четвер, 12 вересня 2019 13:51

Учителям заборонили оголошувати оцінки учням на весь клас

Четвер, 29 серпня, 09:11

Військовий б'є у дзвін біля меморіалу загиблим воїнам "Зала пам'яті" навпроти будівлі Міністерства оборони в Києві. Кожен удар – за одного з полеглих цього дня під час виходу з Іловайська на Донеччині 2014 року. Диктор почергового називає їхні імена. Лунають автоматні постріли.

Біля комплексу зібралися армійці й рідні загиблих. Поруч із президентом Володимиром Зеленським стоять міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, колишній міністр оборони Степан Полторак і секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Данилюк.

У дзвін б'ють 223 рази протягом 40 хвилин. Присутні кладуть до меморіалу квіти.

– Кожна гільза – постріл пам'яті про загиблого. Сьогодні гільз було багато., – пише на своїй сторінці у Facebook журналіст Роман Туровець, 48 років.

За годину на Михайлівській площі починається панахида за полеглими захисниками.

– У куми загинув єдиний син – Олег Ульяницький, – каже Ганна Степанівна. Прізвища не називає. – Машину розбили, і вони всі там полягли. Рік ми нашого Олежку шукали. Потім по ДНК-тесту знайшли в Дніпрі. Мати його так і не побачила, бо привезли в закритій труні. Досі сподівається, що Олег – живий.

29 серпня – День пам'яті загиблих захисників України. Цього дня полягло найбільше наших військових із початку війни. О 08:15 бійці виходили колонами з оточеного Іловайська. Російські генерали запевнили українське командування, що випустять із міста живими. Та під час маршу почали розстрілювати.

Усього в боях за Іловайськ із 7 по 31 серпня 2014 року полягли 366 українських воїнів, за офіційними даними

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  День знань пройшов 2 вересня у Київській гімназії східних мов №1. Для першокласників організували знайомство із закладом у вигляді квесту. Проводилися майстер-класи з танців, гри на музичних інструментах. Учениця 10-го класу Карина Бондарева презентувала проект про впровадження сортування відходів
День знань пройшов 2 вересня у Київській гімназії східних мов №1. Для першокласників організували знайомство із закладом у вигляді квесту. Проводилися майстер-класи з танців, гри на музичних інструментах. Учениця 10-го класу Карина Бондарева презентувала проект про впровадження сортування відходів

А в цей час:

Вінничанин 26-річний Дмитро Донов лежить на одеському пляжі "Аркадія". П'є пиво. До моря потрапив випадково. Заснув у потязі, коли їхав додому з Києва.

– У столиці підробляю баристою в центрі міста, – розповідає. – Зібрався додому й купив квитки на швидкісний потяг Київ – Одеса. У дорозі заколихало. Прокинувся, а навкруги темно. На годиннику перша ночі. Побіг сваритися до провідника. Питаю, чому не розбудили у Вінниці? Жінка стала вибачатися. Запропонувала каву й дала 300 гривень, аби купив квиток назад. Злякалася, що напишу скаргу в Укрзалізницю. Як доїхав до Одеси, узяв білет додому. Тепер чекаю потяга на пляжі. Кілька років не був у відпустці. Виходить, мені ще й пощастило.

43-річна Надія Горбалюк зі Львова платить автомобільному майстру 2,7 тис. грн за заміну задньої фари у Mitsubishi.

Напередодні потрапила в аварію на вул. Ярослава Мудрого. В її машину врізалася BMW, якою керував 26-річний Андрій Чиркало.

– Об'їжджав затор і в'їхав у мене, – говорить Надія Михайлівна. – Запропонувала йому скласти європротокол та розійтися мирно. Відмовився. Сказав, у нього погана страховка. Коли вирішила викликати поліцію, ледь не плакав. Дав тільки 2 тисячі гривень. Пожаліла й відпустила. Та, поки вела переговори, в мене підсів акумулятор. Машина не заводилася. Викликала таксі з послугою підзарядки. Поки поралися біля акумулятора – випадково захлопнула дверцята. В салоні лишилися ключі й мобільний. Таксист дав телефон, щоб подзвонила синові. Він був у відрядженні. Запасні ключі привіз аж опівночі. За зарядку акумулятора і простій заплатила таксисту 3,5 тисячі. Більше нікого не жалітиму.

"Порошенко втримав країну в найтяжчий момент. Я ніколи не забуду зусиль усіх, в тому числі і його, в той небезпечний час. Був ризик. І поки хтось сховався й вичікував – ми разом захищали Батьківщину. У той час небагато людей дуже багато вирішили для України. Хай нові тепер спробують зробити краще. Але головне вже зроблено – у Києві, Харкові й Дніпрі не проходить лінія фронту", –

Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ, мільярдер, голова Дніпропетровської ОДА у 2014–2015 роках

20,8 мільярда гривень витратили українці з банківських карток Приватбанку в липні. Найбільше – на їжу, 9,5 млрд. На руках люди мають 38,1 млн активних карток

78 обіцянок дав Володимир Зеленський за перші 100 днів на посаді президента, підрахував портал "Слово і Діло". Ще 102 озвучив до виборів

47,5 відсотка українців знають, кого обрали депутатом у їхньому мажоритарному окрузі. Такі результати дослідження фонду "Демініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології

626,6 мільйона гривень аліментів заборгували майже 11 тис. жінок своїм дітям, за даними Міністерства юстиції. Усього в країні 166 450 боржників

"Євросоюзу нарешті варто зрозуміти, що не можна безкарно тримати Україну в передпокої нової Європи, що формується. І річ не в тому, що вона може втомитися чекати. А в тому, що це суперечить ідеї об'єднаної Європи – з відчиненими дверима. І ставить під загрозу її майбутнє", –

Віктор МИРОНЕНКО, російський історик

  Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про скасування депутатської недоторканності з 1 січня 2020-го. За нього проголосували 363 обранці. ”Цілком недоторканними бувають тільки мильні бульбашки”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про скасування депутатської недоторканності з 1 січня 2020-го. За нього проголосували 363 обранці. ”Цілком недоторканними бувають тільки мильні бульбашки”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Трамп не бачить у Зеленського плану закінчення війни

Європейський Союз може гарантувати нам економічний добробут. А США – фізичне виживання й безпеку.

На зустрічах американських та українських політиків мова йде зазвичай саме про військову допомогу, вирішення питань окупованих територій. Адміністрація Трампа чекає від України свого бачення закінчення війни. А сьогодні Київ працює в руслі, нав'язаному Кремлем. Мінські домовленості – це не український підхід. Ми не можемо генерувати власне бачення, стратегію повернення окупованих земель, яке влаштовувало б українську націю. Новий президент так само мислить у форматі, який задає Росія. Тому Трампу нецікаво говорити з пішаком-Зеленським, якщо може контактувати з ферзем-Путіним.

Олексій КУРОП'ЯТНИК,

експерт із міжнародної політики

Парламентсько-президентська Україна залишилася на папері

В Україні немає парламенту. Усі питання його діяльності тепер вирішує глава держави та його оточення. Зеленський навіть не намагається це приховати.

Від парламентсько-прези­дентської України залишилися хіба що відповідні статті в Конституції. Бо, за Основним законом, парламентська коаліція висуває кандидатури і прем'єр-­міністра, і міністрів, і несе відповідальність за роботу уряду. А президент не пропонує, а погоджує міністрів.

Парламенту в Україні немає, а уряд є. Хоча багато хто вважає, що і він стане продовженням президентського офісу. Але це – технократичний уряд, багато представників якого дотримуються ліберальних економічних поглядів. Ці люди повинні бути радикальніші за своїх попередників. Ось тільки чи голосували виборці Зеленського за таке? Як вони відреагують, коли замість зниження тарифів стикнуться з прискоренням змін, які багатьом не подобалися? Як тоді перенесе падіння своєї популярності президент?

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

Із жовтня українці зможуть фотографуватися на паспорт у головних уборах. Нові правила впроваджують для адаптації законодавства до міжнародного, кажуть в уряді.

Громадська організація VoxUkraine запустила сайт OKPresident.org, де відстежуватимуть усі заяви й кадрові призначення президента. Перевірятимуть його слова на правдивість, оцінюватимуть виконання передвиборчих обіцянок.

Музей кіно площею 1,5 тис. кв. м відкриють у Національному центрі Олександра Довженка в Києві.

Учителям заборонили оголошувати оцінки учням на весь клас. Бали можна виставляти у щоденник тільки після уроків або під час перерви.

Перший у країні меморіал на честь Небесної сотні відкрили у Львові на вул. Кривоноса – Замковій. На металевій стелі розмістили портрети загиблих під час Революції гідності. Вартість комплексу та реставрації парку, біля якого він розташований, – 20 млн грн.

Чехія з 2020-го офіційно надаватиме роботу 40 тис. українців на рік. Нині до­зволи на працевлаштування там можуть отримати не більше 19,6 тис. Нелегально працюють близько 3 тис.

В Україні успішно випробували двигуни й пускові системи ракети-носія "Циклон-4" конструкторського бюро "Південне". Після випробувань ракету використовуватимуть для виведення супутників у космос.

У супермаркеті купив півкілограма фаршу. Коли вдома виклав у миску, помітив опаришів. Побіг повертати, але касирка вперлася: "У нас був гарний продукт, свіжий. То ви вдома поміняли на гниль". Розізлився. Висипав те м'ясо їй на голову. У шоці були й вона, й охоронці. Скористався ступором і вибіг із магазину.

Віталій БОНДАРЕНКО

Повертався додому вночі. Забув ключі й поліз через огорожу, щоб не будити рідних. Зачепився за гострий шпиль і пробив ногу. Повис головою вниз. Крики почула сестра. Викликала "швидку". Браму вирізали з ноги 5 годин. В реанімації пролежав три тижні.

Юрій ВОЛИНЕЦЬ

Діти знайшли на березі озера хворого лелеку і принесли додому. Ветеринар прокапав і наказав наглядати. За кілька днів птах помер. Діти ридали. Розтин показав у шлунку лелеки поліетиленові пакети. Відтоді в родині сортуємо сміття. В магазини ходимо тільки з торбинками з тканини.

Марічка ЛІТИНСЬКА

 

Сестра отримала хорошу роботу в столиці. Шукала житло. На квартиру за невисоку ціну погодилася взяти жінка. З кожним місяцем оплата зростала. Господиня почала вимагати, аби менше використовувала води, вмикала світло після 22:00. Родичка з'їхала. Грошей їй не повернули. Зараз платить удвічі більше, але живе сама.

Оксана ЗЕЛЕНЧЕНКО, 27 років, Луцьк

Сусіди викинули на смітник старе піаніно. Дочка випросила, аби ми забрали собі. Збиралася вступати в музичну школу. Викликали майстра, щоб налаштував. Він глянув на інструмент: "Це антикварна річ. Дорога". Продали за кілька тисяч доларів.

Анастасія ОРИНЧАК, 37 років, Ужгород

Сестра поверталася з Польщі. На кордоні перед її машиною з відкритими дверима стояв мікроавтобус із пасажирами. Родичка вгледіла, як у салон до них заповзла змія. Наробила крику. Бус обшукали, але плазуна не знайшли. За годину він таки себе проявив – ледь не вкусив жінку.

Любов МИРОНЕНКО, 45 років

Батько був ідейним комуністом. Казав: "Треба повернути СРСР, бо там був найвищий рівень життя в Європі". Подарував йому путівку на тиждень у Барселону. Вперше в житті поїхав за кордон. Коли повернувся, потис руку: "Хоч на старості побачив, як живуть нормальні люди".

Іван ДАШУТІН, 44 роки, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Учителям заборонили оголошувати оцінки учням на весь клас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі