четвер, 15 квітня 2021 09:53

"У сусіда нарахували 12 змій на гілках"

Автор: Reuters
  Собака йде через павутину біля затоплених земель на околицях міста Вогга-Вогга, Австралія. Після сильних дощів у березні вийшли з берегів річки й дамби
Собака йде через павутину біля затоплених земель на околицях міста Вогга-Вогга, Австралія. Після сильних дощів у березні вийшли з берегів річки й дамби

В Австралії з кінця березня триває найбільша за останні 60 років повінь. У Квінсленді за день зафіксували півметра опадів. 40 тисяч людей евакуювали. Підтвердили смерть двох осіб.

Бред ПЕЛОНІ, 34 роки, оператор сміттєвоза, Ричмонд:

– Минулого понеділка дружина зателефонувала, щоб повертався з роботи, бо нашестя павуків. Паркан і стіни були коричневі й ворушилися. Хотіли обробити їх інсектицидами, але комах було надто багато. Та й у новинах і по радіо попросили не чіпати їх.

Наш будинок стоїть на горі. Вода сюди не ді­сталася. Але дружина у трояндах і в оранжереї побачила двох змій. Безкоштовний змієлов поставив нас у чергу. Зателефонували платному. Той сказав, що може приїхати, але за день-два буде те саме. Він зараз ловить плазунів лише у будинках. Попередив, щоб були обережні з деревами. У сусіда нарахували 12 змій на гілках. Це лише ті, яких побачили.

Чекаємо, що вода спаде й усі повернуться до своїх домівок. У гостьовому будиночку стіна вкрита павуками. Зателефонували у службу порятунку тварин. Там порадили поки що у приміщення не заходити.

У сестри сад нищать дикі кролі. Мала 16 сортів капусти і різну зелень. Кролів можна відстрілювати. Чоловік пішов, повернувся і каже, що там дві самиці з дитинчатами ховаються. Не зміг застрелити.

Ані САНСЛОУ, 41 рік, історик, Сідней:

– Сім років тому ми успадкували дім. Чоловікова бабуся забила дошками вхід у вітальню. Це псувало вигляд. Ми замовили ремонт і нове величезне вікно. Вселилися, і за 10 днів у нього влетів поранений кенгуру. Його збила машина, був дезорієнтований. Тоді налякався ще й дзенькоту. Розніс вітальню. У мене була колекція кольорових прозорих ваз. Кенгуру перевернув шафу з ними. Із 54 вціліли дві. Колекція і будинок були застраховані. Але компанія відмовилася платити компенсацію, бо немає пункту про виплати в разі пошкодження чогось тваринами. Його можна було окремо купити. Але мені на думку не спало би страхувати вази, картини чи ювелірні вироби від пошкодження тваринами.

Зараз маємо проблему з павуками. Залізли в комору. Там сухо й тепло. Сусід каже, що можуть оселитися назавжди.

Лайонел НАРРУБА, 52 роки, фермер, Кінчела:

– Восени в нас згоріли частина ферми й поле. Але вирішили садити все одно. У січні мої працівники казали, що ділянка кишить мишами. Не змогли знайти жодного непошкодженого качана кукурудзи. Весь урожай залишили на полі. В сусідів було так само. Ветеринар пояснив: тепла осінь, а потім дощі сприяли хорошому врожаю. Гризуни розплодилися. Таке трапляється раз на п'ять-сім років. Але не пам'ятаю аж таких масштабів, щоб ми врожай не могли зібрати.

Біда почалася, коли миші полізли в будинки. Знаходили послід навіть у ліжку. Погризли весільну сукню дружини, фотоальбоми. Отруту розкидати не можемо – у дворі є собака, коти, індички, кури й качки. Курник довелося переробляти. У гніздах знаходили по кілька десятків мишенят. Здавалося, цьому не буде кінця. У пастках щодня відловлювали по 120–140 особин на фермі. На сусідній – рекорд, 268 за день.

Ветеринар попереджав, що почнуть хворіти тварини. Ми зробили додаткові щеплення й запас ліків. У березні гризуни видавалися хворими. Через надто велику популяцію почалися епідемії.

Завдяки повені миші потонули. Вода прибула дуже швидко, нори затопило. У мене втопилися чотири корови із 37. Не встигли їх підняти. З міста приїхали волонтери. Врятували всіх овець і птицю. Їздили фермами й дивилися, чи ніде не покинули собак. Казали, з десяток позамикали у вольєрах.

1000 австралійських доларів виплачує уряд постраждалим від повені дорослим. Це 21 тис. грн. На кожну дитину – 400 доларів. Страхові компанії заявляють, що не компенсуватимуть збитків від стихії

Зараз ви читаєте новину «"У сусіда нарахували 12 змій на гілках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі