вівторок, 21 січня 2014 13:06

У тюрмі провідували тільки мама й однокурсниця, яка нікому не подобалася

Автор: фото: brandoncardwell.com
  foto1: Жінка виглядає з дверей свого номера у готелі L?ngholmens centralf?ngelse – ”Ланґхольменська в’язниця” на острові Ланґхольмен у центрі шведської столиці Стокгольм. До 1975-го це була одна з найбільших тюрем країни з 500 камерами. Тепер її переобладнали у готель та музей
foto1: Жінка виглядає з дверей свого номера у готелі L?ngholmens centralf?ngelse – ”Ланґхольменська в’язниця” на острові Ланґхольмен у центрі шведської столиці Стокгольм. До 1975-го це була одна з найбільших тюрем країни з 500 камерами. Тепер її переобладнали у готель та музей

У Норвегії злочинці стоять у черзі на ув'язнення, бо не вистачає камер

Цього року норвезькі засуджені можуть поїхати відбувати покарання до шведських в'язниць. Таку можливість обговорюють у правоохоронних відомствах обох країн. У грудні 2013-го норвезький міністр юстиції Андерс Анундсен надіслав шведській колезі Беатріс Аск пропозицію оренди тюремних приміщень. Йдеться про близько 1200 норвезьких злочинців, яким бракує камер на батьківщині. Через це доводиться ставити їх у чергу й відпускати на волю. Анундсен каже, що камери орендуватимуть тимчасово. У Норвегії будуватимуть більше в'язниць. А у Швеції це створить додаткові робочі місця для охоронців та іншого тюремного персоналу. Країна вже приймала 500 засуджених із Бельгії. Остання заплатила за це 30 млн євро.

У Швеції кількість ув'язнених знижується. Торік завдяки цьому закрили чотири тюрми

Марте РУА, 36 років, правовий соціолог, Осло, Норвегія

– У наших в'язницях бракує місця, бо суди присуджують задовгі терміни. Почастішали випадки утримання під вартою як запобіжний захід для звинувачуваних. Це через притік іноземних злочинців. Різниця в кількості в'язнів між Норвегією і Швецією також пояснюється відмінними законами. У Швеції вказівки щодо тривалості покарання чітко не прописані. Там охочіше дають мінімальні терміни, ніж у нас.Оренда шведських в'язниць – це неправильно. Так вважають норвезькі кримінологи та мої колеги правові соціологи. По-перше, не зрозуміло, які правила застосовуватимуть до наших в'язнів у Швеції – наші чи їхні. Наприклад, у питаннях скарг, переведень, підготовки до виходу тощо. До того ж, ув'язнені будуть далеко від своїх родин і адвокатів.

У Норвегії дуже багато уваги приділяють залученню колишнього в'язня до суспільного життя. За кожного з них відповідає влада тієї місцевості, де він раніше жив. Ув'язнення обмежує лише свободу, всі інші права продовжують діяти. Тюрма відповідає за засудженого разом із соціальними службами й муніципалітетом, що людині буде куди повернутися після звільнення. Їй запропонують роботу, навчання, житло, невелику грошову підтримку, медичне обслуговування, допомогу наркозалежним та консультації щодо боргів. Ось-ось мають ухвалити програму "Гарантія повернення в суспільство". Оренда шведських в'язниць – перешкода таким реформам. Це ініціатива нового консервативно-ліберального уряду. Вони хочуть більше покарань і менше рівності.

Томас УГЕЛЬВІК, 36 років, науковець-криміналіст, Осло, Норвегія

– У Норвегії рівень злочинності ­останніми роками знижується. Насамперед це стосується крадіжок і насильства. Але зростає кількість іноземних ув'язнених. Сьогодні – це кожен третій. Частково це пов'язано з розширенням Європейського Союзу. Норвегія не є його членом, однак ми належимо до Шенгенської зони.

У нас недостатньо фінансують поліцію, тому мало будують нових приміщень. Як наслідок, багато людей стоять у черзі, щоб відбути покарання. У Норвегії заведено кожного злочинця забезпечувати особистою камерою. Намагаються ніколи не поселяти двох в одну кімнату. Оренда шведських в'язниць породить низку питань, як застосовувати наші закони на їхній території.

Карл МІТТАХ, 38 років, столяр, Мальме, Швеція

– Відсидів чотири роки за зберігання і поширення наркотиків. Вчився в університеті, знайшов не дуже вдалу компанію і попав у халепу. Університетські друзі відвернулися. Провідувати приходили тільки мама й дівчина з групи, Вільма, яка нікому не подобалася. Мої друзі-наркомани розважалися десь в Іспанії.

Коли виходив, біля воріт мене зустрічали мама, Вільма і троє представників громадської організації "Злочинці повертаються у суспільство". Ті запропонували допомогу щодо працевлаштування. Я відмовився, але візитку взяв. Чотири місяці намагався знайти місце за спеціальністю – економіста. У кожній фірмі був хтось з університету, хто знав мою історію, і мені всюди відмовляли.Так я потрапив через "Злочинці повертаються у суспільство" до Улофа, 65-річного столяра. Він виготовляв дерев'яні іграшки і йому потрібен був помічник. Улоф молодим збив мотоциклом чоловіка насмерть. Спочатку я не хотів працювати в нього, але мама вмовила. За рік зрозумів, що люблю фізичну працю, справи в нас пішли дуже добре. Маємо замовлення з магазинів сувенірів, від багатих родин – на ексклюзивні конструктори, на предмети декору в готелі.

Чим можемо, допомагаємо "Злочинцям". Ми  з Вільмою одружилися, вона – успішний економіст. Дівчатам, які виходять із тюрем, допомагає влаштуватися секретарками й піти вчитися. Я маю домовленості з кількома мотелями. Дві кімнати завжди тримають для моїх хлопців."Злочинці повертаються у суспільство" визнали однією з найактивніших громадських організацій. Завдяки нам у країні мізерний відсоток рецидивістів.

Засуджені платитимуть по 16 євро за добу у в'язниці

Проект такого закону запропонував ­віце-міністр юстиції Голландії. 16 євро за добу платитимуть в'язні або їхні батьки, якщо йдеться про неповнолітніх. За два роки тюрми набігає 11 680 євро. Платіж можна буде відтермінувати, якщо злочинець не має необхідної суми. Ще одним законом пропонують покласти на засудженого частину судових витрат за розгляд його справи. Він також зобов'язаний буде відшкодовувати гроші на лікування, якщо завдав комусь тілесних ушкоджень.Організації із захисту прав ув'язнених кажуть: нові закони суперечать європейському законодавству. Автори ініціативи пояснюють, що держава витрачає щодня по 250 євро на кожного з близько 12 тис. в'язнів. Суми, що ті сплачуватимуть, покриють заледве 7% витрат. Голландський уряд кілька років шукає способи зекономити на пенітенціарній системі. Торік ухвалили програму, за якою протягом п'яти років закриють 20 в'язниць.

Зараз ви читаєте новину «У тюрмі провідували тільки мама й однокурсниця, яка нікому не подобалася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі