четвер, 22 липня 2021 07:50

Україна провалилася фізично. Штаб Шевченка був не готовий до Євро

Збірна України з футболу дійшла до чвертьфіналу Євро-2020/2021. Підопічні Андрія Шевченка провели на турнірі п'ять матчів. Виграли по 2:1 у Північної Македонії та Швеції. Програли Нідерландам, Австрії та Англії із загальним рахунком – 2:8.
Українці втретє брали участь у європейському чемпіонаті. На попередніх 2012-го та 2016 року, не виходили з групи

– Чвертьфінал – безумовне досягнення. Збірна має двох гравців у найкращих чемпіонатах Європи. Ще двоє там записані, але не грають, – каже футбольний журналіст 36-річний Леон ВУРГАФТ. – У нас молода й недосвідчена команда з браком кадрів в атаці. Тренер теж без досвіду.
Цьогоріч результати до початку Євро були невдалі (домашні нічиї проти Фінляндії та Казахстану у відборі до Кубка світу-2022. – Країна). Тренерському штабу довелося наважитися на термінові зміни перед початком і під час турніру.
Чи підкріплений результат на Євро якістю гри?
– Вона розчарувала. Особливо оборона, центр поля не був награний. Представники відомих клубів, таланти відіграли погано. Зміни в тактиці здавалися імпровізованими, а не підготовленими. Утім, навіть краща гра навряд чи допомогла би випередити ­Англію, Італію чи Нідерланди.
Шевченко мав перейти на гру із трьома центральними захисниками раніше 1/8 фіналу?
– Так. У нас не вистачає футболістів в атаці, є проблеми в обороні, а Олександр Зінченко краще грає на лівому фланзі. Перехід на схему 3–5–2 – розумне рішення. Але її треба награвати. І вона ускладнює домінування на полі, володіння м'ячем. Змушує відмовитися від стилю, який сповідує Шевченко. До такого він був не готовий.

Автор: ФОТО:GETTYIMAGES.COM
  Капітан збірної Італії з футболу Джорджіо К’єлліні сидить у роздягальні стадіону ”Вемблі”, після того як його команда обіграла Англію у фінальному матчі Євро-2020/2021. Основний час закінчився з рахунком 1:1, італійці перемогли в серії пенальті. Лондон, Англія, 11 липня 2021 року
Капітан збірної Італії з футболу Джорджіо К’єлліні сидить у роздягальні стадіону ”Вемблі”, після того як його команда обіграла Англію у фінальному матчі Євро-2020/2021. Основний час закінчився з рахунком 1:1, італійці перемогли в серії пенальті. Лондон, Англія, 11 липня 2021 року


Чому команда виступала слабко?
– Кадрово була не готова до стилю гри та схеми, яку пропонував Шевченко. Плану Б на початок турніру не було. Ключові футболісти – Олександр Зінченко, Руслан Малиновський – приїхали виснаженими сезоном у клубах. Шевченко перестав довіряти ключовому опорнику Тарасові Степаненку. Це послабило збірну. Оборона була не готова ментально.
Очевидний провал у фізичній підготовці. Враження, що зашкодив ранній початок підготовки до турніру. Навантаження на зборах були перебільшені. Футболісти здавалися втомленими.
Хто став лідером?
– Андрій Ярмоленко – гравець високого рівня, коли здоровий. Із характером – не змиряється з невдачами, а продовжує тиснути та шукати шанс змінити гру. Вичавлює з себе все до останнього. Гра Андрія повинна змінити думку тих, хто його недооцінює. Гол у ворота Нідерландів – один із найкращих на турнірі.
Хто ще зміг себе проявити?
– Роман Яремчук довів, що його бомбардирські показники в бельгійській лізі (20 м'ячів у сезоні 2020/21. – Країна) невипадкові. Теж проявив характер.
Сподобався Микола Шапаренко. На відміну від "Динамо", у збірній його змушували грати глибше, допомагати останньому опорнику. Робив, що міг. Воротар Георгій Бущан чимало рятував. Хоча два голи від Нідерландів – на його совісті. Сергій Сидорчук теж виступив краще, ніж я очікував.

Найкраща заміна – Сергій Ребров


Хто розчарував?
– Зінченко, Малиновський і всі захисники. Особливо – Віталій Миколенко та Микола Матвієнко. Віктор Циганков і Марлос видавалися чужими в цій збірній.
Чи допоможе Євро комусь із наших футболістів перейти до сильнішого чемпіонату?
– Яремчуком цікавилися ще до початку турніру. Він переріс рівень бельгійського "Гента" й повинен спробувати себе у кращій лізі. Заслужив. Ярмоленко має грати у кращому чемпіонаті, а не серед дублерів в Англії. Говорять про грандів Туреччини. Але для нього є місце й у претендентах на єврокубки з Італії, Іспанії чи Франції.
Після голу в 1/8 фіналу (збірній Швеції. – Країна) Артемом Довбиком цікавляться в Бельгії. Бущан і Шапаренко теоретично могли б отримати пропозиції з інших ліг. Але не від найкращих клубів і не з найвищою зарплатою. Тому навряд підуть.
Шевченко має продовжити роботу зі збірною?
– Штаб Шевченка дещо втратив шлях. Довівши команду до певного рівня, не знає, що робити далі. Досяг стелі. Треба змінюватися самому або йти. Думаю, зі збірною має розлучитися. Сергій Ребров – найкраща кандидатура для наступника. Роман Григорчук і Віктор Скрипник теж цікаві варіанти.
Кубок світу почнеться менш як за півтора року. Якщо не вдасться швидко домовитися з кимось із цих трьох, краще лишати штаб Шевченка. Після розмови з ним про непідготовленість до Євро. Якщо визнає, можна продовжувати.

Зараз ви читаєте новину «Україна провалилася фізично. Штаб Шевченка був не готовий до Євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі