середа, 22 травня 2019 15:26

Уряд запровадив в Україні День батька

Неділя, 12 травня, 12:56

– Слава Україні! – вітається з товаришами харків'янин 38-річний Олександр Горбатенко з організації "Український легіон". Прийшов на площу Свободи в центрі міста. Зібралися майже 800 людей. Ідуть у бік міської ради на майдані Конституції. Скандують: "Українському місту – українська історія!", "Жуков – кат, а не герой". Розгортають 100-метровий український прапор.

На мітинг харків'яни зібралися, аби не допустити знесення волонтерського намету на площі Свободи. У ньому збирають допомогу для українських військових із вересня 2014-го. Про демонтаж 8 травня заявив міський голова Геннадій Кернес. Закликав громадян підтримати відповідну петицію. Вона набрала 5 тис. голосів. Міська рада зобов'язала волонтерів прибрати намет протягом трьох днів. Інакше це зроблять комунальники.

– Востаннє так збиралися ще на Майдані 2014 року, – продовжує Горбатенко. – Не допустимо демонтажу намету. Такий у місті один. Стоїть, аби нагадати людям, що в нас шостий рік триває війна.

– Останнім часом намет занедбали. Але ми все відмиємо і підрихтуємо. Має право стояти, – каже учасниця ходи Ольга Чернова, 47 років. Загорнута в державний прапор.

Люди протестують і проти наміру міської влади повернути декомунізованим проспекту і станції метро ім'я маршала Георгія Жукова. 2016-го їх змінили на честь радянського генерал-майора й правозахисника Петра Григоренка.

Акція закінчується о 15:00

А в цей час:

У реанімації полтавської обласної лікарні медики перевіряють показники апарата штучної вентиляції легень, встановленого 43-річному Денисові Руденку. Він у комі. 10 травня у пров. Миру, біля будинку №24, його побили невідомі.

– Поліція не розголошує, скільки було нападників. Били сильно по голові, – каже друг потерпілого 37-річний Дмитро Петрук. – Мав набряк головного мозку. Лікарі ввели в медикаментозну кому та зробили операцію. Видалили гематому. Дуже постраждали очі. Правоохоронці шукають свідків, опитують жителів району. Досі не знаємо, хто напав на Дениса і чи в нього щось украли. Операція та лікування дорогі. Допомагаємо зібрати необхідну суму.

– І як тепер бути? – говорить 28-річна Ольга Шайнога біля вхідних дверей в орендовану квартиру недалеко від центру Львова.

Спішила на стажування в кафе, куди влаштовується офіціанткою. Забула вчдома гаманець. Коли відкривала квартиру – зламався ключ. Викликала слюсаря.

– Адміністратор не любить, якщо хтось спізнюється, – говорить Ольга. – Казав про це на співбесіді. А я вже на 40 хвилин затрималася. Телефоную, аби все пояснити. Так він не бере слухавки.

На телефон дівчини приходить повідомлення від адміністратора: "Ви в нас більше не працюєте".

– Хазяйка підняла плату за оренду, а грошей не маю, – каже Ольга.

Майстер дістає ключ із замка. За роботу бере 300 грн.

  На території Державного музею авіації в Києві 9–12 травня відбувся фестиваль ретроавтомобілів Old Car Land. На виставці було 1055 машин і 88 літаків. Вхід коштував 150 грн. ”Фантомний біль історичної пам’яті переслідує навіть тих, хто страждає на склероз”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
На території Державного музею авіації в Києві 9–12 травня відбувся фестиваль ретроавтомобілів Old Car Land. На виставці було 1055 машин і 88 літаків. Вхід коштував 150 грн. ”Фантомний біль історичної пам’яті переслідує навіть тих, хто страждає на склероз”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Труну з тілом батька забирали з моргу. Вдома відкрили кришку, а там не він. Виявилося, домовину з татом помилково віддали іншій родині. А вони його одразу поховали й навіть не зрозуміли, що то не їхній родич. Того ж дня провели ексгумацію і перепоховання.

Олександр Оніпко

Чергував на автомобільному пункті пропуску після свят. Були черги, всі верталися на заробітки. В одній машині чоловіку стало зле. Почав задихатися. Нагадувало епілептичний напад. Витягнув водія з авто й дістав запалого язика. Він прийшов до тями, подякував і поїхав. Мене з роботи відпустили, бо, коли діставав язика, чоловік покусав мої руки.

Олег Оксанченко

Працюю кардіологом. На лікування потрапив 75-річний чоловік у передінфарктному стані. Все просився додому накрити грядки від дощу. Заборонила. Так він уночі втік. Накрив городину і на ранок повернувся в палату.

Олена Кириченко

Із травня мінімальна платня солдата-контрактника на передовій становить 27,3 тис. грн. В інших районах операції Об'єднаних сил – 16,8 тис. грн.

Залізничні колії огороджуватимуть парканами чи лісонасадженнями, аби люди не мали вільного доступу до рейок. Це підвищить безпеку на залізниці, говорять у Міністерстві регіонального розвитку.

Із 9 червня ходитиме потяг із райцентру Мукачеве на Закарпатті до словацького міста Кошице. Дорога займатиме 4 год. Вартість квитка – 220 грн.

Поліцейські штрафуватимуть власників автомобілів з іноземною реєстрацією з 24 травня. За керування таким авто вперше стягатимуть 8,5 тис. грн, удруге – 17 тис. грн із позбавленням прав на рік і можливим вилученням машини.

Уряд запровадив в Україні День батька – щорічно в кожну третю неділю червня. День матері відзначають із 2000-го кожної другої неділі травня.

"Після століть тотальної русифікації закон про українську мову мусить бути тільки радикальний. Страх росіян перед українізацією зрозумілий. Вони бояться, що чинитимемо з ними те, що вони з нами, коли за українську мову висилали до Сибіру чи розстрілювали на місці", –

Юрій ВИННИЧУК, письменник

418 підозрюваних у діяльності у складі терористичних угруповань на Донбасі затримали бійці Нацгвардії за рік операції Об'єднаних сил – по 30 квітня цьогоріч

Кернес перевіряє, чи допустять українці реванш

Міський голова Харкова Геннадій Кернес підтримує петицію з вимогою повернути міському проспекту ім'я маршала Жукова. Хоч це суперечить Закону України про декомунізацію. Проросійські політики дарма сподіваються на реванш. Але факт такої заяви зумовлює суспільну напругу. Впродовж останніх п'яти років Кернес змушений був миритися з новою політичною реальністю. Зараз промацує ґрунт. Перевіряє, які можуть бути наслідки. Це свідома провокація. Реакція або її відсутність покаже здатність українського суспільства та влади чинити опір можливому реваншу. Маємо жорстко й однозначно реагувати. СБУ мусить вимагати в Кернеса пояснень. Інші правоохоронці та політики повинні також реагувати.

Михайло БАСАРАБ, політолог

Прабабі було 16 років, коли німці зайшли в село. Забирали в людей яйця, молоко й худобу. Молодь відправляли на роботу. Обмазувала свиней і себе екскрементами. Німці не зачепили, бо люблять чистоту.

Оксана, 24 роки, Черкаси

 

Подружка поїхала відпочивати в Одесу. Тиждень вчилася говорити російською. Вірила, що за українську її там можуть побити. Раз у трамваї заговорила державною мовою. Одна з пасажирок підійшла й попросила розмовляти українською в місті побільше. Вона звучить, як спів, пояснила.

Оксана Колесник, 24 роки, Львів

Сестра знайшла в хаті золоту каблучку. Розпитала всю родину – ні в кого такої не було. Син згадав, що то його колишньої. Розійшлися рік тому. Пішов на зустріч із нею, щоб віддати. Почали знов зустрічатися, за кілька місяців завагітніла.

Наталія Острозька, 39 років, Чернівці

Знайома вийшла заміж за турецького бізнесмена. Переїхала до нього, народила дитину. За два роки він пішов до іншої. Дитину віддавати відмовився. Діти залишаються з батьком, за турецькими законами. Повернулася в Україну. Сина не бачить. Судиться.

Ірина Телька, 26 років, Хмельницький

Зараз ви читаєте новину «Уряд запровадив в Україні День батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі