вівторок, 15 березня 2022 13:46

Уряд заборонив експорт мінеральних добрив

П'ятниця, 11 березня, 10:01

– Ми були в укритті. Раптом почули страшні вибухи, дехто з пацієнтів почав плакати, – каже 47-річна Олена, санітарка психоневрологічного інтернату у селі Оскіл Ізюмського району на Харківщині. – Я молилася, щоб усі вижили. Немає ні тепла, ні електроенергії, ні води.

Окупанти вдарили по інтернату з реактивної системи залпового вогню "Град", потім атакували авіацією. Спалахнула пожежа. Одна ракета не розірвалася і застряла у стіні будівлі.

– У закладі були 30 працівників і 330 пацієнтів, переважно літні люди, частина з них малорухливі та в інвалідних візках. На момент вибухів усі були в безпечному місці. Жертв немає, – говорить голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, 38 років. – Будівля дуже пошкоджена.

Того дня в Осколі росіяни, крім інтернату, підірвали ще п'ять приватних будинків. Обійшлося без жертв

Автор: instagram @occhicone98
  Волонтерка Анастасія евакуює собак-інвалідів з Ірпеня 10 березня. Під обстрілами з чоловіком вивезли в безпечне місце 25 тварин – котів, собак, черепаху, хамелеона і павука. Йшли три години
Волонтерка Анастасія евакуює собак-інвалідів з Ірпеня 10 березня. Під обстрілами з чоловіком вивезли в безпечне місце 25 тварин – котів, собак, черепаху, хамелеона і павука. Йшли три години

А в цей час:

– Васю, що мені робити? – кричить у слухавку вінничанка 58-річна Наталія Забіла. Говорить зі своїм чоловіком. – Боюся бути сама, раптом вони знову прийдуть, а в мене навіть пістолета немає. Треба було його мені лишити.

У ніч на 11 березня у квартиру Наталії намагалися пробратися злодії.

– Близько третьої ночі почула, що дзеленчать ключі, – розповідає. – Підбігаю до дверей, а ключ уже до половини витягнутий із замка. Я з усієї сили грюкнула по дверях. Почула, як хтось побіг униз сходами.

Телефонувати в поліцію не стала.

– Я навіть лиця не побачила. Ми тиждень були в доньки за містом. Чоловік лишився допомагати, а я повернулася, бо на роботу пора. Думаю, мародери спостерігали за квартирою. Про всяк випадок кладу біля ліжка ножа.

– Он мне больше не нужен, – каже росіянка 30-річна Єлизавета Романова, підпалюючи свій паспорт громадянина РФ у центрі Черкас.

– Я публічно висловлюю свій протест проти дій російської влади та закликаю негайно припинити війну. В Україні немає неонацистів, фашистів. Я ніколи не бачила від українського народу нічого, крім добра.

Романова родом із міста Новокузнецьк Кемеровської області. В Україну переїхала шість років тому. Вийшла заміж за черкащанина Владислава. Має посвідку на постійне проживання.

– Я подала заяву на громадянство у вересні торік і досі чекаю, – каже. – Хочу залишитись в Україні, бо відчуваю себе її частиною.

На колаборантів очікує смерть

"Росія не може розраховувати на колаборантів чи на окупаційну адміністрацію в Україні. Немає жодного кандидата, якого вона могла би виставити. Бо на нього очікує смерть. Більшість людей, навіть ті, хто був російським колаборантом, як Євген Мураєв, це розуміють.

РФ або ламає нашу державність і повністю окупує – тоді отримає тотальний партизанський спротив та протистояння з цивілізованим світом. Або програє"

Сергій ГАЙДАЙ, політтехнолог

  Російський агресор Володимир Путін тисне на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, щоб залучити білоруські війська до війни в Україні.  Для Лукашенка це може закінчитися ще гірше, ніж для Путіна, – вважає художник Олег Смаль
Російський агресор Володимир Путін тисне на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, щоб залучити білоруські війська до війни в Україні. Для Лукашенка це може закінчитися ще гірше, ніж для Путіна, – вважає художник Олег Смаль

Терор – це безвихідь

"Москва вдається до тероризму – шантажу атомними станціями, умисного нищення інфраструктури, свідомого обстрілу цивільних і перепон їхній евакуації. Таке роблять ті, хто бореться із сильнішим суперником. Коли немає шансів змагатися на полі бою. Терор – це безвихідь.

Росія неминуче програє війну. Зганьбилася на весь світ. І це розуміє. За кілька років, а може, і швидше, може припинити своє існування. Вона вже на цій дорозі. Тепер це грабіжник, якому не вдалося вкрасти, то він вирішив хоч зіпсувати.

Нам треба протриматися, щоб згодом вигнати їх і покарати"

Михайло БАСАРАБ, політтехнолог

Росія – порожня сутність

"Росія – порожня сутність. Вона не має власного сенсу. Усі її сенси – крадені. Український народ – головна жертва і свідок цього епохального грабунку.

Саме в України вона вкрала той надважливий сенс, яким нині виправдовує своє криваве існування на європейському континенті – наше середньовіччя, наш золотий час. Украла, щоб старі європейські нації сприймали Росію не як чужинську зайду, а як щось варте уваги.

Писана багатьма поколіннями пропагандистів російська історія сповнена безліччю вкрадених у нас фігур, постатей та імен. Сучасні російські музеї по вінця забиті вивезеними з України історичними цінностями.

Росія – це дезінформація, маніпуляція, підробка. Росія – це спец­операція. Росія – крадій, ґвалтівник і багатосерійний убивця"

Іван СЕМЕСЮК, митець

Китай не допомагатиме Росії

"Зброї від Китаю Кремль не отримає. Якщо Пекін допоможе зараз, то потрапить під санкції.

Коли російські фондові ринки впали, був заклик посла Китаю у Москві "Скуповуйте активи РФ, поки вони дешеві". Йшлося про експортні важливі компанії. Рятувати підприємства, бо західні інвестори пішли, китайці не будуть. Зараз їм цікаво забрати те, що погано лежить. Санкцій, скоріш за все, проти РФ не оголосять. Але опосередковано певні заходи застосовують. Не хочуть створювати собі проблеми. Два державні китайські банки припинили операції з російською нафтою: "Це не санкції – нам треба з'ясувати ситуацію". Думаю, так буде і далі"

Олексій ЇЖАК, політолог-міжнародник

"Повна поразка Кремля дедалі ближче. Провал, скоріше, буде несподіваним і катастрофічним, ніж поступовим під час війни на виснаження. Армія в полях дійде до межі, коли не зможе ані отримати ресурси, ані відступити, і бойовий дух розтане", –

Френсіс ФУКУЯМА, американський філософ і економіст

"Якби санкцій було достатньо, вторгнення вже припинилось би. Російську нафту досі купують. Західні корпорації досі залишаються на ринку, прикриваючись відмовками. Потрібно бути моральними всім", –

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, президент України

"Наші сусіди показують цілому світу, що таке справжня відвага і прихильність до спільних цінностей – свободи і демократії. Вони платять найвищу можливу ціну: українські міста бомбардують. Атаки російських загарбників мають ознаки геноциду", –

Анджей ДУДА, президент Польщі

Уряд заборонив експорт мінеральних добрив. Обмеження діятиме тимчасово, щоб забезпечити посівну кампанію, пояснило Міністерство аграрної політики.

Виплату пільг і субсидій продовжили до закінчення воєнного стану. Пенсії можна буде отримати у відділеннях Укрпошти й Ощадбанку.

Зовнішнє незалежне оцінювання для цьогорічних вступників скасували, повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет. Вступ відбуватиметься за електронною системою, яка ще в розробці.

Через додаток "Дія" можна буде отримати відшкодування за зруйноване чи пошкоджене майно, каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Виплати почнуться після завершення війни.

Мати друга живе в Москві. Він зателефонував їй і зі сльозами розказав, що коїться в Україні. Просив, щоб росіяни вставали й зупиняли війну. Відповіла, що це неправда. Путін не може вбивати людей, він їх рятує. Розірвав із матір'ю всі зв'язки.

Олег ТАНКОВИЧ

Якась дівчина в інстаграмі постійно писала гидкі коментарі під моїми дописами про війну в Україні. Увірвався терпець. Наскидала їй у приватні повідомлення десяток фото загиблих окупантів. На одному вона впізнала знайомого. Попросила контакти, щоб більше дізнатися про його смерть.

Ольга МАРЧАК

Два роки живу в Польщі. Знайомі попросили зустріти наших біженців і допомогти їм знайти домівки. Приїхала з Варшави на кордон. Зустріла маму з 5-річною донькою. Відвезла в готель. Влаштували мені скандал, бо в такому неподоб­стві жити не будуть. На цьому моя допомога біженцям завершилася.

Анна ЄЛЕШКО

Їхала з дітьми за кордон. Самій важко, чоловіка немає. У Львові познайомилася з Олександром. Він допомагає людям знайти житло. Закохалася з першого погляду, він теж. Хочемо одружитися.

Лариса НЕСЕНКОВА

2,7 мільйона українців виїхали за кордон від початку російського вторгнення, за даними ООН. Більшість прийняла Польща – понад 1,5 млн. Ще 2 млн людей переміщено всередині країни

1,5 мільйона людей подали в сервісі "єПідтримка" заявку на виплату 6,5 тис. грн

 

Побачив ціни на продукти й ледь не впав. Найдешевше масло коштує 65 гривень, ковбаса – від 300. Влаштував скандал працівникам маркету. Подзвонив на гарячу лінію мерії. Наступного дня зайшов – ціни стали на своє місце. Деякі навіть нижчі, ніж до війни.

Ігор КОВАЛЕНКО, 54 роки, Луцьк

Перед в'їздом у місто зупинили на блокпосту для перевірки. Показала документи, оглянули авто. Все в нормі. Наостанок сміючись попросили сказати слово "паляниця". Я вимовила, а мій хлопець – ні. Довелося ще 10 хвилин пояснювати, що він поляк, а не окупант.

Олена ЗМІЄНКО, 29 років, Вінниця

Маю престижну роботу з хорошим заробітком. Мій хлопець не працював, жив за мій рахунок. Не витримала й винайняла собі окрему квартиру. Йому почали приходити платіжки, але думав, що я їх оплачую. За три місяці набігло близько 15 тис. грн за комунальні. Лише тоді почав шукати роботу. Зараз має не менше 20 тис. грн.

Яна КОЛОМІЄЦЬ, 31 рік, Лубни Полтавської області

Перед війною колега хвалився, що дохід на сім'ю має понад 50 тис. грн. Усі працюють, ще має добру пенсію. Днями підвищив собі кредитний ліміт, гроші витрачає лише з нього. Каже, спустили вже понад 10 тис. грн. Думає, що через війну не доведеться повертати.

Михайло ЗАЄЦЬ, 45 років, Черкаси

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Уряд заборонив експорт мінеральних добрив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі