середа, 31 липня 2019 11:41

В український футбол прийшли гроші аграріїв. Результат буде за три роки

28 липня в Україні розпочинається футбольний сезон. Тренер Олег Федорчук, 58 років, розповідає про очікування від нього

У який бік рухається наш футбол?

– Він невіддільний від політики. Коли в останні роки в нас розпочалася найжорсткіша криза, футбол завалився ще глибше. Економіка потихеньку відроджується, а футбол, здається, не подає ознак життя. Та це не так. Я працюю в другій лізі й бачу, як деякі українські аграрії почали вкладати фінансовий ресурс у футбол. З'явилося чимало клубів, які виросли на цих грошах аграрного бізнесу. Процес тільки почався. Далі просуватиметься інтенсивніше.

У прем'єр-лізі цього процесу ще не видно, але за три-чотири роки це вже не можна буде ігнорувати. Очевидно, ми йдемо вгору. І правильним, з економічної точки зору, шляхом. Кілька років тому найлегше було купити виконавця й отримати результат. Зараз власники клубів інвестують у внутрішній ринок. Це довгострокові вкладення, але вони найкращі. Бо це гроші в майбутнє, в нашу збірну.

Автор: REUTERS
  Новий тренер донецького  ”Шахтаря” Луїш Каштру дав прес-конференцію в Києві 21 червня 2019 року
Новий тренер донецького ”Шахтаря” Луїш Каштру дав прес-конференцію в Києві 21 червня 2019 року

Коли чекати на появу команди, яка конкуруватиме з "Динамо" й "Шахтарем"?

– Найближчим часом її не буде. "Олександрія" на таку роль не тягне. "Дніпро", судячи з добору виконавців, – теж. "Зоря" в цьому сезоні буде середняком. У найближчі роки залишається одне видовище – боротьба між "Шахтарем" і "Динамо".

Є думка, що наступного сезону "Динамо" не готове до боротьби з "Шахтарем". Але в донеччан новий головний тренер. Португалець Луїш Каштру – не топ, йому 57 років, і незнайомий з українськими реаліями. Він може провалитися?

– Запросто. Людина мого віку, а працює за фахом три роки. Перед стартом усе видається безхмарним. Я хотів би подивитися на можливу серію невдач. Як Каштру триматиме психологічний удар. Хоча менеджменту "Шахтаря" треба віддати належне. Вони працюють з розумом, не піддаються емоціям, оцінюють фахівця з різних боків. Тому проколів у них менше, ніж у "Динамо".

Які шанси "Динамо" в боротьбі за чемпіонство?

– Я звернув би увагу на особисті зустрічі в минулому чемпіонаті. У жодній очній дуелі "Шахтар" не мав очевидної переваги. У ментальному плані Донецьк не мав козирів, бо жодного разу не виграв за явної переваги. За логікою, у цьому чемпіонаті ситуація має переломитися на користь "Динамо". ­Кияни зараз нагадують команду 1994–1996 років, коли їх тренував Йожеф Сабо. В Європі киян не бив тільки ледачий – австрійський "Рапід", швейцарський "Ксамакс" і їм подібні. Але при­йшов Валерій Лобановський, і все змінилося. Причому знавці кажуть, що Валерій Васильович ніяких революційних змін у тренувальний процес не приніс. Він просто дав команді психологічну впевненість. І вона заграла.

Тренер "Динамо" Олександр Хацкевич дограє сезон до кінця?

– Важко сказати. З одного боку, президент поставив йому ультиматум щодо виходу в Лігу чемпіонів. З другого – всі розуміють, що ми вже не об'єкт, а суб'єкт футбольного права. Тобто залежимо від результатів жеребкування кваліфікації. Пощастить із суперником – все може бути. Натраплять на гранда – ніхто не кине камінь у город Хацкевича. Інша річ, якщо програють рівному або слабшому. Тоді Олександра звільнять.

Коли від українського футболу чекати на прорив у Європі?

– Не в найближчі роки. Наш вектор змістився на внутрішній ринок і пошук талантів. Єврокубки – серйозний комерційний проект. Тут грають дорослі. Поки що наша роль – учнів, статистів.

Зараз ви читаєте новину «В український футбол прийшли гроші аграріїв. Результат буде за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі