четвер, 29 квітня 2021 07:34

Упродовж п'яти років держава продасть найбільший банк країни

Четвер, 15 квітня, 12:59

Двоє поліцейських у лісосмузі загортають у куртку 2-річного Богдана Уніченка з села Рагівка Поліського району на Київщині. Дитина плаче, тремтить від холоду. Правоохоронці садять хлопчика у службову машину, дають печиво і везуть додому. Біля хати чекають майже 300 людей – лісники, військові, рятувальники, волонтери, патрульні. Аплодують.

Богдан – єдина дитина в родині 38-річних Катерини й Віталія Уніченків. Напередодні після обіду Богдан пішов із батьком у ліс по дрова. Чоловік на 15 хвилин відійшов. Коли повернувся, сина не було.

– Сказав йому почекати мене під лісом. А він зник, – каже Віталій. – Пішов однією дорого, а я – другою. Розминулися.

Батьки шукали дитину до сутінків.

– Думали, зможемо самі знайти. Знаємо навколо кожне дерево, – говорить Катерина Уніченко. – Набрали поліцію, коли стемніло.

Богдана шукали в сусідніх селах, лісах, занедбаних будинках.

Його з матір'ю відправили в дитяче відділення Іванківської районної лікарні.

– У селі про сім'ю говорять позитивно. Дитина доглянута, в хаті чисто й тепло. Є їжа, – розповідає Марина Ярмак, начальниця служби у справах дітей Поліської райадміністрації. – Візьмемо родину на облік. Фахівці будуть навідувати двічі-тричі на місяць.

Батька оштрафують на суму до 2 тисяч гривень

Автор: REUTERS
  Кіт прийшов до українських військових неподалік окупованого Донецька. З початку квітня бійці укріплюють позиції. Армія приведена в повну бойову готовність через імовірність наступу Росії. Та стягнула до кордонів з Україною понад 150 тисяч військових, танки, бронетранспортери, артилерійські системи. Це найбільше скупчення за сім років, кажуть у Європейському Союзі
Кіт прийшов до українських військових неподалік окупованого Донецька. З початку квітня бійці укріплюють позиції. Армія приведена в повну бойову готовність через імовірність наступу Росії. Та стягнула до кордонів з Україною понад 150 тисяч військових, танки, бронетранспортери, артилерійські системи. Це найбільше скупчення за сім років, кажуть у Європейському Союзі

А в цей час:

– Дочку нудить 8 годин. Не може їсти, – львів'янка 38-річна Анастасія Ковальова набирає сімейну лікарку. Та називає препарати від отруєння. Радить зробити тест на вагітність.

– Це неможливо. Віталіні 16 років, вона ні з ким не зустрічається, – відповідає Анастасія. – Вчора їла мідії та креветки. Усе через них.

Після ліків дівчині не кращає. Батько Віталій іде в аптеку по тест. Віталіна спершу відмовляється його робити, але потім зачиняється у ванній. Виходить за 2 хв.

– Як ти могла?! – кричить мати, коли бачить дві смужки. – Де, коли, від кого?

Дочка плаче.

– Ми з Дімою кілька місяців разом. Він хороший. Старший на три роки. Вчиться в університеті.

Наступного дня родина їде до гінеколога. Мати обіцяє допомагати виховувати дитину.

– Ти коли мені за оренду заплатиш? Два тижні прострочив! – стукає у двері однокімнатної квартири в Ірпені на Київщині Олена Матвєєва, 58 років.

Здає житло 34-річному Михайлу Бєлиху з Херсонщини. Працював тренером із плавання в Києві. З початком квітневого карантину у столиці його звільнили. Почав пити.

– Дайте знайти роботу. Тоді розрахуюся, – відчиняє двері Михайло. – Завтра в мене дві співбесіди. Якщо не візьмуть, то заплачу за комуналку і з'їду. Зараз у кишені лишилася тисяча гривень. Решту відправив жінці й дітям.

– Маєш два дні. Як не буде коштів, виїжджай, – каже власниця.

Наступного ранку Михайла беруть інструктором у тренажерний зал в Оболонському районі Києва. Домовляється про аванс. Везе хазяйці 7 тис. грн.

Вашингтон і Москва можуть розміняти Україну, як Кубу

Нині між США і Росією напружені відносини. Настільки, що президент Америки запропонував Путіну, якого перед цим назвав убивцею, особисту зустріч. Цілком імовірно, "ключем до миру" стане Україна. Щойно Байден віддасть її Путіну, як колись Кеннеді віддав Кубу Хрущову, російсько-американський конфлікт припиниться і країни поновлять "взаємовигідне співробітництво".

Звісно, ми сподіваємося, що президент США захистить Україну. Та чи є для цього вагомі причини? Отримати мир і спокій в обмін на державу, яка досі не визначилася, чи воює вона з Росією, непоганий для американців варіант.

Історія не повторюється двічі з абсолютною точністю. Але не можна відкидати, що угода між США і Росією за рахунок здачі України, можлива. Тим більше, багато хто в нас цьому щиро радітиме.

Микола НЕСЕНЮК, журналіст

Цінність державної підсумкової атестації втрачено

Верховна Рада скасувала державну підсумкову атестацію для учнів, які цьогоріч завершують здобувати повну загальну середню освіту. Не думаю, що те саме станеться із зовнішнім незалежним оцінюванням. Проте цінність ДПА втрачена. Вона не є нагальною для суспільства. Однак діти мають бачити перед собою перешкоду. А тепер їм показують, що є випадки, коли її можна оминути. Освіта – це не розваги, а здобутки через працю.

Єгор СТАДНИЙ, віцепрезидент із бакалаврських програм Київської школи економіки

  Президент України Володимир Зеленський 16 квітня зустрівся в Парижі з лідером Франції Еммануелем Макроном. До розмови по відеозв’язку долучили канцлерку Німеччини Анґелу Меркель. Обговорили тему скупчення російських військ біля українських кордонів. Закликали главу РФ Володимира Путіна відвести армію. ”Хамелеон–дальтонік. У політиці почувається, як кріт на світлі”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Президент України Володимир Зеленський 16 квітня зустрівся в Парижі з лідером Франції Еммануелем Макроном. До розмови по відеозв’язку долучили канцлерку Німеччини Анґелу Меркель. Обговорили тему скупчення російських військ біля українських кордонів. Закликали главу РФ Володимира Путіна відвести армію. ”Хамелеон–дальтонік. У політиці почувається, як кріт на світлі”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

32 мільйони вакцин щонайменше має отримати Україна упродовж 2021-го. Від міжнародної ініціативи Covax надійде 8 млн доз від різних виробників. По 10 млн доз купимо в американських компаній Pfizer і Novavax. По 2 млн доз надійде від індійського Covishield та китайського Coronavac. Додатково можемо укласти контракти на закупівлю ще 16 млн доз, каже міністр охорони здоров'я Максим Степанов. На препарати торік виділили 4 млрд грн. Минулого тижня уряд виділив ще 6,5 млрд

38 українських лікарень готові проводити операції з пересадження органів, каже міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Трансплантації оплачує держава. Найдорожче коштують пересадження печінки та серця – 929 125 та 609 366 грн відповідно. Щороку трансплантацій потребують близько 5 тис. українців

Випускникам шкіл цьогоріч скасували державну підсумкову атестацію через пандемію коронавірусу. У березні від ДПА звільнили учнів четвертих і дев'ятих класів.

Упродовж п'яти років держава продасть найбільший банк країни Приватбанк. Його можуть купити інвестори з Європи чи США, каже голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Кабінет міністрів дозволив іноземним університетам відкривати філії в Україні. Для отримання ліцензії заклади мають входити в один із міжнародних рейтингів кращих вузів світу та посідати там місце не нижче 3000-го, говорять у Міністерстві освіти і науки.

Близько мільйона українців користуються системою добровільних недержавних пенсійних накопичень. Зможуть отримати відкладені кошти з відсотками після виходу на пенсію. Зараз в Україні понад 11 млн пенсіонерів, за даними Міністерства соціальної політики.

6 тис. сільських лікарень, шкіл і бібліотек підключать до стаціонарного інтернету цьогоріч. Доступ до мережі отримають жителі майже 3 тис. сіл, кажуть у Міністерстві цифрової трансформації.

Їхав до батьків у село приміським потягом. На зупинці зайшли троє п'яних хлопців. Коли провідниця попросила оплатити проїзд, один відштовхнув її: "Пішла геть, коза!" Я не стримався. Вмазав йому ляпаса. Інші навіть не смикнулися. На наступній зупинці вибігли з вагона. Провідниця за 10 хвилин вручила пляшку коньяку: "Дякую, що заступилися".

Олександр Нагорний

Жила в одній хаті з матір'ю, братом і його родиною. З невісткою не ладнали, постійно сварилися. Одного разу вона підсипала солі в торт, який я готувала на замовлення. Мусила повертати клієнтам гроші. Після того брат зібрав речі та з'їхав на орендовану квартиру.

Юлія Волошина

Чоловік був ігроманом. Щомісяця спускав майже всю зарплату на казино та букмекерські контори. Терпіла, бо маємо сина. Все рухнуло три роки тому. Малому потрібна була операція на шлунку. Чоловік про це знав, але напередодні програв усі заощадження. Взяла кредит у банку на ліки, а його виставила.

Ольга Купрій

"Нам треба перетворити Херсон, Нову Каховку, Мелітополь, Запоріжжя, Дніпро на міста-фортеці. Навчити Збройні сили діяти в умовах оперативного оточення, зробити запас із продуктів, медикаментів, боєкомплекту. В населених пунктах росіяни в разі атаки зав'язнуть. Ми зможемо їх бити", –

Дмитро ЯРОШ, командувач Української добровольчої армії

 

Позаторік у баби померла 14-річна дворняжка Жужа. Як закопували, то баба заливалася сльозами. Сказав, що вона так не ридала навіть на похороні діда. Розізлилася: "Твій дід по молодості гуляв наліво. А цей собака все життя вірний був".

Микола, 29 років, Полтава

Мати не прийняла моєї дівчини, бо в тієї батьки пили. Під час однієї сварки викрикнула, що піде до ворожки, аби нас розлучила. Був у шоці. Не говоримо сім місяців.

Олександр, 23 роки, Харків

Син захоплювався пташками. Змалечку любив за ними спостерігати в лісі. Одного разу заблукав. Шукали годинами. Знайшли на дереві – дивився, як птахи плетуть гніздо.

Валентина Луцишин, 35 років, Луцьк

Через заборону їздити у транспорті в жорсткий карантин привчився вставати раніше й пішки ходити на роботу – 7 кілометрів в один бік. За два тижні скинув 4 кілограми. В автобуси не повернуся.

Сергій, 33 роки, Київ

Батько був військовий. Із дитинства вчив дисципліни та бойових мистецтв. Мабуть, через це в мене не склалося життя з першим чоловіком. Була занадто вимоглива. А коли не слухав – била. Досі соромно, хоч і розійшлися 15 років тому.

Валентина, 42 роки, Харків

Зараз ви читаєте новину «Упродовж п'яти років держава продасть найбільший банк країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі