четвер, 25 лютого 2021 10:00

У трейлері в пустелі прожив сім років

100 тисяч доларів штрафу заплатила приватна тюрма з найвищим ступенем охорони в австралійському місті Аделаїда. Так покарали за втечу засудженого. На початку грудня торік 34-річний Джейсон БАРДОН виліз у вентиляційний канал кухні. З другого поверху спустився по мотузці з футболок і трусів. Украв електровелосипед, а потім – автомобіль. Переховувався за 15 кілометрів від міста. Його вистежили наступного дня

Автор: Reuters
  Британець Ронні Біґґс тримає свою автобіографічну книжку. Презентував її в Лондоні 2011-го. Описав ”Велике пограбування потяга”, яке скоїв 1963 року з бандою. Із поштового поїзда тоді вкрали 2,6 мільйона фунтів. Зараз це 50 мільйонів доларів. Біґґса спіймали й посадили в тюрму на 30 років. Він утік звідти через 15 місяців. Переховувався 35 років. Спочатку в Австралії, згодом  у Бразилії. Потім добровільно повернувся у Британію. Відбув за ґратами  вісім років. Помилували 2009-го з огляду на погане здоров’я.  Помер 2013 року 84-літнім
Британець Ронні Біґґс тримає свою автобіографічну книжку. Презентував її в Лондоні 2011-го. Описав ”Велике пограбування потяга”, яке скоїв 1963 року з бандою. Із поштового поїзда тоді вкрали 2,6 мільйона фунтів. Зараз це 50 мільйонів доларів. Біґґса спіймали й посадили в тюрму на 30 років. Він утік звідти через 15 місяців. Переховувався 35 років. Спочатку в Австралії, згодом  у Бразилії. Потім добровільно повернувся у Британію. Відбув за ґратами вісім років. Помилували 2009-го з огляду на погане здоров’я. Помер 2013 року 84-літнім

Ян ДЕВОН, 44 роки, інспектор в'язниць, Аделаїда:

– Мої обов'язки – стежити за умовами, в яких перебувають засуджені. Раніше головне було – перевірити, чи можливі самогубства, помсти між бандами, бійки. Зараз усі центри утримання обстежили на потенційно слабкі місця. У багатьох був майже вільний доступ до вікон. Дах зазвичай похилий. У душових є вихід на подвір'я. Пощастило, що досі не сталося масових втеч.

Бардон засуджений за тяжкі злочини, небезпечний. Отримає додатковий термін за втечу, викрадення транспорту, опір поліції, поранення офіцера. План розробив давно. Коли працював на кухні, звернув увагу, що може розігнути жалюзі. Чекав нагоди. Двоє охоронців залишили його ще з трьома в'язнями. Але ті не захотіли тікати.

Це другий гучний скандал за рік. У травні в Дарвіні понад два десятки засуджених вийшли з камер. Вилізли на дах і вимагали переговорів. Хтось хотів пом'якшення вироку, хтось – побачень із рідними. Поліцейські боялися, що на допомогу їм зберуться банди. Це загрожувало кровопролиттям.

Уряд планував пом'якшити умови для де­яких груп в'язнів. Наприклад, проживання у віддаленому центрі з громадськими роботами. Зараз таку можливість надаватимуть індивідуально.

Фред ХЕВРЕН, 37 років, поліцейський, Дарвін:

– Мали проблеми через втечу 40-річного Люка Воскресенського. Його знайшли двоє рибалок на дереві. Внизу все кишіло крокодилами. Кадри потрапили в усі новини світу.

Воскресенський скоїв озброєне пограбування, але вийшов під заставу. Умови порушив. Йому призначили повторне слухання. Мав носити електронний браслет. Він просто зняв його. Простежити за цим не можемо – тоді кожному підозрюваному довелося б призначати особис­того офіцера.

Хлопці мають базу, де видно пересування людей із браслетами. Але ніхто не сидить перед монітором цілодобово. Нам накинули чергування біля готелів, де перебувають у самоізоляції ті, хто повернувся з інших країн. А людей бракує.

Чотири роки тому взяли чоловіка. Підозрювали у зґвалтуванні, торгівлі наркотиками. Доказів бракувало. Змогли довести лише кілька незначних епізодів. Суддя дозволив йому вийти під заставу. У перший же вечір підозрюваний порушив умови звільнення.

Коли я прийшов на роботу, передали в суд справу квартирного злодія. Умів відкрити будь-який замок. Співпрацював з експертами. Розповів, як оминав охоронні системи, дурив сигналізацію. За це прокурор пообіцяв 18 місяців замість чотирьох-п'яти років. Ще й була можливість дострокового звільнення. Потім чоловіка найняла б якась охоронна фірма. За чотири дні до суду він утік. Переховувався у трейлері в пустелі. Раз на два тижні брат привозив йому їжу, воду й журнали. Прожив так сім років. Помер від інсульту. Якби це сталося в місті, його врятували б.

Вайолет ТІРЛЕЙ, 29 років, юристка, Сідней:

– Брата вигнали з університету за п'яну бійку в гуртожитку. Дивом уник суду. Вступив ще раз, але весь час потрапляв у халепи. Востаннє за гроші погодився супроводжувати дівчину на вечірку. Та хотіла, щоб її приревнував колишній. Той напився і поліз битися. Брат важчий кілограмів на 30. Зламав бойфренду руку, вибив два зуби. Серед ночі його привезли у відділок. Виявилося, на ньому ще кілька дрібних шахрайств. Призначили заставу. За опір під час затримання докинули кілька тисяч. Разом набігло 16. Я відмовилася допомагати. Гроші дала мати. Наступного дня він утік. Упіймали за 60 кілометрів. Розумів, що не можна розраховуватися карткою в магазині, тому знімав із неї гроші. Йому навіть не спало на думку, що банкомати теж треба обходити.

Була ще спроба втечі з центру утримання. Брата перевели у в'язницю із середнім ступенем охорони. А могли обійтися умовним строком. Розповідаю цю історію всім клієнтам.

Аманда ДІЛЕЙН, 54 роки, адвокатка, Сідней:

– Торік звернувся чоловік, що його дружині треба за будь-яку ціну уникнути в'язниці. Вона привезла з Таїланду насіння квітів. Це суворо заборонено. Тоді ще й висадила їх. Хтось із сусідів доніс, бо це агресивний вид, який загрожує місцевим рослинам. Людина свідомо порушувала кілька законів, про які всі знають. Ми захищаємо все австралійське. У наших рослин і тварин немає імунітету.

Єдиний варіант – не допустити суду. Але йшлося про величезний штраф і громадські роботи. Вони не погодилися. Просили відкласти засідання через медичні обстеження. Жінка скаржилася то на слабкість, то на шум у вухах. Закінчилося все подвійним штрафом і роботами в парку. Суддя не витримала, коли їй вчергове принесли список потрібних аналізів.

Раз на два тижні маю пів дня безкоштовних слухань. Позаторік допомагала 19-річній матері двох дітей. Узяли з 10 дозами героїну. Вдома знайшли ще. Малюки – голодні, брудні. Лікар казав, що молодшому підгузка не міняли три дні. Там була суцільна рана. Ми знайшли її матір. Та забрала онуків. Півтора року не знала про долю доньки. Ми з чоловіком хотіли допомогти їм. Я домовилася про реабілітацію і потім навчання. Суддя погодився на відтермінування вироку з довшим випробувальним терміном. Джейні пробула у клініці 16 днів. Тоді напала на медсестру і втекла. Намагалася прийти до мене в офіс, але я заборонила охороні пускати її. Розбила в моїй машині скло.

35 хвилин вилазив Джейсон Бардон із в'язничної кухні через вентиляційний канал на вулицю. Охорона помітила його зникнення ще через 17 хвилин

Зараз ви читаєте новину «У трейлері в пустелі прожив сім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі