четвер, 28 жовтня 2010 12:59

Вітчизняні продукти якісні завдяки грунтам

Микола МІРОШНИЧЕНКО, 46 років, доктор біологічних наук, заступник директора Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. Соколовського:

- Якість продукції вимірюється за двома параметрами: санітарно-гігієнічним, який визначає рівень забрудненості, і споживчим - наявністю корисних речовин, вітамінів, білків. За останнім українська продукція дуже якісна, особливо в лісостеповій зоні та в північних степах. Бо вирощується на чорноземах, а мінеральних добрив застосовують менше, аніж у 1980-х - ми не фіксуємо перевищень норми.


Забруднення є лише в окремих зонах. Наприклад, неподалік труби ТЕЦ заввишки 150 - 200 метрів розпорошуються хімічні елементи на відстані 100 - 150 кілометрів, а буває й 300. Це розсіювання не вловлюється сучасними приладами, суттєво не впливає на масову продукцію. А от невеликі ареали забруднення можуть бути шкідливими для овочевої продукції. Їсти вирощений на такому ґрунті буряк чи кавун небезпечно. Зернові або технічні культури перемішуються з великим обсягом іншої продукції, тому ризик отруїтися значно менший.


Загалом, вітчизняна продукція сільського господарства зараз якісна, і все - завдяки ґрунтам.

Зараз ви читаєте новину «Вітчизняні продукти якісні завдяки грунтам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі