четвер, 14 жовтня 2010 13:08

"В Пекіні є 1100 4-зіркових вбиралень, а в нас навіть за вонючі біотуалети деруть гроші"

 

Неділя, 15.30. 60-річний киянин Володимир Володимирович справляє нужду під деревом у столичному парку ім. Тараса Шевченка. Це на вул. Володимирській, неподалік червоного корпусу Національного університету. Повз нього алеєю проходять двоє літніх жінок.

- Совість мав би. Центр міста, а він серед дня своїми геніталіями світить, - обурюється сивоволоса Світлана Шульга, 69 років. - Яка неповага до дітей і жінок! Що, до туалета добігти не можна?

Чоловік помічає, що його фотографують. Застібає штани, іде назустріч.

- Не надо мене фотографірувати. Подумаєш, припекло, дядько не стримався. Я жодного туалета по дорозі не бачив. А як є який, то за вхід деруть гроші, по пенсійному не пускають. Уранці кавуна наївся. То що, тепер усе в собі тримати? А дитину куди діти? З коляскою в туалет не проїдеш. Вийшли гуляти на дві годинки. А додому вертатися - далеко.
Володимир Володимирович іде до дитячого візочка біля лави. У ньому спить онук Ярослав.

Найближча вбиральня - за 100 м. Плата - 2 грн. На вході до жіночої половини 62-річна касирка Марія Олександрівна підпилює нігті з полущеним лаком. Прошу пропустити безкоштовно.
- Знаєш, скільки вас таких за день приходить? І всі хочуть безплатно. А за кожним треба змити, витерти пол, умивальник убрати. За 2 гривні вдавитися готові?

Стільки ж коштує вхід до туалетів у підземному переході біля станції метро "Льва Толстого", у торгових центрах "Метроград" і "Глобус", у біотуалетах на Хрещатику. Безкоштовні вбиральні лише в "Макдональдзі" та в кінотеатрі "Київ" по вул. Червоноармійській.

- Пам'ятаю, "Макдональдзи" теж вішали на дверях туалетів кодові замки. Цифри коду друкували на чеку, - згадує 24-річний киянин Михайло Наумчук. - Брали з друзями пиво, "висіли" до ночі в парку Шевченка. Після другої пляшки "припікало". То купували в "Макдональдзі" на чотирьох морозиво "Ріжок" і заходили в туалет усією компанією. Ще пам'ятаю, як Майдан провонявся перед президентськими виборами. Янукович вивів туди своїх "донецьких". Вони економили гроші на туалет, ходили під вітрини. Якщо міліція ловить на гарячому, то збивають 51 гривню штрафу. Гроші ховають у кишеню, просять, щоб так більше не робив.

- Неодмінно захворієш, якщо довго стримуєш справляння природної потреби, - каже столична лікар Оксана Погребна, 34 роки. - У холодну пору в багатьох виникає постійне бажання сходити по-маленькому. На це впливають дощ, вітер, різке зниження температури. У середньому людина відвідує туалет 2500 разів на рік. Чоловіки проводять там за життя більше трьох років, а жінки - більше восьми. У Канаді всі вбиральні - безкоштовні, утримуються за кошти муніципалітету. У вуличних туалетах США та Японії можна скористатися інтернетом. Китайським - присвоюють категорії, як готелям. Аби стати чотиризірковою, вбиральня має бути оснащена музичною системою, а підлога - з граніту. Лише в Пекіні є 1100 чотиризіркових вбиралень. А в нас навіть за вонючі біотуалети деруть гроші.

Зараз ви читаєте новину «"В Пекіні є 1100 4-зіркових вбиралень, а в нас навіть за вонючі біотуалети деруть гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі