середа, 26 серпня 2020 21:04

В Україні видобуватимуть золото

Неділя, 16 серпня, 10:47

Дитячий кардіохірург Юлія Кузьменко, 40 років, іде на кухню готувати сніданок для чоловіка і 14-річного сина. Шкутильгає через незручний електронний браслет на правій нозі. Смажить яєчню, котлети, готує олів'є. Цивільний чоловік 33-річний Петро Кіян викладає фото у Facebook.

– Хоч і в браслеті, але ходжу по траві власного подвір'я, – каже Юлія. – Прокинулася, прийняла ванну. Терла мочалкою, чи то шкіру, чи пам'ять. Зараз, наче на карантині в березні. Ні кроку за межі. Але щаслива, бо добре знаю, що таке справжні біди.

Лікарку Юлію Кузьменко, військового медика Яну Дугарь і музиканта Андрія Антоненка заарештували 12 грудня торік за підозрою в убивстві журналіста Павла Шеремета. Він загинув 20 липня 2016-го під час вибуху автомобіля в Києві. У травні Яну випустили під заставу. Юлія вийшла зі слідчого ізолятора 11 серпня, після восьми місяців за ґратами. Зараз під домашнім арештом.

– СІЗО стало пеклом. Душ раз на тиждень. За весь час мала три побачення з родиною. Зв'язок із зовнішнім світом – через адвоката. Досі не можу зрозуміти: чому саме ми? – розповідає Юлія Кузьменко. – Першу ніч удома не спала. Мацала стіни, дивилася на стелю, ходила. Не могла повірити, що повернулася. Відчувала страх, що знову заберуть. Зараз уже відчуття дому ближче. Походила й оцінила, скільки тут маю поприбирати

Автор: УНІАН
  Художник Іван Марчук фотографується біля іменної зірки, яку відкрили на Площі зірок у центрі Києва 13 серпня. Відзнаку отримав за внесок у розвиток України. Створив близько 5 тисяч полотен. 2007-го потрапив до списку 100 геніїв сучасності, який склала британська газета The Daily Telegraph.  Площу відкрили 2015 року. Зараз на ній понад 20 зірок, які отримали актори, спортсмени, співаки, гурти
Художник Іван Марчук фотографується біля іменної зірки, яку відкрили на Площі зірок у центрі Києва 13 серпня. Відзнаку отримав за внесок у розвиток України. Створив близько 5 тисяч полотен. 2007-го потрапив до списку 100 геніїв сучасності, який склала британська газета The Daily Telegraph. Площу відкрили 2015 року. Зараз на ній понад 20 зірок, які отримали актори, спортсмени, співаки, гурти

А в цей час:

– Машка, біжи скоріше. Гроші знайшов! – Артем Романюк, 34 роки, гукає дружину 30-річну Марію. Ремонтують хату в селі Крюківщина під Києвом. Будинок купили за $45 тис.

– Сім тисяч карбованців тут. За такі гроші в Радянському Союзі можна було добру машину купити, – чоловік перераховує купюри. Знайшов їх під підлогою, яку зривав.

Подружжя дзвонить колишнім власникам дому.

– Так і знала, що вони десь сховані, – каже 72-річна Олена Майданюк. – Брат у 1989 році потрапив у дурну компанію. Завжди був при грошах. І безвісти зник. Товариш сказав, що Леонід – не жилець, бо зв'язався з шулерами. Його гроші батько шукав на горищі й у підвалі. Зірвати підлогу не додумався, – їхати до нових власників житла відмовляється.

Артем виставляє їх на продаж в інтернеті. За пів години з ним зв'язується нумізмат із Харкова.

– Не психуй, але в Тані коронавірус. До Єгипту не летимо. Маємо теж ізолюватися, – киянин 36-річний Андрій Коваль телефонує дружині Лесі, 36 років.

У їхньої доньки 14-річної Тетяни виявили Covid. Родина робила тести у приватній клініці за кілька днів до польоту на відпочинок.

Вирішують подарувати путівку сусідці Оксані з двома дітьми. Два роки тому на Донбасі в неї загинув чоловік.

– Закордонні паспорти в них є. Тур­оператора беру на себе. Допоможе переоформити путівку на їхні прі­звища, – розповідає Андрій. – Cусід Сашко хороший був мужик, ніколи не відмовляв у допомозі.

Леся з Тетяною встановлюють додаток WindowSwap, через який можна наче з вікна розглядати краєвиди у різних містах світу. За кілька годин сім'я вечеряє динею, кавуном та екзотичними фруктами.

  Білоруси масово вийшли на протести після президентських виборів 9 серпня. Вважають їх сфальсифікованими. Переможницею називають опозиційного кандидата Світлану Тихановську. Центральна виборча комісія президентом оголосила Олександра Лукашенка, який начебто отримав 80,1 відсотка голосів. Його опонентці нарахували 10,1 відсотка. Протести в Білорусі нагадують антиурядові мітинги в Україні на початку 2000-х, пишуть користувачі Facebook. ”Якщо народ дарує квіти поліції, це не означає, що він із нею одружиться”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Білоруси масово вийшли на протести після президентських виборів 9 серпня. Вважають їх сфальсифікованими. Переможницею називають опозиційного кандидата Світлану Тихановську. Центральна виборча комісія президентом оголосила Олександра Лукашенка, який начебто отримав 80,1 відсотка голосів. Його опонентці нарахували 10,1 відсотка. Протести в Білорусі нагадують антиурядові мітинги в Україні на початку 2000-х, пишуть користувачі Facebook. ”Якщо народ дарує квіти поліції, це не означає, що він із нею одружиться”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

У Білорусі буде центр боротьби за майбутнє Східної Європи

Якщо українці щиро підтримають білоруський протест, може виникнути об'єднаний фронт трьох народів – України, Литви, Білорусі – проти зазіхання Москви. Востаннє ми давали москалям тягла саме у складі Великого князівства Литовського.

Позиція українців має вирішальне значення, на що перетвориться постлукашенківська Білорусь – на московську губернію чи пазл, без якого наше Міжмор'я ніяк не могло скластися. Бо поведінка сусідів у критичні моменти історії надовго формує модус взаємин між націями.

Якщо білоруська історія піде за українським сценарієм, уже в серпні можна очікувати на спробу Путіна "відновити у союзній республіці конституційний лад". І тоді від нас, українців, які мають унікальний досвід війни з росіянами, залежить, вистоїть Білорусь чи ні. Саме туди, ймовірно, буде перенесено центр боротьби за майбутнє Східної Європи.

Геннадій ДРУЗЕНКО, юрист-міжнародник

Ми не демонтували радянської каральної системи

Юлія Кузьменко нарешті на волі – якщо нею вважати цілодобовий домашній арешт. Водночас Андрій Антоненко досі за ґратами (вони разом із військовим медиком Яною Дугарь – підозрювані в убивстві журналіста Павла Шеремета. – Країна). Можливо, за якийсь час арешт Юлії замінять на нічний, скасують, а "Ріфа" також випустять спершу на цілодобовий і так далі.

"Справа Шеремета" розвалюється. У такий спосіб її намагаються спустити на гальмах. Але ніхто не поверне Юлії восьми місяців життя. Ніхто, швидше за все, не буде покараний за фабриковану справу. А отже – це може повторюватися знову.

Тим часом Олександру Кольченку присудили 40 годин виправних робіт – за те, що мирно протестував під посольством Білорусі. Так, це не 20 років тюрми, до яких його засудив Путін, але це вирок не в Басманному суді, а тут, в "українському" Шевченківському. Вирок такий само незаконний, як попередній російський. Вирок, який, як і "справа Шеремета", нагадує: ми досі не демонтували радянської каральної системи.

У "наших" ментів і суддів значно більше спільного з їхніми ідейними побратимами з каральної системи Пуйла та Лукашенка, ніж із нами – вільними громадянами вільної країни. Вирок Кольченку – акція солідарності київської мусорні з мінським ОМОНом. Вони всі – "птєнци гнєзда ГУЛАГа", ми ж – спадкоємці тих, хто з покоління в покоління воював проти тоталітарної системи. І наша сумісність із ними в одній державі – тимчасове і вимушене явище. Хтось має перемогти – або ми, або вони.

Євген ДИКИЙ, біолог,

ветеран російсько-української війни

"За вашу і нашу свободу" – має бути абсолютним гаслом українців стосовно будь-яких пострадянських народів. Кінець епохи Лукашенка означає, що Білорусь починає важкий рух до свободи. І на цьому шляху траплятимуться різні речі, що не є підставою заперечувати чи принижувати сам рух. Майбутнє не обов'язково несе квіти", –

Валерій ПЕКАР, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи

"Державна пропаганда, боротьба з незгодними, фальсифікація голосувань – це є всюди, де залишилися сліди радянського минулого або де його намагаються відновити. Анексія Криму – чудова ілюстрація, як у регіоні з вільними виборами та конкуренцією політичних сил встановлюється "щаслива" одностайність. А ті, хто не вписується в загальну картину радості та холопства, – опиняються у в'язницях", –

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

У Білорусі був шість років тому – у друга в Борисові. У магазині набрали пива. Сіли на лаву у сквері, відкрили пляшку на двох. Ззаду підійшли двоє патрульних. Один без розмов ударив кийком по руці товариша. Лаявся і вимагав викинути весь алкоголь. Друг мовчки поставив пакет в урну. Вдома пояснив: "Якби сперечалися – ночували б у райвідділку".

Ігор ДАШУТІН

Переїхала до міста. Сестра пустила пожити, доки знайду квартиру. Та її чоловік став до мене залицятися. Раз вона прийшла додому раніше і все почула. Не захотіла розбиратися, вигнала мене.

Юлія ЛАВРЕНКО

У батька вночі з машини витягнули 10 тисяч гривень. Ховав заначку під заднім сидінням. Зате мати була задоволена: "Знатимеш, як від сім'ї гроші ховати!"

Віталіна ҐУДЗЬ

104 громадян Іспанії, Італії, Німеччини, Казахстану, Литви, Молдови, Нідерландів, Вірменії, Болгарії та Грузії із 2014 року воювали за бойовиків на Донбасі, встановили в Офісі генпрокурора

В Україні видобуватимуть золото. Ділянки готують до аукціону, кажуть у Держслужбі геології та надр. Маємо близько 3 тис. т запасів цього металу.

Система Facebook Pay запрацювала в Україні. Додавши банківську картку до облікового запису, можна через соцмережу відправляти гроші іншим користувачам, здійснювати онлайн-купівлю, оплачувати квитки на концерти, робити пожертвування.

Національна служба здоров'я із 2021-го хоче втричі збільшити тариф за вибір лікаря, який прийматиме пологи, до 24 тис. грн. Пологи з черговим медиком – безкоштовні.

Понад 101 тис. повідомлень про домашнє насилля отримала поліція за пів року 2020-го. Це на 40% більше, ніж за такий же період торік.

Покинуті тюрми почали продавати на електронних аукціонах Prozorro. Покупці можуть переплановувати їх під магазини, музеї, готелі. На продаж виставлятимуть і слідчі ізолятори в центрах міст. СІЗО будуватимуть за межами населених пунктів.

Укрзалізниця запровадила систему знижок для пасажирів, які їздять першим класом у потягах "Інтерсіті+". Платитимуть на 40% менше, якщо купуватимуть квитки за 30–90 днів. На 10% дешевше обійдуться квитки, придбані за 15–24 дні до відправлення.

 

У 14 років мене з велосипеда зіштовхнув старший на два роки сусідський хлопець, якому відмовила в побаченні. Впала на асфальт, зламала руку й розбила ніс. Як повернулися з лікарні, батько пішов розбиратись із сусідами. На колінах умовили не писати заяви в поліцію. Оплатили нашій сім'ї тижневий відпочинок під Одесою.

Дарина, 21 рік, Київ

Дід був запальний, але ніколи ні з ким не вступав у суперечки. Якщо співрозмовник поводився агресивно й насідав із власною думкою – бив його в пику. І мене вчив: "І енергію збережеш, і тіло розімнеш".

Микола, 38 років, Дніпро

Донька запитала про секс у 5 років. Я сказала, що мала ще про таке балакати. Наважилася переговорити, коли їй виповнилося 15. Вона тільки посміялася. Мовляв, усе вже знає. А в 16 заявила, що вагітна.

Тетяна БАСЕНКО, 40 років, Львів

Баба жалілася, що дід хоче її забрати на той світ. Щоночі сниться. Минулого тижня її поховали. Упала посеред двору. Обірвався тромб.

Христина СТЕПАНОВА, 27 років, Тернопіль

До 20-річчя доньки замовив торт у знайомої майстрині. У шматку попався зуб. Кондитер плакала і вибачалася. Виявилося, молочний зуб у торт сховав її 6-річний син.

Валерій, 45 років, Полтава

Зараз ви читаєте новину «В Україні видобуватимуть золото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі