банки, аптеки, заправки, пошта, салони краси – за попереднім записом. ”Щоб позбутися коронавірусу, українцям потрібно влаштувати йому імпічмент”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

А в цей час:

– Двох прошу написати заяву на звільнення. За 2 години визначтеся, хто має піти, – говорить власник столичної піцерії 45-річний Вадим Самойлов.

Скорочує штат, бо з початком карантину 8 січня продажі впали вп'ятеро.

– Більшість замовляють по дві піци на винос. Колу й алкоголь купують у супермаркетах. Якби їли в нас, то чек становив би щонайменше 800 гривень, – говорить Вадим.

У закладі працюють шестеро кухарів у дві зміни.

– Я піду, – каже 42-річний Андрій Рогоза. – Знайомий відкриває пекарню на Оболоні. Влаштуюся там. Зарплата вища.

Другого кандидата обирають жеребкуванням – тягнуть сірники. Найкоротший дістається Вадиму Соколову, який працював тут 10 місяців. Пише заяву на звільнення за згодою сторін.

В Ужгородському пологовому будинку 20-річна Лариса КУШНІР зціджує грудне молоко. Годує новонароджених синів Олександра, Євгена, Івана й доньку Кароліну. Четверня з'явилася на світ 4 січня. Двоє малюків важили по 1300 г. Інші – 1240 та 1460 г.

– Лікарі дозволяють бути біля дітей максимум пів години, – говорить Лариса. – Набирають вагу. Добре, що можна годувати грудьми. Суміші не купую.

Це перші діти в родині Кушнірів.

– Ми з чоловіком не з багатодітних сімей. Немає ні двійнят, ні трійнят, – продовжує Лариса. – На п'ятому тижні вагітності ультразвукове дослідження показувало два ембріони. За два тижні – три. Перед походом на чергове обстеження чоловік сказав: "А прикинь, буде четверня". Так і сталося. Мову відняло, коли лікарка нас привітала. Хотіли чотирьох дітей, але по черзі. А тут одним махом.

Рейтинг – це валюта в політиці

Якби президентські вибори відбулися найближчим часом, Володимира Зеленського підтримали б 26,2% тих, хто має намір голосувати та визначився з вибором. За Петра Порошенка – 13,3%. Президенту не довіряють 54% українців, його попереднику – 73%. Такі результати опитування соціологічної групи "Рейтинг" за 2–4 січня.

Зусилля влади зосереджені на збереженні рейтингів. Їх щодня уважно читає Офіс президента. Намагаються не робити того, що людям не до вподоби.

Рейтинг – це валюта. Відповідальний політик розраховується популярністю, щоб зробити необхідні речі. Зеленський за цією валютою труситься, як скупердяй. Це не той варіант, коли маєш бачення і готовий його втілити, але для цього потрібна влада. Зеленському потрібна влада, бо вона – класна річ.

Порошенко ж грає у доганялки, замість працювати з прихильниками й шукати союзників. Йому треба піти, щоб повернутися. Інакше шансів немає. Відсутність можливості подивитися на ситуацію ззовні обмежує.

Альтернативного лідера нинішнім політикам українці не бачать. Немає лицаря, що кидає виклик і має масову підтримку.

Олексій КОВЖУН, політичний консультант

Укрпошта запустила послугу поповнення банківських карток у 3 тис. відділень. Покласти на рахунок за раз можна до 4999 грн. Комісія – 1,5% суми.

Зросла вартість біометричних паспортів. Упродовж 20 днів ID-картку зроблять за 363 грн, замість 345. Протягом 10 днів – за 489 грн. Закордонний біометричний документ коштує 694 грн. За 1046 грн його видадуть за сім днів.

3327 аварій за участі неповнолітніх сталися в Україні торік. 409 – з їхньої вини, за даними Центру громадського здоров'я. 156 дітей загинули. Це на восьмеро менше, ніж 2019-го

"Трампізм небезпечний неповагою до демократичних процедур та інституцій. Згубна демагогічна брехня. Навіть якщо за її допомогою можна на певному етапі залишитися в дамках. Такі процеси руйнують найсильніші держави. Відмова від популізму має стати вибором політичних еліт і суспільств усіх країн – від США, які в шоці та прощаються з Трампом, до України, яка ще із Зеленським. Але прощатиметься з ним теж із жахом", –

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист. 6 січня прихильники Дональда Трампа увірвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, де мали оголосити про перемогу на президентських виборах Джо Байдена. У сутичках загинули четверо людей

10 років тому батько "Жигулями" повертався додому з дня народження друга. Був напідпитку. На греблі між ставками заснув і злетів у воду. Від удару прокинувся. Дивом устиг відстібнути ремінь і виплисти. Машина потонула за хвилину, згадував. Більше за кермо не сідає.

Валерій ШМИГЛО

Із місяць тому сусідка вирішила піти з сім'ї через пияцтво чоловіка. Зібрала речі й – до ліфта. Він загородив дорогу і став бити себе ножем у живіт: "Без тебе буде харакірі" З другом стояли на сходовому майданчику, кинулися до нього. Повалили й відібрали ніж. Обійшлося порізами, бо колов себе несильно. Жінка повернулася.

Олег ІЩУК

 

Знайомий працював у поліції. Після зґвалтування Нелі Погрібицької торік у Кагарлицькому райвідділі на Київщині дружина забажала, щоб пішов з органів. Умовляв її тиждень, але без толку. Погрожувала розлученням. Довелося йти охоронцем у банк.

Михайло, 34 роки, Харків

Після анексії Криму в мене з місяць жила знайома з півострова. Лаяла Росію і Путіна, обіцяла перебратися на материкову Україну. Але повернулася назад і прийняла російське громадянство. "Бывший муж хорошую должность занял и мне работу предложил. Никакой политики".

Валентина, 36 років, Суми

Зараз ви читаєте новину «Зросла вартість біометричних паспортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі