Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2010 12:52

В усьому винне море

"Ми їх не любимо, ми воювали", - кивають чорногорці на хорватів. "У тій стороні люди не дуже добрі", - це про албанців. "А що тієї Сербії? У нас он море", - так кажуть про своїх північних сусідів.

У містечку Петровац, на набережній Адріатичного моря, чути дві мови: відпочивають росіяни, обслуговують серби. Чорногорці не люблять працювати, вони найлінивіші серед балканців. На кожній із екскурсій гіди зачитують напівжартівливі заповіді чорногорця. Головна серед них: "Бачиш, як хтось працює - відійди йі не заважай".

У всьому винне море, пояснюють. Воно подарувало гроші, а відтак і свободу.

- Той дідок у затертих джинсах насправді мільйонер, - електрик Лазар вітається за руку з усіма місцевими багатіями.

Апартаменти тут здають по 70 євро на добу. У місті Будва з населенням 11 тисяч кожен п'ятдесятий - офіційний мільйонер.

Чути дві мови: відпочивають росіяни, обслуговують серби

Жартують, що саме через лінощі Чорногорія по війні не підписала офіційного миру з Японією. Отак і живуть - у стані лінивої війни.

У першій столиці Цетиньє - наче після тривалих боїв. Депресивне містечко з широкими порожніми вулицями й такими ж будинками. Молодь подалася заробляти швидкі гроші на узбережжя. У центрі міста - самотній дороговказ із позначками, скільки кілометрів звідсіля до європейських столиць. Натяк, куди ще, окрім моря, можна виїхати.

Тут розміщена резиденція чорногорського президента і православний чоловічий монастир. Туристів зустрічає російський монах отець Микита. Щоб розважити, розповідає байки:

- Улюблена тварина місцевих - змія, бо вона ходить лежачи. А ви знаєте, куди чорногорська дружина ховає гроші від чоловіка? Під лопату! А навіщо чорногорцеві крісло біля ліжка? Щоб відпочити після сну. А як тут оливки збирають, у курсі? Розстелять під деревом рядно і чекають вітру. Якщо того нема - значить, рік неврожайний.

Кажуть, ніби отця Микиту за гострий язик кілька разів намагалися перевести до менш публічного монастиря. Але керівництву ліньки цим займатися.

Зараз ви читаєте новину «В усьому винне море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути